Maailma verkottuu päivä päivältä enemmän. Internet on mahdollistanut viestinnän yli useimpien rajojen. Ystävien kanssa keskusteleminen, liiketoiminnan harjoittaminen tai kiinnostavien aiheiden tutkiminen on helpompaa kuin koskaan. Mutta entä kun sinun täytyy kommunikoida jonkun toisen maan kansalaisen kanssa? Entä jos sinun on käytävä verkkosivustoilla, joita et ymmärrä? 

Jos englanti ei ole äidinkielesi, voit joutua kamppailemaan rajat ylittävän verkkoviestinnän kanssa. Se voi olla erittäin turhauttavaa, kun yrität asioida toisessa maassa asuvan henkilön kanssa. Miten vastaat oikein? Miten ylipäätään tiedät, mihin vastata? Vaikka internet voi viedä sinut makuuhuoneestasi minne tahansa, kielimuuri voi haitata yhteydenpitoa. Internetissä on kuitenkin välineitä, joilla voi murtaa sen rakentamat kielimuurit, jos tietää, mistä niitä löytää. 

Käytä kääntäjää tai sanakirjaa

Internet on täynnä käännöstyökaluja. Jos tiedät, mistä etsiä, voit kääntää kirjoitetun ja puhutun sisällön äidinkielellesi tai jollekin muulle kielelle, jonka kanssa sinulla on ongelmia. Voit myös käyttää sanakirjoja, jotka auttavat kääntämään ja oppimaan kirjoitettuja kieliä. Käännöstyökalut helpottavat erityisesti kirjallisten käännösesteiden murtamista. Sähköpostit, asiakirjat ja verkkosivut eivät enää voi pelottaa sinua liiketoimissasi. Voit käyttää näitä työkaluja jopa verkkosivustosi tai internet-tuotteiden kirjalliseen sisältöön; kun käytettävissäsi on muita kielivaihtoehtoja, voit olla miellyttävämpi muille, jotka ovat täsmälleen samassa asemassa kuin sinä. 

Kommunikoi visuaalisuuden avulla

Toinen helppo tapa murtaa kielimuurit verkossa on visuaalinen viestintä. Se ei ehkä auta sinua kahdenkeskisissä keskusteluissa, mutta kun esittelet itsesi muulle maailmalle, et tarvitse paljon vuoropuhelua. Ikean kaltaiset yritykset ovat hyötyneet valtavasti siitä, että niiden tuotteilla ja käyttöohjeilla on tarkat visuaaliset esitykset, minkä ansiosta ne ovat saavuttaneet maailmanlaajuisen suosion. Internet on täynnä visuaalisia kuvia, ja tekstiviestimekanismeissamme on jopa emojit

Ihmiset voivat teknisesti kirjoittaa kokonaisia viestejä vaihtamatta varsinaista ”kieltä”. Visuaalisuutta voi käyttää myös monimutkaisten ajatusten yksinkertaistamiseen. Jos osaat kieltä riittävästi keskustellaksesi jonkun kanssa, et ehkä osaa tarpeeksi selittääksesi abstrakteja käsitteitä tai yksityiskohtaisia teknisiä kuvauksia. Hyvin sijoitettu kuva voi auttaa murtamaan hankalan kielimuurin. 

Pyydä selvennystä

Toisella kielellä kommunikointi voi olla vaikeaa, koska et välttämättä ymmärrä kaikkea, mitä hän sanoo. Jos sinulla on vaikeuksia ymmärtää, mitä joku sinulle sanoo, pyydä selvennystä. Sinun ei tarvitse teeskennellä ymmärtäväsi kaikkea. Kerro sen sijaan henkilölle, ettet ymmärrä, mitä hän sanoo. Tämä on erityisen tärkeää, jos yrität asioida toisessa maassa asuvan henkilön kanssa. Et halua tehdä virhettä, koska et ymmärrä jotain. Ironista kyllä, vaikka kielimuuri haittaa viestintää, sinun on oltava hyvin kommunikatiivinen, jotta voit murtaa sen.

Pyydä äidinkielistä puhujaa tarkistamaan sisältösi

Jos voit, helpoin tapa ylittää kielimuurit on käyttää yhteyshenkilöä, joka osaa molempia kieliä ja voi tarkistaa sisältösi. Oikolukijasta voi olla apua erityisesti silloin, kun on kyse kansainvälisestä liiketoiminnasta. Silti, jos olet sitoutunut tekemään verkkosisältöä yleensä, se voi olla ensiarvoisen tärkeää, kun haluat erottua joukosta. 

Voit varmistaa, että jokainen lähettämäsi sähköposti, julkaisemasi viesti tai julkaisemasi Youtube-video on täysin kansainvälisen yleisön saatavilla. Kannattaa palkata joku, jos sinulla ei ole ystävää, joka sopii tarvitsemaasi uskottavuuteen. Lisäksi haluat jonkun, joka ”ymmärtää” liiketoimintasi (tai huumorintajua, jos haluat jotain rennompaa). Jos otat palvelukseen jonkun, jolla ei ole aavistustakaan siitä, mistä olet tai mitä teet, hänen on vaikea auttaa sinua ylittämään kielimuuri.

Käytä estettä oppimiseen

Jotkut ihmiset pitävät kielimuuria vain esteenä. Monet näkevät sen kuitenkin siltana. Käännöspalveluiden, sanakirjojen ja verkossa toimivien kielenopiskeluohjelmien avulla voit tehdä muutakin kuin kääntää – voit opettaa itsellesi kieltä, jonka kanssa kamppailet. Yritä esimerkiksi lukea vieraskielistä verkkosivua, avaa sen viereen käännösohjelma ja käännä sanoja, joita et tunne, jotta saat selville, mitä kaikkea sanotaan. Ihmiset ovat vuosien ajan opettaneet itselleen eri kieliä katsomalla televisiota tai lukemalla vieraskielisiä kirjoja. Nyt voit tehdä sen internetissä, ja se on helpompaa kuin koskaan.

Päätelmä

Kommunikointi toisella kielellä voi olla haastavaa. Se voi tehdä yksinkertaisesta tiedonvaihdosta erittäin turhauttavaa. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla. Ymmärrä rajasi ja käytä käytettävissäsi olevia välineitä niiden ylittämiseen. Meillä on nyt enemmän kuin koskaan käytettävissämme eri kieliä, ja meidän pitäisi käyttää niitä tilaisuutena oppia ja avata mielemme erilaisille viestintätavoille.