Raaseporiss järjestettiin tiistina Novagon toimesta kolmas Game of Ideas yritysten ideakilpailu, missä ajatuksena on esitellä joko startup yrityksiä potentiaalisille sijoittajille, tai olemassa olevien yritysten uusia ideoita, joihin sitten haetaan sijoittajia.

Tiistaina oli vuorossa loppukilpailu johon oli valikoitunut kahdeksan täysin toisistaan eroavaa yritysideaa lääketieteestä rakentamiseen ja eurheiluun.

Tapahtuman idea on periaatteessa hyvä, mutta toisaalta myös liikaa osallistujille lupaava, vaikka tuomaristo valitsee finaaliporukasta mielenkiintoisimman sijoituskohteen ja mm. parhaimman tiimin, niin yhtäkään sijoitusta ei tapahtumassa todellisuudessa tehdä. Mikä sitten koko tapahtuman pointti on?

Markkinointi

Tapahtumaa ei hirveästi ole markkinoitu etukäteen eikä jälkikäteen ja suoratoistona lähetettyä finaalia ei parhaimmillaankaan ollut seuraamassa kuin muutama kymmenen katselijaa – suurin osa ei tiennyt koko tapahtumasta. Kuitenkin yrityksille järjestetty kilpailu on tarpeen tässä maailman ajassa, mutta toivottavasti mahdollisessa jatkossa osanotto on runsaampaa – tai ainakin näkyvyys.

Meille läheinen yritys oli mukana finaalissa, ja miten heille kävi:

Game of Ideas 3 jälkilöylyt

Tämän viikon esiintymisemme Raaseporissa, Novago Oy:n järjestämässä Game of Ideas 3:ssa oli kuin taistelu näkymättömiä vihollisia vastaan. Toisaalta saimme plakaatin, jossa tunnustettiin, että meillä on laaja-alainen tiimi viemässä asiaa eteenpäin, mutta muuten koko tilaisuus oli aikamoinen shokkihoito. Käydään läpi pikaisesti koko tapahtuma.

Kaikki alkoi jo pari viikkoa ennen tapahtumaa, kun meille kerrottiin, että paikalla pitää olla kello 15.30. Johtuen muista velvotteista ilmoitin, että pääsen paikalle aikaisintaan vähän ennen kello 16, mutta kuitenkin todennäköisesti hyvissä ajoin. Seuraavaksi meille kerrottiin, että olemme lauteilla ensimmäisenä klo 17.15 ja paikalla tulisi olla jo kello 15.00. No. todellisuudessa olimme paikalla kello 15.35 ja siltä osin homma oli ok.

Yllätys esityksen päätteeksi

MInulta oli kysytty, että tulenko yksin vai tuleeko meiltä muita. Samalla kun ilmoitin että minulla voisi olla mukana myös toinen henkilö, ilmoitin myös ruoka-allergiat, eikä tätä toista henkilöä ollut missään aineistoissa tai edes yrityksen esitellyssä tiimissä mukana – jostain syystä kuitenkin tapahtuman sihteeri Minna-Mari Tiihonen oli merkinnyt hänenkin nimensä sitten esiintyvään henkilöstöön, mikä yllättikin minut sitten suorassa lähetyksessä täysin, kun oman esityksesi päätteeksi juontaja päätti kysyä, kuka tämä henkilö oli, jonka nimi näkyi esityksen lopussa. Kysymys sai minut 6-0 housut alhaalla, ja vastasin automaattisesti, mitä vastasin, mutta henkilö ei todellakaan mukana Suomiesports Oy:n toiminnassa. Päinvastoin henkilö on eurheilua ja pelaamista vastustava henkilö, joka ei halua, että hänen nimensä millään tavalla tulee esille yrityksen toiminnan yhteydessä – tästä tein välittömän palautteen Novagon järjestäjille, ja vastauksena oli anteeksipyyntö, ja siinä kaikki. Oli kuulema ollut “rikkinäinen” puhelin, kun yksinkertaisesti olisi voinut järjestäjä tehdä yhden varmistavan kysymyksen, kuka toinen henkilö oli ja onko mukana esiintymässä – ja btw, ainoa keneltä haastattelija kysyi noista nimistä niillä kalvoilla, olin minä – mikä tuuri – kaikki ne hitit tuli, joita ei pitänyt.

Toisaalta taasen, miksi olin itse alunperin vastannut, että meitä voisi tulla kaksi – tyhmä minä.

Tulokset

Itse tapahtuma järjestettiin järisyttävän kylmässä teollisuushallissa, missä kaikki kilpailijat värisivät jäätyneinä – ja ilman paikalle tuotuja fleecepeitteitä, olisi kaikki paikall tulleet varmaan saaneet flunssan. Itse ensimmäisenä lavalla astuvana sain kokea sen mitä moni ensimmäisenä jotain tekevä saa kokea: hommat ei toimi. Ei toiminut esitys, eikä toiminut juontajakaan -joka ainoana meidän kohdalla meni ja kysyi lisäkysymyksen esitykseen livahtaneesta nimestä – jota siis ei omissa aineistoissamme ollut missään!

Itse sijoittajien kysymykset olivat pääosin järkeviä, ja rahaan painottuvia. Kuten jos tämä kerho lähtisi toimimaan, kuka sen joskus voisi ostaa, tai miksi joku maksaisi mitään jäsenyyydestä? Mehän tiedämme, että näitä kerhoja ja kursseja on ympäri maata koko ajan, ja niiden hinnat ovat varsin avoimesti saatavilla. Mitä me tekisimme erilailla, olisi tuoda kerhoihin monipuolinen rakenne, joka kattaisi koko eurheilun toiminnan pelaamisen, tietokoneet, konsolit, esiintymisen, ja kaiken mikä sitten liittyy myös ammattilaisuuteen. Kerhojen tehtävänä olisi myös tuoda monipuolisuutta pelaamisen ympärille, ja luoda uudenlaistaa näkökantaa pelaamiseen, myös niille, jotka eivät pelaa.

Sijoittajien kysymys, miksi kukaan ei ole tehnyt tätä aikaisemmin – kyseessä on uusi ja kehittyvä laji. Onhan näitä kerhoja ollut jo vuosia paikallisesti ja osaamista on laajalti, kukaan vain ei ole halunnut tehdä sitä tältä pohjalta.

Tulevaisuus

Game of Ideas 3 oli enemmänkin esittäytymistä enkelisijoittajille, mutta neljässä minuutissa ei luonnollisestikaan pysty kertomaan yhtään, mistä on kyse. Heille olikin lähetetty etukäteen paljon laajempi materiaalipaketti koko toiminnasta ja sen mahdollisesta tulevaisuudesta. Meidän osaltamme tulevaisuus on täysin avoin, valitsemmeko kerhotoiminnan kehittämisen, vai alammeko rakentaan suomiesports sivustojen ympärille omaa kilpailuorganisaatiota? Tulevaisuus näyttää, mikä tulee olemaan meidän reittimme. Uskomme kuitenkin, että rakenteellisessa kerhossa, voisi olla hyvä tuki tulevaisuuden eurheilujoille, aivan samalla tavalla kuin perinteisissä urheilulajeissa kerhot toimivat kouluttajina. Eurheilun kerhon toiminta olisi samalla tavalla monipuolinen kattaus muutakin kuin vain lajiopetusta. Aivan samalla tavalla kuin perinteiset lajikerhot, tulisi eurheilussa ajaa tasa-arvoa, “älä kiusaa”- ajattelua, sekä monipuolista harjoittelua sekä terveellisiä elintapoja – siksi me haluamme yhä jatkaa kerhotoiminnan kehittämisprojektia, mutta tarvitsemme siihen rahoittajia.