Jukka Perttula on aloittanut eläintuhkaustoiminnan Maksjoella. Idea tuhkaamosta sai alkunsa kesälomamatkalla.

 

Lohjan Eläintuhkaus aloitti toimintansa keväällä. Siellä viimeiselle matkalle voidaan saatella kaikki lemmikkieläimiksi luokiteltavat eläimet. Yrittäjä Jukka Perttula kertoo, että idea eläintuhkaamosta sai alkunsa kesälomamatkalla.

-Olin aiemmin Mondilla töissä, mutta se sulki ovensa pari vuotta sitten. Ihmettelin sitten aikani, mitä tekisin. Yhdellä kesälomareissulla ajoimme eläintuhkaamon ohi ja mietimme leikillämme, mitä tuhkasta voisi tehdä. Asia jäi mieleen ja aloin tehdä laskelmia ja selvittää tuhkaamotoimintaan liittyviä asioita. Näin siinä markkinaraon ja niin muutkin, sillä sain pankista lainan ja Ykkösakselin kautta EU:lta maaseudun kehittämistukea, Perttula kertoo.

Yritys aloitti toimintansa keväällä Maksjoella, mutta jo sitä ennen töitä tehtiin hyvän aikaa, kun rakennettiin tuhkaamorakennus.

-Luulin, että talkoohenki on kuollut, mutta porukkaa on ollut hyvin mukana. Myös naapurit ovat auttaneet, kiittelee Perttula.

Alku on lähtenyt hyvin käyntiin ja toiminnalle on ollut kysyntää.

-Tämä on otettu hyvin vastaan ja ihmiset ovat olleet iloisia siitä, että perustin tuhkaamon. Tämä on esimerkiksi Helsinkiä lähin tuhkaamo, joten markkinoimme sinnekin. Asiakkaita onkin ollut jo esimerkiksi Espoosta. Yritän saada vielä lisää eläinlääkäriasemia yhteistyökumppaneiksi. Talvella on tämän toiminnan sesonki, kun maa on jäässä. Ihmiset hautaavat lemmikkejä edelleen yllättävän paljon omalle pihalleen, Perttula kertoo.

Joku saattaa pohtia, syntyykö tuhkaamosta päästöjä ja siten haittaa ympäristölle ja naapurustolle, mutta Perttula vakuuttaa, että sellaiset huolet ovat turhia.

-Uunissa on savulle oma polttimensa, joten ulos asti tulee vain kuumaa ilmaa. Jos savua näkyy, on kyseessä jokin ongelma. Olen sanonutkin naapureille, että ilmoittakaa, jos näette savua.

 

Lemmikin muistoa ja omistajan surua kunnioitetaan

Kun lemmikki kuolee sen voi viedä joko itse kotoa tai eläinlääkäriasemalta tuhkaamolle tai sopia lemmikille noudon. Perttula kertoo, että monia mietityttää se, päätyykö uurnaan todella juuri oman lemmikin tuhkat.

-Olemme panostaneet siihen, että tämä menee oikein. Lemmikeillä on omat numerotunnisteensa, jotka kulkevat niiden mukana ja lemmikit käsitellään yksitellen, Perttula sanoo.

Perttulan kokemuksen mukaan noin puolet asiakkaista haluaa lemmikin tuhkan uurnassa mukaansa. Loput menevät yhteistuhkaukseen. Yhteistuhkauksen jälkeenkin lemmikin muistoa kunnioitetaan. Perttulalla on neuvottelun alla metsäalue, jonne tuhkat voisi käydä sirottelemassa.

-Haluan viedä asian kunniallisesti loppuun asti, hän sanoo.

Tuhkaamon vieressä sijaitsevaan koivikkoon ei saa sirotella tuhkia, mutta sinne on suunnitteilla muistolehto.

-Sinne tulee kivipaasi, johon voi kiinnittää muistolaattoja. Kaiverramme laattoja itse, Perttula kertoo.

Lemmikin tuhkan voi haudata pihalleen tai säilyttää muuten.

-Pieni pahviuurna on suosituin, koska se maatuu täysin. Moni hautaa lemmikin tuhkat kesämökille, Perttula kertoo.

Pahviuurnien lisäksi tarjolla on suomalaisena käsityönä tehtyjä keraamisia ja puisia uurnia. Paikallisuuskin nousee esiin, sillä keraamiset uurnat tehdään Muijalassa.

Tuhkaustoiminnan lisäksi on tarkoitus aloittaa kehystystöiden tekeminen. Kehyksiin saa niin lemmikkinsä kuvan kuin minkä tahansa muunkin.

-Moni haluaa lemmikistä muistotaulun, Perttula sanoo.

Ammatinvalinnastaan johtuen Perttula kohtaa työssään paljon surevia ihmisiä. Lemmikin omistajien suruun suhtaudutaan kunnioittavasti ja sille annetaan tilaa.

-On hyvin kirjavaa, miten ihmiset hyvästelevät lemmikkinsä. Annamme kaikille aikaa hyvästellä rauhassa ja jotain lohdutuksen sanojakin olen yrittänyt sanoa. Osa halailee lemmikkiään pitkään, osa taas ei halua näyttää suruaan vieraan ihmisen läsnä ollessa, Perttula sanoo.

SMS