Kun puhutaan kodista ja sen kunnosta, ensimmäiseksi ajatellaan tavaramäärää, pölyä ja sen sellaista, mikä hoituu siivoamalla ja järjestämällä. Toisekseen tulevat sitten hälytysjärjestelmät kuten palo- ja häkävaroittimet sekä mahdolliset vesivaroittimet ja varashälyttimet, videovalvonta ja vastaavat. Mutta mennään tällä kertaa vielä askel pidemmälle kotien tilanteeseen.

Rakennustavat ja asetukset muuttuvat vuosikymmenten aikana

Koska monet taloista, joissa asumme, on rakennettu hyvän aikaa sitten, vaativat talot aina välillä pientä kunnostusta ja joskus hieman isompaakin remonttia, ja joskus se remontti ei varsinaisesti koske taloa lainkaan, mutta sekin pitäisi tehdä. Käydään tässä läpi muutamia näistä remontti ja ylläpitotoimista, joita lähes jokaiselle talolle jossain vaiheessa talon ikää tulee.

Sadevesijärjestelmät

Easy Merchantin sadevesiputket ja jätevesiputket ovat saatavilla sekä uusiin kohteisiin, että saneerauskohteisiin edullisesti, tärkeintä on vain hoitaa varsinkin ne sadevedet kauas talon omista perustuksista, ettei talo esimerkiksi vajoa kosteuden vuoksi tai talon omat perustukset heikkene veden jäädessä aivan talon reunustalle ja siitä talon alle. Sadeveden ja rännien veden ohjaaminen ojiin ja pois talolta on ollut käytäntönä vasta viimeiset vuosikymmenet ja siksi Suomessa on tuhansittain taloja, joissa rännien sadevedet jäävät talojen nurkille.

Salaojajärjestelmä on rakennuksen ulkopuolella, maan sisässä oleva putkisto, joka kerää veden pois rakennuksen vierustalta ja alta. Järjestelmään liittyy olennaisesti varsinaisen salaojaputken lisäksi rakennuksen kulmiin asennettavat tarkastuskaivot sekä kerättyjen vesien johtaminen sadevesiviemäriin tai muuten pois talolta.

Katot ja niiden huoltaminen

Jokaisen talon tärkein elementti perustuksen jälkeen lienee katto, koska se antaa suojaa kaikelle sen alla olevalle, niin itse talolle kuin sen asukkaille ja kattojen huoltamiseen liittyy muutamia asioita. Meillä on Suomessa tiilikattoja, viherkattoja, peltikattoja ja kermikattoja, ja jokaiselle kattotyypille on saatavilla erilliset huolto-ohjeet maksutta.

Jokainen talonomistaja käy vuosittain läpi vähintäänkin vesikourujen puhdistamisen roskasta, ettei sinne jää taas talveksi roskia. Tiilikatto pitäisi puhdistaa lähes vuosittain, vaikka jo sadevesikin pitää sen pitkälti roskista puhtaana. Jos kuitenkin katolla havaitsee oikeasti ongelmia tai katon yleiskunto menee huonoksi, kannattaa kutsua paikalle. Ajoissa tehty kattoremontti on säästöä tulevaisuudelle.

Kattoliiton sivuilta saatavissa maksuttomissa huoltokirjoissa, jotka voit ladata ja tulostaa itse, on erilaisten kattojen suositellut huoltotoimet ja huoltokirja on jopa 20 vuodelle, joten sellainen on hyvä ottaa käyttöön ja silloin kaikki tekemiset, huollot ja mahdolliset esiintyneet ongelmat tulevat kirjatuksi ja talon katon kunnon seuranta on helppoa ja seuraavat talon omistajat saavat lisäluottoa talon hyvästä kunnosta saadessaan kauppojen yhteydessä kunnossa olevan, ajantasaisen huoltokirjan.

Ikkunat ja lämpöhukka

Vanhemmissa taloissa on luonnollisesti vanhalla tekniikalla toteutetut ikkunat, joiden elinikä tulee vastaan jossain vaiheessa ja on aika vaihtaa ne. Ikkunaremonttia ei pidä enää pelätä, sillä monet tämän hetken ikkunatoimittajista pystyvät antamaan tarkan hinnat remontille jo ennen tilausvaihetta. Laskelmat ja tarjoukset sisältävät vanhan ikkunan poistaminen, uuden ikkunan asennuksen listoineen ja vesipelteineen sekä siivouksen ja käyttökoulutuksen.

Nykyisten ikkunoiden lämmöneristyskyky on 2-3 kertaa parempi kuin esimerkiksi 2000-luvun vaihteessa käytetyt ikkunat. Muutos näkyy niin sähkölaskussa kuin asumismukavuudessa. Talon ulkonäköä voidaan muokata ikkunoiden koolla, muodoilla, sijoituksella ja erilaisilla koristeristikoilla. Uusia omakotitaloja ja luvanvaraista remontointia koskevien määräysten mukaan ikkunan lämmönläpäisykerroin (U-arvo) ei saa olla yli 1,0. Nykyisin on jo markkinoilla ikkunoita U-arvoltaan 0,7 mikä tarkoittaa, että näiden ikkunoiden lämmönhävikki on 30% pienempi, kuin U=1-ikkunoissa.

Ikkunaremontin hinta riippuu ikkunoiden määrästä sekä ikkunoiden ominaisuuksista ja toivotuista lisäjutuista, mitä ikkunoihin voidaan tilata. Keskimäärin voidaan kuitenkin määrittää, että yhden ikkunan täysi uusiminen kustantaa sen 300-800 euroa kappaleelta. Noin puolet hinnasta muodostuu työstä ja toinen puolikas uusista ikkunoista. Kokonaan uusien ikkunoiden hankkiminen tulee usein halvemmaksi kuin huonokuntoisten ikkunoiden korjaus.

Tässä kävimme läpi kolme jokaiselle talolle tärkeätä kohtaa, vedet, katon ja ikkunat. Totta kai jokaisessa talossa on myös piha, seinät ja sisätilat, mutta niihin ei tässä artikkelissa kosketa. Onko sinulla ja talollasi yllä mainitut asiat hallinnassa, tai suunnitelma, miten ne saadaan kuntoon? Nämä kaikki kuitenkin merkitsevät paljon sekä asukkaille, tuleville asukkaille että talon myynnissä. Talon kunnossa pitäminen on toimia oman omaisuuden turvaamiseksi. Vaikka talojen hinnat saattavat laskea ja nousta, varmistamalla talon kunnon, varmistaa ainakin sen, että lähtökohtaisesti talo on myyntikunnossa, jos ja kun sen ajankohta tulee vastaan eikä kaikki huoltotoimet tule uuden omistajan harteille, mikä taas vaikeuttaa sekä myyntiä että myyntihinnan asettamista toivotulle tasolle.

Jos olet kiinnostunut lukemaan muutenkin rakentamisesta ja sen alan tapahtumista, tervetuloa tutustumaan myös Stadinraksat sivustolle, joka ei ole vain Helsingin alueen asioita, vaan rakentamisesta yleensä.

Kommentoi kirjoitusta