Tänään: 12.07.2024

lohja

Päätoimittaja

Suomen yrittäjät ry ja kuntabarometri: miten Lohja pärjäsi

lohja, yrittäjät

Suomen Yrittäjien Kuntabarometri mittaa kuntien ja yrittäjien yhteistyötä sekä elinkeinopolitiikan toimivuutta kunnassa. Tutkimus on toteutettu kahden vuoden välein, edellisen kerran vuonna 2022. Kuntabarometrin tulokset julkistettiin Kunnallisjohdon seminaarissa Turussa toukokuussa.

Lohjalaisten yrittäjien vastausten määrä oli tässä kyselyssä 40, kaksi vuotta aiemmin 37. Kokonaisarvosana oli tällä kertaa 2,79, kun edellisessä kyselyssä lukema oli 2,44. Kokonaisuutena tulokset parantuivat hieman, mutta kehitettävää on edelleen tuleville vuosille.

Lohjalle elinkeinopolitiikan onnistumisessa parhaimmat arvosanat sai yrityspalvelut 3,08 sekä infrastruktuuri 2,95. Eniten kehitettävää oli puolestaan lupa-asioiden sujuvuudessa 2,20 ja kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyydellä 2,55.

Yrityspalveluista vastaajat pitivät tärkeimpinä sujuvia lupapalveluja, verkostoitumista ja aloittavan yrittäjän palveluja. Elinkeinopolitiikan tärkeimpinä aiheina pidettiin kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyyttä, elinkeinopolitiikan asemaa kunnassa ja lupa-asioiden sujuvuutta.

Muiden kuntien pisteytyksiä

Suomen keskiarvo on 2,90 ja parhaat kunnat eri kokoluokista olivat: Seinäjoki 3,75 (isot kunnat), Lieto 4,03 (keskikokoiset kunnat) ja Vieremä 4,36 (pienet kunnat). Vihti esimerkiksi on keskikokoinen kunta ja löytyy keskikokoisten kuntien listauksessa sijalla 34. Vihdissä oli vastanneita yrityksiä 43 ja kunta sai keskiarvoksi 3,20. Kirkkonummi oli samaisessa listauksessa sijalla 47 ja Lohja sijalla 64 (keskikokoisia kuntia oli listauksessa 74). Vastaavasti Karkkila oli pienten kuntien listauksessa sijalla 113 (vastanneita yrittäjiä 29 ja keskiarvo 2,87).

Etelä-suomalaiset kunnat eivät muutenkaan olleet niitä parhaita, nimittäin isojen kuntien sarjassa oli 21 kuntaa ja näissä Helsinki oli viimeisellä sijalla, Vantaa 19. ja Espoo 15. Vastanneita yrityksiä ei näissäkään kunnissa liikoja ollut, esimerkiksi Espoossa vain 85 yritystä vastasi kyselyyn.

Yrittäjät ja kyselytutkimukset

Jos Lohjalla kyselyyn vastasi siis 40 yritystä lähes 600 yrityksestä, kertoo se jotain siitä, kuinka paljon yrittäjät arvostavat tällaisia kyselyitä. Tai jos Helsingin yrittäjissä on tuhansia yrityksiä jäsenenä ja vain 192 niistä vastasi, niin saako tällaisella kyselyllä aikaiseksi todellista tulosta?  Joka tapauksessa kysely kertoo monien kuntien ongelmat yritysten suuntaan, mutta ei kerro välttämättä todellisesta tilanteesta mitään. Tilastot ovat tilastoja, ja tämän on yksi sellainen, missä Lohja ei pärjännyt.