Sivistyskampus Siuntion sydän on valmistunut tänä kesänä, ja viime torstaina Aleksis Kiven koulun 480 ja Sjundeå svenska skolan 180 oppilasta aloittivat kouluvuotensa upouusissa, terveissä tiloissa.

Siuntion sydämessä toimivat Aleksis Kiven koulun ja Sjundeå svenska skolan lisäksi kirjasto, osa esiopetuksesta, nuorisotila Walkers, etsivä nuorisotyö, työpaja Virta sekä perhekeskus, eli neuvola, oppilashuolto ja perhetyö. Kirjasto avataan 15.8. ja Walkers 30.8. Perhekeskus avattiin jo kesäkuussa, ja työpaja Virta aloitti toimintansa elokuun alussa.

Siuntion sydämen kokonaispinta-ala on noin 8 200 neliömetriä, josta hyötypinta-alaa on 6 300 neliömetriä. Rakentamiskustannukset olivat noin 26 miljoonaa euroa. Lisäksi Siuntion sydäntä on kalustettu noin 1,4 miljoonalla eurolla.

–Siuntion sydän on Siuntion kunnan suurin yksittäinen investointihanke koko kunnan historian aikana. Se on paikka monipuolisille kunnan palveluille sekä kaikelle kunnassa viriäville vapaa-ajan ja kulttuurin palveluille, toteaa tekninen johtaja Markus Moisio.

Koulujen käytössä on monipuoliset käsityö- ja taitoluokat, luonnontieteiden luokat ja kieliluokat. Iltaisin Siuntion sydämessä voidaan järjestää kursseja, kokouksia, treenejä ja tapahtumia. Monitoimisalissa on tilaa 250 hengen yleisölle. Liikuntasaliin voidaan pystyttää esityslava 600 hengen yleisölle. Sivistysjohtaja Eero Kling on erittäin tyytyväinen Siuntion sydämeen.

–Se on jopa kivempi, kuin ajattelinkaan.

Siuntion sydämestä näkyvää maisemaa hallitsee urheilukenttä. (Kuva: Siuntion kunta)

Aleksis Kiven koulun rehtori Pauliina Smolander kertoo, että Siuntion sydämessä on jo nyt iloinen tunnelma ja hyvää yhteistyötä.

–Uudet tilat mahdollistavat todella monimuotoisen opiskelun. Oppilaita on huomioitu niin, että on erilaisia istuimia ja työpisteitä, jotta he viihtyisivät mahdollisimman hyvin, Smolander sanoo.

Hän on huomannut, että oppilaat ovat jo löytäneet Siuntion sydämen pihan.

–Piha houkuttelee liikkumaan.

Sjundeå svenska skolan rehtori Katarina Lodenius odottaa jo innolla oppilaiden saapumista.

–On todella virkistävää aloittaa uusissa tiloissa ja kivaa, kun kaikki on uuttaa, hän suitsuttaa.

Sivistyskampus Siuntion sydämen on rakentanut SRV elinkaarihankkeena. SRV on vastuussa rakennuksen ylläpidosta ja huollosta 20 vuoden ajan. Kampuksen käyttämä lämmitys- ja jäähdytysenergia tuotetaan maalämmöllä ja sähköenergiasta noin 25 prosenttia aurinkopaneeleilla. Suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomioita kiinteistön energiatehokkuuteen. Kiinteistö kuuluu A-energialuokkaan.

Siuntion sydämen avajaisia vietetään 30.9.–1.10. Viralliset vihkiäiset pidetään 30.9. ja 1.10. Siuntion sydämessä vietetään Siuntio-päivää ja Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen päivää. Sivistyskampus on silloin auki kuntalaisille ja siellä järjestetään opastettuja kierroksia.

Siuntion sydämen pihalla riittää ajanvietettä sekä lapsille että nuorille. Katon aurinkopaneelit tuottavat 25 prosenttia rakennuksessa tarvittavasta sähköstä. (Kuva: Siuntion kunta)