Tänään: 22.07.2024

Päätoimittaja

Ai parturi ei olekaan kampaaja

hiustenleikkuu, kampaaja, parranajo, parturi

Äitini vei minut aina pienenä hiustenleikkuuseen lähellä meitä sijainneeseen parturikampaamoon. Paikka taisi olla sama, missä hän itsekin kävi – en ole aivan varma.

 

Minulla meni monta vuotta ennenkuin ymmärsin, mitä tuo parturikampaamo sana oikeasti tarkoitti, taisin olla jo varmaan lukiossa. En ollut asiaa sen enempää edes ajatellut, koska useimmat näkemäni liikkeet olivat juuri parturikampaamoja ja niissä oli töissä 99% naisia – eikä niissä tarjottu siihen aikaan parranajoa tai oikeastaan muutakaan mitään erikoista miehille, ne liikkeet olivat pääsääntöisesti naisille.

Kun sitten joku vuosi sitten ymmärsin, mikä ero on parturilla ja kampaajalla, olen pyrkinyt käyttämään parturin palveluita.
Mikä ero sitten on parturilla ja kampaajalla? Parturi on ammattilainen, joka hoitaa miesten hiukset ja parran – kampaaja hoitaa naisten hiukset. Tämä jakohan on nykyajattelun mukaan taas aika lainvastaista, mutta mielestäni varsin selkeätä ja hyvää. Parturiliikkeestä huokuu ulospäin miehisyys niin värien, tunnelman kuin tuoksujen suhteen. Aivan samalla tavalla kuin useimmat kampaamot ovat naisellisia ja niistä tulee naiselliset tuoksut, ei siis mikään ihme, etten hirveästi koskaan tykännyt käydä siinä äitini minulle valitsemassa parturikampaamossa (värit, tarjolla olevat lukemiset, tuoksut). Kyllä miehen pitää käydä parturissa ainakin kerran elämässään, jos ei hiustenleikkuussa niin parranajossa sitten.
Naisille on kampaamoissa tarjolla vaikka minkälaisia erikoishoitoja ja -palveluita, jotka sitten sovelletaan mahdollisiin miesasiakkaisiin, mutta jos miehenä haluat oikeasti miesten hius- tai partapalveluita, suuntaa askeleesi oikeaan parturiin.

Muualla tässä lehdessä käytiin vähän läpi tuota parturin ja kampaajan historiallista eroa ja nykyäänhän sekä miehet että naiset hoitavat hiuksiaan entistä enemmän ja toivottavasti samalla myös paremmin – enemmän ainakin, koska tarjolla on tuotteita ja ratkaisuja mitä erikoisempiin ja – värisiin hiuksiin.
Tuossa kun ajattelen omia kampaamokäyntejäni, ongelma ei ollut se, etteikö kyseessä olleet parturikampaajat olisi osanneet ammattiaan – ei suinkaan, sain useimmiten hyvän palvelun ja olin tyytyväinen hiuksiini.

Minulla on ollut permanentti, raidat, rastat, pystytukka, pitkät hiukset – eli olen kyllä kokeillut sitä sun tätä, ja 90% käynneistäni olen käynyt parturikampaamoissa. Sittemmin olen yrittänyt käydä myös partureissa ja olenkin muutaman kerran käynyt parranajossa ja antanut itselleni sen verran luxusta, että samalla olen ottanut myös hiuspohjanhierontaa ja muuta partaan ja hiuksiin liittyvää palvelua, mutta tärkein minullekin on se parturin sosiaalisuus.
Parturi ja kampaaja on kuin torikauppias tai baarimikko, ihmiset pysähtyvät näiden luo ja kertovat elämäntilanteensa vain siksi, koska tietävät, että nämä henkilöt eivät lähde siitä mihinkään vaan kuuntelevat ystävällisesti ja parhaat parturikampaajat osaavat tämän aivan yhtä hyvin kuin baarimikot, ja se saa asiakkaat palaamaan uudelleen. Tottakai palaamiseen liittyy sosiaalisten taitojen lisäksi myös ammattitaito, eli ne hiukset pitää saada kuntoon.

Sosiaalisuus ja ammattitaito ovat yhdistelmä, joka tekee parturista tai kampaajasta suositun, ja varmasti meille jokaiselle löytyy juuri se oma hiustenhoitaja jostain. Itse olen testannut osittain työnikin puolesta useita partureita sekä kampaajia ja päätynyt nykyiseen takaisin, osittain koska luotan hänen ammattitaitoonsa ja osittain siksi, että en löytänyt vastaavantasoista lähialueelta – ja nyt ei ole siis kyse vain ammattitaidosta vaan siitä samasta tunteesta, mikä on kun ostat uuden auton. Et tee ratkaisua ainoastaan järkisyillä vaan tunteella.
Minulle hiustenleikkuussa käynti on se puolituntinen irtiotto arjesta, ja jos haluan sen olevan pidempi, kasvatan partaani vähän aikaa ja menen amerikkalaiseen parranajoon kaikkine oheispalveluineen – luxusta ja pakoa arjesta miehille.