Mitä voit tehdä, kun vuosien töissä olon jälkeen sinusta alkaa tuntua, että voisit tehdä jotain muutakin? Tai päätit nuorempana jättää opiskelut ja mennä töihin, mutta nyt haluaisit opiskella lisää. Vanhempana ajatus esimerkiksi omasta yrityksestä saattaa nousta esille ja silloin hyvä vaihtoehto on pitää reilu vuosi vapaata omasta työstä ja lähteä opiskelemaan. Miten se on mahdollista, ja kuka voi niin tehdä. Me kävimme tapaamassa muutamaa rohkeaa välivuoden pitäjää Lohjan Luksialla.

Kuvassa vasemmalta oikealle Nina Rantapuu, Taina Köykkä, Suvi Eriksson, Linda, Iiris Viinamäki ja Tarja Lönnström

Tuettuun aikuiskoulutukseen pääsyy tarvitaan siis opiskelupaikka, jonka jälkeen voi hakea koulutustukea ja jäädä opintovapaalle. Jos haet opiskelupaikkaa Yrittäjän ammattitutkintoon, on siihen Luksiassa nonstop mahdollisuus, eli voit aloittaa opinnot juuri itsellesi sopivana ajankohtana.

Kaikki eivät ole tietoisia siitä, kuinka työelämästä voi pitää tauon ja opiskella, eli kehittää itseään ja tutkia vaikka yritysideaansa. Meillä on mahdollisuus tuettuun aikuisopiskeluun, ja siihenhän on jokaisella suomalaisella oikeus lainkin mukaan, kertoo Suvi Eriksson Luksiasta.

Yrittäjän ammattitutkinnon on mahdollista suorittaa sekä yrittäjyydestä kiinnostuneet tai jo yrittäjinä toimivat. Aihepiirejä joita koulutuksessa käsitellään on mm. yritystoiminnan suunnittelu ja yritystoiminnan analysointi,  tuotteistaminen, viestintä , kannattavuus, markkinointi ja myynti. Koulutuksen aikana luodaan osaamista yrittäjälle sekä tehdään tarvittavat asiakirjat yritykselle, jotka jäävät itselle myös myöhäisempään käyttöön.

Monelle opiskeluun lähtemisen kynnyskysymys saattaa olla tulojen hetkellinen putoaminen.  Tämän voi itse laskea Työllisyysrahaston laskurilla. Opiskelija voi myös työskennellä opiskelunsa aikana tai jakaa opintonsa osiin. Meidän tapaamamme rohkeat naisopiskelijat tulivat erilaisista elämäntilanteista ja kokivat opiskelun olleen sekä voimaannuttavaa että eteenpäin vievää.

Itselleni tämä mahdollisti uuden oppimisen, ja samalla uuden yritystoiminnan kehittämisen ja kohta yrityksen perustamisen. Olen kuitenkin jo ehtinyt olla työelämässä mukana vuosikymmeniä, ja nyt oli mahdollista lähteä näin kehittämään itseään, kertoi Taina Köykkä, jonka opiskeli Espanjasta käsin etänä ja valmisteli tulevaa yritystoimintaansa, joka tulee toimimaan Aurinkorannikolla tuottaen palveluita lähinnä suomalaisille alueen asukkaille hyvinvointisektorilla.

Voinhan minäkin uskaltaa

Vastaavasti Iiris Viinamäki koki saaneensa välimatkan työelämän paineisiin ja samalla hän pääsi muuttamaan kaupungin kiireestä maaseudun rauhaan opiskelemaan.

Aikuisopiskelijat kertoivat myös saaneensa uudenlaisia kontakteja koulutuksen aikana, vaikka korona pitikin tapaamiset nollassa ja koulutus tapahtui netin välityksellä.

Itse koulutukseen hakeminen oli hämmästyttävän helppoa eikä varsinaisesti hidastavaa byrokratiaa ollut välissä, kertoivat kaikki haastatellut opiskelijat Tainasta ja Iiriksesta, Nina Rantapuuhun, Tarja Lönnströmiiin sekä Linda Juvoseen asti.

Linda esimerkiksi kertoi välivuoden antaneen hänelle mahdollisuuden toteuttaa itseään ja samalla opiskella tulevaisuutta varten. Linda on hyvä esimerkki perheellisestä äidistä, joka halusi kehittää itseään ja mahdollistaa samalla perheelleen kenties paremman tulotason tuleville vuosille, ja siihen yrittäjäkoulutus on loistava vaihtoehto. Kerran kuussa olevat lähipäivät mahdollistivat myös sen, että saatoin viettää enemmän aikaa pienen lapseni kanssa ja samalla suunnitella yritystoimintaa.

Ensin vain pitää löytää ja valita opiskelupaikka, sitten täyttää hakemukset työllisyysrahaston sivuilla. Työnantaja voi erittäin painavista syistä pyytää opintojen aloituksen siirtämistä, eli laki edellyttää vapaan saannin työstä, joten ennenkaikkea tämä vaatii uskallusta panostaa itseensä.

Monelle lohjalaiselle tuttu, tuleva Kokkokallion kahvilayrittäjä Tarja Lönnström kertoo opiskelun tuoneen hänelle työvälineitä oman yritystoiminnan kehittämiseen ja on mahdollistanut tuetusti liikeidean kirkastamiseen, sillä yrittäjätutkinnon opinnot ovat juurikin konkreettisia yritystoimintaan suuntavia kokonaisuuksia.

Pitää vain uskaltaa ja ottaa rohkea askel. Itselläni tämä tarkoitti sitä, että yritystoiminnan idea ja suunnitelmat on valmiina, eli toiminta on viittä vaille valmiina aloitukselle.

Ajatus uskaltamisesta ja mahdollisuudesta jäädä opintovapaalle antoi Nina Rantapuulle lisää aikaa kehittää itseään ja samalla luoda jotain uutta. Pääsemällä irti hetkeksi omasta virkatyöstään, Ninalla oli vapaus suunnitella ja keskittyä haaveeseensa. Tuloksena syntyi Omataidekoulu netissä.

Jokaisella suomalaisella aikuisella on mahdollisuus opiskeluun

Tässä on siis kyse aikuisopiskelusta. Aikuiskoulutustuella ja ammattitutkintostipendillä tuetaan aikuisten ammatillista kehittymistä ja osaamisen uudistamista. Aikuiskoulutustukea voivat saada työelämässä olevat palkansaajat ja yrittäjät, joilla on yhteensä vähintään kahdeksan vuotta työhistoriaa. Käsittelyajat ovat Työllisyysrahaston mukaan reilu viikko ensihakemuksille ja maksatuksille kaksi päivää. Työllisyysrahaston sivuilla kerrotaan tarkasti, miten ja mistä pääsee eteenpäin. https://www.tyollisyysrahasto.fi/aikuisopiskelijan-etuudet/

Ja mikä parasta, tämä opiskelu ei vaadi pääsykokeita, vaan uskalluksen aloittaa, kertoi Linda.

Monet näistäkin naisopiskelijoista kertoivat heille tulleen eteen kysymykset oman elämän arvoista, mitä haluaa tehdä tulevaisuudessa. Kun tällainen aikalisä on mahdollista ottaa omassa arjessa, miksi et tekisi niin? Kiinnostuneet välivuoden miettijät voivat ottaa yhteyttä Suvi Erikssoniin Luksiassa, sähköisesti suvi.eriksson@luksia.fi tai hakea Yrittäjän ammattitutkintoon suoraan www.luksia.fi.

Näiden rohkeiden esimerkkien edesottamuksia voitte seurata:

Kotisivu: https://omataidekoulu.fi

Instagram: https://www.instagram.com/omataidekoulu/

Maksuton minikurssi https://omataidekoulu.fi/pesutekniikka/

”Koti on siellä missä tuulee” -blogi:  https://kotionsiellamissatuulee.com/

”Koti on siellä missä tuulee” -Instagram: https://www.instagram.com/kotionsiellamissatuulee/

Villa Kokkokallio Facebook https://www.facebook.com/VillaKokkokallio/

Villa Kokkokallio Instagram https://www.instagram.com/villakokkokallio/

Tainan blogi Sirocco: https://sirocco-posti@blogspot.com

Fb: Sirocco@siroccoblogi

Insta: Siroccoblogi