Suomalaisten rakastama Airamin Klassikko-termos on pitänyt kahvin kuumana jo usean sukupolven ajan. Airamin teettämästä kyselytutkimuksesta selviää, että lähes jokainen suomalainen tunnistaa ikonisen punaisen termoksen. Tänä vuonna 90 vuotta täyttävä Klassikko yhdistetään laatuun ja nostalgisiin muistoihin. 

Punaista Klassikkoa alettiin valmistaa Helsingin Punavuoressa vuonna 1934. Kotimaisella valaistustalo Airamilla oli lamppujen puhaltamiseen oma lasitehdas, missä keksittiin hyödyntää lamppujen tyhjiötekniikkaa myös termospullon lasisen sisuspullon valmistamiseen. 

Syntyi Klassikko, joka on kiistatta nimensä ansainnut. Airamin teettämän tuoreen kyselytutkimuksen* mukaan peräti 96 prosenttia suomalaisista tunnistaa Airamin punaisen Klassikko-termoksen. 42 prosentille vastaajista 90-vuotias Klassikko-termos on tuttu nimenomaan omasta arjesta.  

“Nostalginen Klassikko pitää kunniakkaasti paikkaa Suomen rakastetuimpana termoksena sekä nuorten että vanhojen keskuudessa. Lapsuudesta tuttu muoto voi tuoda turvallisuudentunnetta ja viedä lämpimien muistojen äärelle epävarmojen aikojen keskellä. Airamin punainen Klassikko yhdistää suomalaisia ja sukupolvia”, kertoo Airamin liiketoimintajohtaja Elina Tolonen

Jopa kolme neljästä suomalaisesta tunnistaa itsessään nostalgian kaipuun, selviää Airamin teettämästä tutkimuksesta. Nostalgia merkitsee suomalaisille vanhoja hyviä aikoja (67 %), perinteitä (61 %), tuttuja maisemia (58 %) ja huolettomia nuoruudenpäiviä (55 %).

Maailman coolein Klassikko edustaa suomalaista laatua

Klassikon suosio perustuu ajattomaan muotoiluun ja laatuun. Klassikko-termoksessa on yhä tänä päivänä laadukas lasinen sisus, jonka ansiosta metallinen haju tai maku ei tartu juomaan tai ruokaan. Lasinen sisus myös takaa erinomaisen lämmönvarauksen. 

Punaisen termospullon vanha lupaus pitää edelleen – kiehuva neste pysyy termoksen sisällä yli 50° lämpöisenä vähintään 24 tuntia. Airamin termos pitää kylmän kylmänä ja kuuman kuumana. 

”Klassikkoa on valmistettu vuosikymmenten varrella useilla tilavuuksilla sekä juomille että ruoille. 80-luvulla pullon leijonanpää-symboli muutettiin neljäksi a-kirjaimeksi. Ne symboloivat neljää toimialaa, joilla Airam silloin toimi. Kun pulloa valmistettiin sotavuosina 1939–1944 lääkintävoimien käyttöön, oli pullon väri musta ja siinä oli punainen risti”, kertoo vuosia Airamin termosten parissa työskennellyt eläköitynyt myyntijohtaja Kari Niemenmaa.  

Vuonna 2010 Brittiläinen Gentlemen’s Quarterly (GQ) -trendilehti listasi Airamin punaisen termoksen maailman neljänneksi “cooleimmaksi asiaksi”. Saavutus on suomalaiselle käyttöesineelle suuri. 

“Ainoa oikea termos” kestää aikaa

Punainen Klassikko-termos herättää suomalaisissa nostalgisia muistoja.  

“Monelle punainen Klassikko on nostalgisesti se ensimmäinen termos, joka on tuttu lapsuuden koulumatkoilta, sienimetsältä tai mummolan kahvihetkistä”, valottaa Tolonen. 

Airamin teettämän kyselytutkimuksen mukaan jopa kaksi kolmesta suomalaisten omistamasta Klassikosta on ostettu ennen 2000-lukua. Kyselyyn vastanneiden mukaan joka viides ikonisista termoksista on kestänyt arjessa jopa yli 50 vuotta eli ne on hankittu ennen vuotta 1974. Eräs vastaajista kuvaileekin, että Airamin Klassikko “on ollut olemassa niin kauan kuin minäkin”.

Kyselyyn vastanneet kertovat, että Klassikko muistuttaa lämpimistä lapsuuden hetkistä ja retkistä. Yksi vastaajista kertoo, että “kun lähdettiin metsään tai pellolle töihin, oli isoisällä aina mukana punainen termos, josta sitten nautittiin isoäidin kuumat mustaherukkamehut.”   Toinen kyselyyn vastannut kertoo: “Isä otti Airamiin kahvia 1960-luvulla, kun lähti töihin. Kun lähdimme koko perheenä uimarannalle, kahvia otettiin samanlaiseen termokseen.” Monen suomalaisen mukaan punainen Klassikko on “ainoa oikea termos”.

Löydät Airam Termospullon myös meidän paikallisesta Säästötalo Latvalasta ja sen verkkokaupasta.