Ryijy pääkirjaston seinällä, lainaustiskin vieressä on upea. Siihen liittyy tarina.
Parhaat vuodet -yhdistyksen seniorikansalaiset tapasivat keväällä kahvilassa Lohjan 700-vuotisjuhlien koordinaattorin. Virisi keskustelu, miten yhdistyksen jäsenet voisivat kantaa kortensa yhteiseen juhlakekoon.
– Tuli mieleen, että ainakin omenanviljely ja omenat edustavat lohjalaisuutta, puheenjohtaja Riitta Hongisto sanoo.
Ja sitten hoksattiin, että kuka tahansa osaa tehdä tupsun. Taitavissa käsissä tupsun saa myös muistuttamaan omenaa, tuota Lohjan ylpeyttä ja symbolia.
Niinpä parikymmentä seniori- ja pari juniorikansalaista askarteli 700 omenankaltaista tupsua, jotka ripustettiin elokuussa kaupungin syntymäpäivillä aurlahtelaiseen puuhun.
– Pihlajahan se oikeasti oli, mutta nimettiin Huvituspuuksi tunnetun omenalajikkeen mukaan. Puu herätti huomiota, ja turistit kuvasivat sitä innokkaasti, seniorit kertovat.

Huvituspuusta sikisi Ajan virta

Taide oli täyttänyt jo kaksi tehtävää; iskenyt tekijöihin luovuuden kipinän ja herättänyt elämyksiä katsojissa.
Mutta materiaalia oli vielä jäljellä.
– Langat tupsuihin oli saatu lahjoittamalla. Suurin lankalahjoitus painoi useita kiloja, Riitta Hongisto kertoo.
Loppulangoista tehtiin säärystimiä, jotka lahjoitetaan hoivakotiin. Yhdistyksessä kerätään myös talvivaatteita ja lakanoita joista tehdään sidetarpeita Ukrainaan toimitettavaksi.
Tupsut poimittiin puusta juhlien jälkeen.
– Mutta eihän niitä nyt roskiin voitu heittää, vaan jotakin käyttöä piti löytää jo kierrätyksen nimissä, Hongisto sanoo.
Päätettiin tehdä ryijy. Kuusi henkeä urakoi teoksen parissa, kunnes se valmistui ja sai nimekseen Ajan virta.
– Ilman muuta halusimme lahjoittaa sen kaupungille. Toivoime sille paikkaa, jossa mahdollisimman moni näkisi sen. Kaupunginjohtaja Pasi Perämäki ja  kirjastotoimenjohtaja Merja Lonkainen selvittivät asiaa, ja niinpä sille löytyi sija pääkirjastosta.

Vanhahkojen luovuus kukkii

Parhaat vuodet on vuonna 2004 perustettu yhdistys, jonka alkuperäinen tarkoitus oli huolehtia sotaveteraanien päiväkuntoutuksesta.
– Kun veteraanien määrä väheni, päiväkuntoutus siirtyi Kaunialan sairaalalle ja yhdistys keskittyi senioriväestön aktivoimiseen ja tukemiseen. Pyöritämme Lohjalla muun muassa kahta kahvitupaa ja järjestämme seniorijumppaa, Riitta Hongisto kertoo.
Jäseniä on noin 120 ja ikähaitari on 65:stä yli 90-vuotiaisiin. Hongiston mukaan he eivät ole vanhoja vaan vanhahkoja.
– Luovuus ei katoa ikääntyessä, ja yhdessä tekeminen on tärkeä voimavara. Meillä on vireä luovan toiminnan ryhmä, joka on julkaissut muun muassa runokirjan. Myös Huvituspuu ja Ajan virta ovat osoituksia, että intoa ja osaamista piisaa.


JP

Huvituspuuksi tupsuomenien myötä muuttunut pihlaja keräsi 700-vuotisjuhlien aikana runsaasti huomiota.