Viimeisen viikon aikana (viikko 51) Lohjalla on todettu kuusi uutta koronavirustartuntaa. Koronatilanne on kokonaisuutena pysynyt Lohjalla kuitenkin rauhallisena. Koronatartuntojen määrä koko vuoden osalta on Lohjalla nyt 129.

Ilmaantuvuus Lohjalla viimeisten 14 vrk:n aikana on ollut 19,6/100 000. Uudenmaan alueella ilmaantuvuus on ollut 14 vrk:n aikana 169/100 000 ja koko maan tilanne 96,2/100 000. Parhaillaan Uudenmaan lisäksi Kanta-Hämeen, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Pohjois-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen alueet ovat leviämisvaiheessa.

Koronatilanteen edelleen rauhoittamiseksi aluehallintovirasto jatkoi päätöstään yli 10 hengen yleisötilaisuuksien kieltämisestä 10.1.2021 asti. Myös Lohjan kaupunki jatkoi rajoituksia ja suosituksia 10.1.2021 asti. Tietoa aluehallintoviraston päätöksen ja Lohjan kaupungin rajoitusten sekä suositusten vaikutuksista kaupungin toimintaan löytyy osoitteesta: https://www.lohja.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut-2/koronavirus/suositukset-ja-ohjeet/

Koronatilanne on edelleen haastava koko Suomessa, joten on erityisen tärkeää noudattaa voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia. Toimenpiteiden tavoitteena on hillitä epidemiatilanteen hallitsemattoman leviämisen uhkaa ja näin turvata väestön hyvinvointi sekä terveydenhuollon selviytyminen kasvavista potilasmääristä.

D-vitamiinilisää suositellaan erityisryhmille koronaviruspandemian aikana

D-vitamiinia syntyy iholla UV-säteilyn vaikutuksesta. Suomessa on riittävästi auringonvaloa maaliskuusta lokakuuhun. D-vitamiinia saadaan myös ravinnosta, esimerkiksi maidosta (D-vitamiinia lisätty) ja rasvaisesta kalasta. Erityisessä D-vitamiinipuutteen riskissä Suomessa ovat tummaihoiset, ylipainoiset, ikääntyneet ja ympärivuorokautisessa laitoshoidossa olevat. Normaaliolosuhteissakin suositellaan talvikaudeksi D-vitamiinilisää kaiken ikäisille ja 75 vuotta täyttäneille ympäri vuoden.

HUS on antanut suosituksen D-vitamiinilisästä erityisryhmille koronaviruspandemian aikana: kaikille yli 70-vuotiaille 20 μg/vrk, kaikille ympärivuorokautisessa hoidossa (laitoshoito, palveluasuminen, tehostettu palveluasuminen) asuville aikuisille 20 μg/vrk, aikuisille tummaihoisille 20 μg/vrk ja kaikille edellä mainittuihin ryhmiin kuuluville, joiden BMI on yli 30, annoksella 50 μg/vrk, koska ylipainoon liittyy suurempi D-vitamiinilisän tarve.

D-vitamiini osallistuu normaaliin immuunipuolustukseen tehostamalla vastustuskykyä. D-vitamiinin puutoksessa on todettu olevan suurempi riski saada vakava Covid-19-keuhkoinfektio. Myös yli 70-vuoden ikä on vaikean Covid-19-taudin riskitekijä. Lisätietoja D-vitamiinin käytöstä voi tiedustella apteekista.

Seuraava viikkotiedote ilmestyy 4.1.2021. Kiitos kaikille kaupunkimme asukkaille ohjeiden ja rajoitusten noudattamisesta. Pidetään jatkossakin kaupunkimme turvallisena.