Tammikuun alusta lukien Lohjalla on todettu 25 uutta koronavirustartuntaa. Koronanäytteitä on otettu tähän mennessä tammikuussa yhteensä 2 238 kpl. Viime viikolla uusia koronatapauksia ilmeni 12 kpl. Lohjan kaupunki tiedotti viime viikolla koronalle altistumisesta Laurentius-talon rakennustyömaalla.

Koronan ilmaantuvuus Lohjalla on viimeisten 14 vrk:n aikana ollut 47,8/100 000 asukasta kohti. Koko maassa ilmaantuvuus on 70,9 ja Uudenmaan alueella 119,8. Uudenmaan lisäksi Ahvenanmaan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson, Päijät-Hämeen, Pohjois-Pohjanmaan ja Varsinais-Suomen alueet ovat edelleen leviämisvaiheessa.

Koronatilanteen edelleen rauhoittamiseksi aluehallintovirasto on kieltänyt yli 10 hengen yleisötilaisuudet 31.1.2021 asti. Myös Lohjan kaupungin toiminnan rajoitukset ja suositukset ovat voimassa pääosin 31.1.2021 asti. Rajoitusten ja suositusten jatkoa arvioidaan viikoittain sekä paikallinen alueellinen että valtakunnallinen koronatilanne huomioiden. Tietoa aluehallintoviraston päätöksen ja Lohjan kaupungin rajoitusten sekä suositusten vaikutuksista kaupungin toimintaan löytyy osoitteesta https://www.lohja.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut-2/koronavirus/suositukset-ja-ohjeet/.
Alustavan tiedon mukaan aluehallintovirasto jatkaa yleisötilaisuuksien rajoittamista. Lohjan kaupunki tulee jatkamaan oman toiminnan rajoituksia ja suosituksia vastaavan ajan. Niistä tiedotetaan erikseen aikataulun täsmennettyä.

Koronatesteihin pitää hakeutua edelleen herkästi

Oireisena ei tule lähteä kodin ulkopuolelle, kouluun, töihin ja harrastuksiin. Lohjalla koronatestiin pääsee helposti ja nopeasti, mikäli on koronaan viittaavia oireita. Niitä ovat esimerkiksi lämpöily, kuume, yskä, päänsärky, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys, pahoinvointi, ripuli ja poikkeava väsymys. Voit tehdä sähköisen oirearvion koronavirusoirearvion ja varata ajan koronavirusnäytteenottoon osoitteessa www.koronabotti.hus.fi tai ottamalla yhteyden terveydenhuoltoon, virka-aikana omalle terveysasemalle 044 369 2901, muuna aikana palvelee päivystysapu p. 116117.

Kahden metrin turvavälien pitämistä suositellaan

THL on antanut uuden suosituksen kahden metrin turvavälin pitämisestä johtuen siitä, että uudet muuntuneet koronavirusvariantit tarttuvat ja leviävät aiempaa koronavirusvarianttia nopeammin. Tällä hetkellä THL suosittelee 12 vuotta täyttäneille maskien käyttöä koko maassa. Maskien käyttöä suositellaan joukkoliikenteessä ja muissa julkisissa liikennevälineissä, julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa mukaan lukien koulut ja oppilaitokset peruskoulun 6. luokasta lähtien sekä työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Kasvomaskia tulisi käyttää näissä tiloissa aina silloinkin, kun myös yli kahden metrin turvaväliä voidaan pitää (https://thl.fi/fi/-/muuntunut-koronavirus-tarttuu-herkemmin-pida-yli-kahden-metrin-turvavali).

Koronarokotukset Lohjalla hyvässä vauhdissa

Lohjalla koronarokotukset käynnistyivät 12.1.2021 Keskustan terveysasemalla. Ensimmäisen viikon aikana rokotettiin 600 henkilöä ja viime viikolla yli 300 ikäihmistä ja lisäksi alueen sote-henkilöstöä noin 460 henkeä. Ensimmäisinä rokotettiin koronapotilaita tutkivat ja hoitavat ja muuta kiireellistä hoitoa antavat. Ikääntyneiden asumispalveluiden asukkaat on jo pääosin rokotettu. Asumispalveluiden henkilöstön lisäksi rokotuksia on annettu jo myös kotihoidon henkilöstölle. Ikääntyneiden kotihoidossa viime viikolla käynnistyneitä rokotuksia päästään jatkamaan kuluvalla viikolla.

Rokotteiden saatavuutta seurataan koko ajan ja suunnitellaan muiden väestöryhmien rokotuksia. Ikääntyneiden ja vakavalle koronataudille alttiiden henkilöiden rokotukset voisivat tämänhetkisten arvioiden mukaan alkaa helmikuussa.

Rokotusjärjestys eli se järjestys, jossa väestö rokotetaan, perustuu kansallisiin linjauksiin ja valtioneuvoston 22.12.2020 antamaan asetukseen. Lohjalla noudatetaan sitä kaikissa rokotuksissa. Virallista rokotusjärjestystä ei ole mahdollista ohittaa.

Rokotuksiin oikeutettua kohderyhmää tiedotetaan välittömästi aikatauluista ja ajanvarauksesta rokotusaikataulujen varmistuttua. Tietoa Lohjan koronarokotuksista löytyvät osoitteesta https://www.lohja.fi/sosiaali-ja-terveyspalvelut/terveyspalvelut-2/koronavirus/koronarokotukset/.