Karkkilassa on vahva elokuva-alan ammattilaisten verkosto, ja kaupungissa kuvataan paljon elokuvia. Tunnetuimpia karkkilalaisia elokuva- ja dokumenttiohjaajia Aki Kaurismäen lisäksi ovat mm. Mia Halme, Heikki Kujanpää, Mikko Myllylahti ja Aleksi Salmenperä.

Karkkilalaiset elokuvan puuhamiehet Aki Kaurismäki ja Mika Lätti avaavat syyskuun lopulla kotikulmilleen elokuvateatteri Kino Laikan. Karjaanjoen varteen, perinteiseen ruukkiympäristöön Ala-Emaliin syntyy moderni elokuvateatteri nousevine katsomoineen ja kiinteine penkkeineen. Katsojapaikkoja tulee yli sata ja elokuvat näytetään uudenaikaisella digitekniikalla sekä 35-milliseltä filmiltä. Elokuvateatteritila on valmistuttuaan esteetön induktiosilmukoineen ja esteettömine kulkuineen. Siellä on myös esiintymislava, äänentoisto ja valotekniikka yleisötilaisuuksia varten.

–Peter von Baghin haave oli saada Suomeen elokuvateatteri nimeltä Kino Laika. Me toteutamme hänen haaveensa ja toivotamme kaikille antoisaa elokuvailtaa, kertovat yhtiökumppanit Kaurismäki ja Lätti.

Karkkilan Ala-Emalilla tehtiin ennen legendaarisia Högforsin ammeita ja nyt sinne syntyy uutta kulttuuritoimintaa, kun syksyllä tiloissa avataan elokuvateatteri Kino Laika. Kuvassa elokuvateatterin työmiehet Mika Lätti ja Aki Kaurismäki. (Kuva:Tomi Wahlroos)

Elokuvanäytöksiä järjestetään torstaista sunnuntaihin. Myös muina arkipäivinä näytetään etenkin lapsille ja eläkeläisille suunnattuja elokuvia. Kino Laikan ohjelmisto koostuu pääasiassa uutuuselokuvista. Tärkeä rooli on myös art house- ja dokumenttielokuvilla. Lisäksi suosittu elokuvakerho Kino Iglu esittää klassikkoelokuvia Kino Laikassa. Elokuvateatteritilaa vuokrataan muillekin kulttuuritoimijoille ja yksityisille tahoille. Kino Laikassa voi järjestää esimerkiksi perhejuhlia, firman pikkujouluja ja konsertteja.

Elokuvateatterin yhteyteen avataan kahvila ja viinibaari. Sieltä saa ostaa popcornia ja virvokkeita elokuvanäytöksiin. Kahvilan ja viinibaarin jokiterassilla voi piipahtaa muulloinkin kuin elokuvien yhteydessä, koska ne palvelevat myös muina aikoina.

–Kunnioitamme Högforsin ruukin aluetta ja perinteitä ja haluamme tuoda uusia ja laadukkaita elokuvia karkkilalaisille ja lähikuntien asukkaille. Uskomme, että Kino Laika herättää kiinnostusta laajemminkin. Teemme yhteistyötä mm. Sodankylän elokuvajuhlien kanssa, toteavat Kaurismäki ja Lätti.

Karkkilan kaupunginjohtaja Tuija Telén on ilahtunut elokuvateatterin avaamisesta.

–Tämä on upea uutinen! On hienoa, että Karkkilan merkittävät kulttuurivaikuttajat haluavat kehittää kaupunkimme tulevaisuutta. Elokuvateatteri lisää kaupungin vetovoimaa ja vahvistaa mainettamme kulttuurikaupunkina, hän sanoo.

Karkkilan perinteikkääseen ruukkiympäristöön, Ala-Emalin tiloihin avataan elokuvateatterin lisäksi viinibaari ja kahvila. Kino Laika sijaitsee upeissa jokimaisemissa, aivan Karkkilan keskustassa ja suositun luontopolun, Koskireitin varressa.