Yhteys maaseutuun, aito rakkaus maatalouteen ja innovatiivinen käsityöläismeininki yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla Alitalon viinitilalla Lohjansaaressa. Omenatarhojen kukkivien maisemien katveessa sijaitseva viinitila on omistautunut erityisesti yksilöllisten ja laadukkaiden tuotteiden valmistukseen.

Yrittäjäpariskunta Sanna ja Marko Maula ovat pyörittäneet tilaa jo vuodesta 2005, ja sitä ennen Sannan vanhemmat pyörittivät tilaa, joka on ollut viinitilana vuodesta 1996 alkaen. Tuotteet valmistetaan käsityönä Lohjansaaressa käyttäen kotimaisia raaka-aineita.

-Vaikka toiminta on vuodesta 1996 muuttunut aika paljonkin, niin periaatteessa konsepti on sama. Tuote- ja palveluvalikoimat on toki laajentuneet, mutta nyt ollaan aika vakiintuneita tähän nykyiseen muotoon, Sanna pohtii.

-Kun toiminta aloitettiin, oli vain kaksi tuotetta, ja siitä se on sitten laajentunut. Nyt on noin 23 erilaista tuotetta, Sanna laskeskelee.

Yrittäjäpariskunta on luonut useita innovatiivisia ja paikallisia tuotteita, kuten viiderin. Kaikkien tuntemassa juomassa siiderissä on aina omenaa, mutta viideri eroaa siideristä siten että siinä ei ole lainkaan omenaa. Alitalon viiderivalikoimassa on muun muassa valkoherukka- sekä vadelmaviideriä.

-Viiderin virallinen luokitus on kuohuviini, mutta koska alkoholipitoisuus on alle 5,5% luokkaa, ei sitä ihan kuohuviiniksi voi sanoa. Se on sellanen viinin ja siiderin sekoitus, Sanna kertoo.

Viidereihin käytettävät marjat eivät tule tilalta, mutta ne ovat tietysti myös kotimaisia.

Viiderit ja siiderit ovatkin tilan isoin menekki. Osa asiakkaista tykkää makeasta ja toiset vähän kuivemmasta, ja siksi onkin hyvä, että valikoimasta löytyy jokaiselle jotain. Viinitilan kahvilasta saa myös esimerkiksi lähellä tuotettua Siuntion jäätelöä. Lohja 700 -juhlavuoden kunniaksi Alitalon viinitilalta saa nyt myös juhlavuoden omenasiideriä.

Viehättävä matkailukohde kaikenlaisille kävijöille

Perheyrityksenä Alitalon Viinitila arvostaa ympäristönsä hyvinvointia ja pyrkii omalta osaltaan vaalimaan kestävää maataloutta. Viinitilan hedelmätarha on täynnä erilaisia omenalajikkeita, joista valmistetaan talon omia viinejä ja siidereitä. Sadonkorjuun aikaan on myös mahdollista varata omenanpoimintaretki, jolloin pääsee poimimaan omenoita kotiin vietäväksi. Alitalon viinitilalla voi myös järjestää erilaisia juhlia ja ryhmäpäiviä.

-Paljon käydään meillä lounaalla muiden päiväretkien lomassa. Tehdään tilauksesta ryhmille ruokaa ja sitten on viininmaistatuskierroksia ja opastettuja kierroksia täällä tilalla. Yrityksille myös iltapainotteisesti, Sanna kertoo.

Tilalla voi järjestää myös esimerkiksi perhejuhlia, syntymäpäiviä tai ylioppilas- ja rippijuhlia.

-Asiakkaita on laidasta laitaan. On mökkiläisiä, lapsiperheitä ja paikallisia sekä muita matkailijoita, jotka käyvät katsomassa esimerkiksi Paavolan Tammea samalla reissulla. Sitten käy ihan turisteja. Venäläisiä oli aikaisemmin aika paljon myös, Sanna toteaa.

Viinitilalla vieraillessa voi tutustua viininvalmistusprosessiin opastetuilla kierroksilla, jotka vievät vierailijat läpi omenatarhojen, viininvalmistustilojen sekä maistelemaan tilan tuotteita. Lisäksi viinitilan viehättävät kotieläimet hevoset, vuohet, lampaat, kanit ja marsut ilahduttavat kaikenikäisiä vierailijoita. Minigolfrata antaa mahdollisuuden nauttia myös aktiviteeteista päiväretken lomassa. Minigolfin lisäksi tilalla on myös puureitti, joka on tunnelmallinen kävelyretki tilalla, jossa voi esittelytekstien avulla tutustua paikallisiin puulajeihin. Viinitilan kahvila-ravintola on kesällä elokuun puoleen väliin asti auki päivittäin klo 10–17.

Viinitila onkin oiva kohde päiväretkelle tai pienelle hengähdystauolle kesäisen veneily- tai pyöräretken lomassa.

Noin 800 metrin päässä tilasta on venelaituri, joten paikan päälle pääsee myös veneellä.

-Ihmiset ovat sanoneet että on hyvä kun siinä on kuitenkin sen verran sitä kävelymatkaa rannasta että kun pääsee tähän tilalle niin onkin jo vähän jano, Sanna naurahtaa.

Ulkomaanmatkailun romahtaessa korona-aikaan, kotimaan matkailun suosio kasvoi merkittävästi ja se näkyi myös Alitalon viinitilalla. Vaikka kesällä oli kaikenlaisia rajoituksia, ja kahvilaa ei saanut pitää auki niin viinitila säilytti siitä huolimatta suosionsa. Tilalta sai ostaa kahvia ja pullaa take-awayna, ja ihmisiä saapui sankoin joukoin.

-Se oli ihan hullua, miten paljon meillä silti kävi täällä väkeä. Ihmiset ostivat kahvia ja pullaa ja saattoi vaan istuskella tuolla nurmikolla ja puutarhassa viisikin tuntia, Sanna muistelee.

Alitalon viinitilan maalaismaisemat tuovat monelle kaupunkilaiselle kaivatun hengähdyshetken seesteisen luonnon parissa omenatarhojen idyllisten maisemien ympäröimänä. Lohjansaaren erikoislaatuinen luonto kiinnostaa myös monia, ja siksi Alitalon viinitila onkin vetävä matkakohde kaikenlaisille matkailijoille Uudellamaalla.

Kestävää maataloutta ja kotimaan matkailua edistävää toimintaa

Alitalon siiderit, viinit ja viiderit ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, kuinka suomalaiset maut ja luonnonantimet voidaan yhdistää mestarillisesti. Kaikki tuotteet valmistetaan omissa tiloissa, mikä takaa tuotteiden laadun ja alkuperäisyyden. Syksy on omenasesongin kohokohta, ja se tarkoittaa Maulan pariskunnalle myös vuoden kiireisintä aikaa. Silloin omenat poimitaan kausityöntekijöiden avustuksella, pakataan ja kuljetetaan, ja niistä valmistetaan omenamehua. Kausityöntekijöitä on 4–5, ja tällä hetkellä mukana on myös ukrainalaisia pakolaisia. 

Alitalon viinitila ei ole pelkästään viinintuotantolaitos, vaan myös paikka, joka yhdistää yhteisön ja tukee paikallista elinkeinoa. Tilan omistajat ovat työllistävät kausityöntekijöitä ja tukevat myös paikallista matkailua tarjoamalla mielenkiintoisen retkikohteen koko perheelle. Alitalon viinitila onkin hyvä esimerkki siitä, kuinka moderni, kestävä maatalous ja menestyvä liiketoiminta voivat kulkea käsi kädessä.