Älykotijärjestelmät ovat muutaman viime vuoden aikana nousseet yhä useammin puheenaiheeksi niin elektroniikkamyymälöissä kuin työpaikkojen taukohuoneissakin. Siinä missä älykodit tuntuivat vielä pari vuosikymmentä sitten utopistiselta ajatukselta, on niiden ansiosta nyt mahdollista esimerkiksi asettaa kahvinkeitin päälle ajastettuna haluttuun kellonaikaan, jolloin herätessä kahvinkeittimessä odottaa vasta keitetty höyryävän kuuma kahvi.

Älykotien yleistymisen myötä ne ovat myös tulleet yhä useamman ulottuville. Nyt melkeinpä jokaisen on mahdollista hankkia omaan kotiinsa vähintäänkin jonkinlainen älykäs järjestelmä, joka helpottaa elämää lukemattomin eri tavoin.

Älykotijärjestelmiä on laidasta laitaan eri hintaluokissa. Siinä missä edullisimmat ratkaisut keskittyvät yhteen osa-alueeseen, kuten vaikkapa valaistukseen, on tarjolla myös käytännössä kaiken kattavia älykotiratkaisuja. Kodin eri laitteita ja toimintoja on mahdollista ohjata ja säätää näppärästi esimerkiksi ääniohjauksella tai älypuhelimen välityksellä aivan muualta kuin omasta kodista käsin.

Älykodit ovat alttiita rikolliselle toiminnalle

On selvää, että älykotijärjestelmät tekevät elämästämme ennennäkemättömän helppoa ja vaivatonta. Kaikkien hyötyjen lomassa on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että älykotijärjestelmät houkuttelevat puoleensa myös rikollista toimintaa. Koska älykotijärjestelmät keräävät käyttäjistään jatkuvasti tärkeää tietoa voidakseen palvella heitä mahdollisimman hyvin ja mukautetusti, on niistä tullut suosittuja kohteita myös kyberrikollisten keskuudessa. Valojen, kodinkoneiden ja lukitusjärjestelmien ohjaaminen älykkään järjestelmän välityksellä tekee elämästämme uskomattoman helppoa, mutta kolikon kääntöpuolena myös näistä kiinnostuneiden kyberrikollisten uhka on todellinen.

Tällä sivulla käymme läpi tämän hetken yleisimpiä älykodin turvallisuuteen kohdistuvia kyberuhkia. Lisäksi kerromme muutamia hyviä vinkkejä, joilla kodin turvallisuutta on mahdollista parantaa varsin vähällä vaivalla.

Suojaamaton yhteys

Älykotiin saattaa tilanteen mukaan olla yhdistettynä yksi tai useampia eri laitteita. Jokainen laite pitää sisällään valtavan määrän tietoa käyttäjästään, kuten sähköposteja ja tekstiviestejä, salasanoja, henkilötietoja ja jopa luottokorttitiedot. On selvää, että mikäli yhteys älykodin ja älylaitteen välillä ei ole riittävän hyvin suojattuna, houkuttelee se puoleensa rikollisia toimijoita. Hyvin klassinen tilanne on se, että hakkerit keräävät käyttäjästä erilaisia henkilötietoja myydäkseen niitä eteenpäin, jolloin vaarana on identiteettivarkaus.

Jotta identiteettivarkaudelta ja muilta henkilökohtaisten tietojen väärinkäytöksiltä vältyttäisiin, kannattaa älykodin laitteissa panostaa laadukkaaseen ja suojattuun yhteyteen. Eräs helpoimmista keinoista huolehtia yhteyden suojauksesta on hankkia VPN, joka tekee henkilökohtaisten tietojen vuotamisesta vääriin käsiin käytännössä katsoen mahdotonta. Laitteiden suojaamiseksi ei tarvitse tehdä muuta kuin asentaa VPN reitittimelle, joka yhdistää kaikki laitteet verkossa. Tällöin kaikki verkossa laitteiden välillä liikkuva data salataan, eikä kyberrikollisilla ole mitään mahdollisuutta päästä tarkastelemaan niitä. Vanhentunut ohjelmisto

Älykotijärjestelmän ohjelmistopäivitykset pidetään monissa kodeissa ajan tasalla, sillä niiden myötä järjestelmä toimii entistä tehokkaammin ja turvallisemmin. Koska älykotijärjestelmiä kehitetään jatkuvasti, saatetaan niihin myös aika ajon lisätä uusia ja elämää entisestään helpottavia toimintoja, joten päivityksiä ei kannata siksikään jättää tekemättä. Mikäli on huolestunut oman kotinsa turvallisuudesta ja älykotijärjestelmän mahdollisista tietoturvaongelmista, kannattaa myös siinä tapauksessa pitää huolta siitä, että sen ohjelmisto on kunnossa ja ajan tasalla.

Koska ohjelmistopäivityksiä vaaditaan lähes päivittäin niin tietokoneelle, älypuhelimelle kuin muillekin laitteille, saattaa älykotijärjestelmän päivittäminen ajan tasalle kuitenkin toisinaan venähtää. Tällöin suosittelemme asettamaan päälle automaattiset turvallisuuspäivitykset sekä ilmoitukset uusista ohjelmistopäivityksistä. Loppujen lopuksi uuden päivityksen lataaminen on pieni ja nopeasti hoituva toimenpide, jolla voidaan välttyä huomattavasti suuremmilta murheilta.

Kolmansien osapuolten sovelluksiin liittyvät turvallisuusriskit

Älykotijärjestelmien yleistyessä markkinoille on ilmestynyt yhä enemmän erilaisia kolmansien osapuolten julkaisemia sovelluksia palvelemaan älykotijärjestelmien käyttäjiä. Monelta löytyykin älypuhelimelle tai tabletille ladattuna vähintään yksi sovellus, jonka avulla älykotijärjestelmää voi näppärästi hallita missä ja milloin tahansa. Useimmiten yksi sovellus on kuitenkin aivan riittävä, eikä toimiva älykoti yleensä vaadi useita eri sovelluksia. Suosituksena on, että älykotia ohjattaisiin ainoastaan virallisten ja laajalti tunnettujen älykotisovellusten välityksellä. Vaikka markkinoilta löytyykin vaihtoehtoisia ja usein varsin houkutteleviakin sovelluksia älykodin ohjaamiseen, kannattaa niiden suhteen olla erityisen varovainen.

Oli sovellus mikä hyvänsä, kannattaa sen lataamisen yhteydessä kiinnittää myös erityistä huomiota siihen, millaisiin asioihin sovellukselle antaa lupia ja käyttöoikeuksia. Kaikkeen ei todellakaan tarvitse antaa lupaa, joten mikäli esimerkiksi kameran tai mikrofonin käyttö ei ole oleellista sovelluksen toiminnan kannalta, ei niihin pääsyyn ole syytä myöntää lupaa.

Valvontakameraan kohdistuvat tietomurrot

Koti on yksityinen paikka, jossa pitäisi saada tarvittaessa mahdollisuus olla aivan rauhassa neljän seinän sisällä. Monelle yksi suurimmista kauhuskenaarioista älykotiin liittyen onkin se, että joku pääsisi tirkistelemään kameran välityksellä elämääsi kotona. Yhä useammasta kodista löytyy useampia eri kameroita, oli kyse sitten läppäreiden tai pöytäkoneiden verkkokameroista, kodin valvontajärjestelmistä tai vaikka vauvan itkuhälyttimestä. Nämä voidaan myös kytkeä älykotijärjestelmään, mutta samalla mukana tulee myös riski siitä, että joku yrittää hakkeroida itselleen pääsyn kameroihin. Pahimmassa tapauksessa ulkopuolisen henkilön pääsy videokuvamateriaaliin voi johtaa siihen, että videokuvaa striimataan livenä älykodin omistajan siitä tietämättä.

Vaikka älykotien kamerajärjestelmiä hakkeroidaan maailmalla jossain määrin, on niiden suojaamiseen myös tarjolla hyviä työkaluja. Tärkeintä on kuitenkin huolehtia siitä, että yhteys pysyy suojattuna, jolloin tietovuotoja ei pääse syntymään. Tässä riittävän laadukas viruksentorjuntaohjelma, hyvä salasanasuojaus ja esimerkiksi kaksivaiheinen tunnistautuminen sekä mahdollisesti jo edellä mainittu VPN-yhteyden käyttö ovat kultaakin arvokkaampia.