Mustionjoen Åminneforsin kalatien kalalaskurista on saatu ensimmäiset tiedot. Laskuri on tunnistanut kalatiessä kulkeneen ylävirtaan viikon aikana huimat 520 kalayksilöä, joista suurimmat on tulkittu yli 70 senttisiksi.

Kalateiden toimivuustutkimuksista vastaavan Länsi-Uudenmaan vesi ja ympäristö ry:n hankepäällikkö Juha-Pekka Vähä kertoo, että kalatien viimeisessä altaassa sijaitseva kalalaskuri ei mittaa suoraan kalan pituutta, vaan kalan kyljen korkeutta, jonka perusteella laskuri antaa kalalle pituusarvion. Laskurin laskemat, ylävirtaan nousevat, yli 5 cm korkeat kalat ovat arviolta yli 30 cm mittaisia. Pikkukalat eivät siis ole lukemassa mukana. Ylävirtaan nousseiden 520 kalan lisäksi laskuri on noteerannut 300 kalaa matkalla alaspäin, eli kalojen yhteismäärä kalatiessä oli yli 800 kalaa viikossa.

Kalalajit ovat keskenään erimuotoisia, mikä voi aiheuttaa pituusarvioihin poikkeamaa eli kaikki data on tarkistettava ennen kokoluokittelua. Lajitunnistusta laskurilla ei myöskään voi suoraan tehdä. Kesän aikana Åminneforsin laskurilaitteistoa täydennetäänkin kameralla, jotta päästään käsiksi tietoon kalojen lajeista. Billnäsin kalatiessä ei ole tällä kaudella vielä laskuria.

–Kalalaskurin ilmoittamat lukumäärät ovat moninkertaiset odotuksiimme nähden, iloitsevat LUVY ry:n toiminnanjohtaja Jaana Pönni ja Piia Nordström Raaseporin kaupungilta.

–Se mitä näistä luvuista nähdään on, että kalat ovat löytäneet Åminneforsin kalatien. Se on sopinut vimpalle kutupaikaksi ja myös muut vaeltajat käyttävät sitä.

–Mustionjoen luvut ovat varsin suuria verrattuna muihin rannikon muihin jokiin ja kalateihin, joissa on vastaavaa kalaseurantaa. Mustionjoen kalatiet ovat saaneet todella hienon alun, kommentoi vesistötutkimuspäällikkö Janne Raunio Kymijoen Vesi ja Ympäristö Oy:stä, joka toimii sisaryhdistyksensä LUVY ry:n tukena ja Mustionjoen seurannan laitetoimittajana sekä kouluttaa tutkijoita Kymijoen kalatien seurannasta saatujen kokemuksien pohjalta.

DCIM\100MEDIA\DJI_0219.JPG