Tänään: 24.07.2024

Toimittaja

Ammattilaissopimuksella unelmista totta

moottoriurheilu, Trogen

Sami-Matti Trogen on allekirjoittanut kaksivuotisen ammattilaissopimuksen saksalaisen BMW kilpa-autoja luotsaavan Walkenhorst Motorsport -tiimin kanssa. Sopimus on poikkeuksellinen, kun huomioidaan Trogenin nuori ikä. Muutto Saksaan on edessä vielä tämän vuoden puolella, ja ensimmäinen kilpailukoitos ammattilaisena käydään GT4-autolla ADAC TOTAL 24h -kilpailussa Nürburgringillä, 24.9.-27.9.2020.

Poikkeuksellisista ajoista huolimatta, nuoren Sami-Matti Trogenin autourheilu-ura otti tänä vuonna aimoharppauksen eteenpäin, sillä keväällä Ranskassa käytyjen GT3-testien myötä alkoi tapahtua. Nimet ovat nyt virallisesti paperilla ja sopimus tehtynä Walkenhorst Motorsport -tiimin kanssa aina kauden 2022 loppuun asti. Tilanne on vaatinut rohkeita päätöksiä, joihin tämä intohimoinen autourheilija on valmis. Trogen siirtää kotiosoitteensa Saksaan vielä loppuvuoden aikana ja samaan aikaan Mäkelänrinteen Urheilukion opinnot keskeytetään toistaiseksi. Uusi projekti yhdessä uuden tiimin kanssa vaatii täysipainoisen keskittymisen.

”Tämä on minulle suuri unelmien täyttymys. Sopimus tarkoittaa isoa muutosta elämääni, sillä tulevat vuodet teen työtä vakituisesti moottoriurheilun parissa, työskennellen huippuammattilaisten kanssa Walkenhorstilla. Olen nyt saavuttanut etuajassa sen, mistä olen jo vuosia haaveillut”, Trogen toteaa tyytyväisenä.

Myöskään Walkenhorst Motorsportin tiimipäällikkö ei pysty piilottamaan tyytyväisyyttään saadessaan suomalaislupauksen virallisesti tiiminsä vahvistukseksi.

”Olemme iloisia voidessamme toivottaa Sami-Matin tervetulleeksi kuljettajarivistöömme. Sami-Matti on todistanut taitonsa erittäin isoissa kisoissa esportsissa useamman kerran, ja nyt on aika siirtää painoarvoa takaisin myös oikeaan ajamiseen. Kun Sami-Matti tuli ensimmäisen kerran meille ajamaan, pystyimme heti näkemään hänen hyvän suoritus- ja taitotasonsa sekä palon autourheilua kohtaan, mikä sopii täydellisesti tiimiimme”, kuvailee Walkenhorst Motorsport -tiimin päällikkönä toimiva Niclas Königbauer.

”Sopimuksen virallistamisen myötä, emme malta odottaa, että pääsemme yhdessä luomaan uraa GT3-luokassa. Olemme ylpeitä, että olemme saaneet vahvan ja lahjakkaan kuljettajan mukaan, ja olen varma, että tulemme saavuttamaan hienoja tuloksia”, Königbauer lisää.

(Kuva: Walkenhorst Motorsport / Swoosh Communications)

Ensimmäinen kilpailu syyskuun lopussa legendaarisella Nürburgringin radalla – BMW M4 GT4 -kilpa-auto ”istuu käteen kuin mittatilattu hansikas”

Ensimmäinen koitos virallisena Walkenhorst Motorsportin kuljettajana on edessä 24.9.-27.9. käytävässä ADAC TOTAL 24h Race -nimeä kantavassa kilpailussa, jossa mukana ovat myös GT3-autot. Kilpailuviikonlopussa ajaa yhteensä lähemmäksi 200 autoa. Kilpailu ajetaan Saksassa sijaitsevalla haastavalla, 25 kilometrisellä Nürburgringin radalla, jolla on mittelöity kestävyyskilpailuita aina 70-luvusta lähtien. Kyseinen rata on Trogenille entuudestaan tuttu, sillä hän on ajanut kuluneena kesänä siellä yhteensä kolme kilpailua, silloin vielä BMW:n M2-luokan autolla.Kilpa-autona Trogenilla on 431 hevosvoimainen BMW M4 GT4, johon hän sai ensikosketuksensa elokuun lopussa ajetuissa testeissä. Auto on erittäin kilpailukykyinen ja näyttänyt kestokykynsä sekä luotettavuutensa viime vuosina muun muassa äärimmäisissä olosuhteissa autiomaassa käydyssä Dubain 24h-kilpailussa. Kyseisellä autolla on lähihistoriassa saavutettu myös luokkavoittoja.

”Tosi hienoa päästä ajamaan jo tänä vuonna 24 tunnin kisa. Se on tosi tärkeä tulevaisuuden kannalta. Ainoa huono puoli on se, että joudun samana viikonloppuna ajamaan esports-kilpailun, kun digitaalinen rallicrossin MM-sarja alkaa samaan aikaan, mutta uskon että pystyn suoriutumaan kummastakin haasteesta”, viime vuoden rallicrossin iRacing-maailmanmestari Trogen kertoo. 

Uuden mahdollisuuden alkujuurilla: Taustatuki oli kaiken a ja o, mutta esports pisti ison pyörän pyörimään

Kiitos Trogenin kannustusjoukoissa vaikuttaneen Jussi Sutisen, mahdollisuus alkuvuoden Ranskan GT3-testeihin aukesi. Kuten tällä kohtaa hyvin tiedämme, testeistä paluun jälkeen kotiin tuomisina oli enemmän, kuin mitä sillä kohtaa osattiin edes odottaa – suomalaisnuorukainen oli tehnyt lähtemättömän vaikutuksen.

Mutta ei ainoastaan Ranskassa osoitetut vakuuttavat ”oikean elämän” testisuoritukset, vaan lisäksi vuoden mittaan esports-kentällä annetut näytöt, vakuuttivat Walkenhorst Motorsportia entisestään. Williams Esport -tiimin simulaattorikuljettajana Trogen on ajanut kesän aikana Saksan digitaalista Nürburgring-sarjaa, jossa ovat olleet mukana samat ihmiset ja kuljettajat kuin oikeassakin elämässä. Mikä parasta, Trogen aloitti sarjan menestyksekkäästi ja nappasi heti kättelyssä osakilpailuvoiton. Sana alkoi pian kiiriä ja varikolla puhuttiin lentävästä suomalaisesti, joka menee kovaa, oli kyseessä sitten digitaalinen tai oikea auto. Yhteydenpito tiimin kanssa pidettiin aktiivisena läpi kesän, tarvittavat Saksan lisenssit suoritettiin, ja viimein kaikki oli sopimuksen allekirjoittamista vaille valmista.Simulaattorimaailman alkusysäyksen antoi aikanaan rallicrosslegenda Matti Alamäki.

”Jokunen vuosi takaperin testasin Matti Alamäen simulaattoria ja oikeastaan sen ansiosta aloitin koko simulaattoriajamisen. Nyt olen ammattilainen simulaattoreissa, minkä kautta olen saanut hyvät kontaktit, ja niiden avulla tulen ajamaan ammatikseni GT3-autoa”, Trogen taustoittaa kiitollisena.

(Kuva: Walkenhorst Motorsport / Swoosh Communications)

Myös sopimus Williams Esports -tiimin kanssa jatkuu kahdella vuodella

Menestyksekkäästi digitaalista autourheilua ajanut lohjalainen ei suinkaan jätä simulaattorimaailmaa sivuun sillä – Walkenhorstin sopimuksen lisäksi – Trogen on allekirjoittanut vastikään jatkosopimuksen Williams Esports -tiimin kanssa. Aiempi sopimus tämän maineikkaan F1-tiimin esports-osaston kanssa oli tulossa päätökseen tämän vuoden lopussa, mutta syksyn edetessä, tätä sopimusta haluttiin kaikkien osapuolten yhteisymmärryksessä jatkaa vielä seuraavat kaksi vuotta. Esports säilyy näin ollen tiiviisti mukana ajo-ohjelmassa, onhan se ollut yksi olennainen tekijä Trogenin nykyisellä, nopeasti etenevällä urapolulla.

”Kiire vuosi tulee, mutta olen valmis siihen. Pidän sekä simulaattoriajosta että oikeasta ajamisesta todella paljon, enkä missään nimessä halua vähentää kumpaakaan. Molemmat tukevat ja edistävät toisiaan, joten tulen panostamaan kumpaankin myös tulevaisuudessa”, Trogen toteaa päättäväisesti.

Päätähtäin kaudessa 2021:
11 kilpailua BMW M6 GT3 -autolla

Vuonna 2021 Trogenin kilpailukalenteriin mahdutetaan yhteensä 11 kilpailua, osana Nürburgring Langstrecken (NLS) -sarjaa. Kuluvan kauden GT4-auto korotetaan yhtä luokkaa ylemmäs, kilpa-auton vaihtuessa BMW M6 GT3 -autoon, jonka turboahdetusta V8 M TwinPower -moottorista irtoaa hurjat 585 hevosvoimaa. Lisäksi syksyllä optiona tulee olemaan 24h-kilpailu.

GT3-kilpailujen väleihin sovitetaan lisäksi kymmeniä esports-kilpailuja, joten vuosi tulee olemaan työntäyteinen. Kauden 2021 kilpailukalentereista tiedotetaan erikseen niiden valmistuessa.

Sami-Matti Trogen. (Kuva: Sami-Matti Trogenin tiedotus)

Sami-Matin tarina – tavoitteena autourheilun ammattilaisuus

Sami-Matti Trogen on lohjalainen autourheilija. Trogen on saanut osakseen kansainvälistä huomiota aloittaessaan uransa rallicrossissa poikkeuksellisen nuorena. Hän teki historiaa voittamalla heti ensimmäisen kilpailunsa Rallycross Challenge Europe -sarjassa Unkarissa vuonna 2016. Hän voitti samana vuonna myös Viron rallicross-sarjassa Super1600 junior -luokan mestaruuden.

Vuonna 2018 Trogen teki sopimuksen yhteensä kolmeen eri sarjaan rallicrossissa. Hän sijoittui RX Academy On Ice -talvisarjassa neljänneksi ja voitti kesällä ajetun RX Academyn mestaruuden. Hän osallistui myös RX2 International -sarjaan. Parhaat sijoitukset sarjassa olivat Ranskan osakilpailussa 2. ja Kanadan osakilpailussa 5. sija.

2019 vuonna Trogen ajoi RX2 International -sarjassa sijoittuen kokonaispisteissä viidenneksi. Samaisena vuonna hän voitti iRacing Rallicrossin maailmanmestaruuden. Kaudella 2020 Trogen kilpailee eSport-puolella yhtenä maineikkaan Williams Esport -tiimin kuljettajista sekä keskittyy rata-ajoon Walkenhorst Motorsportin virallisena ammattikuljettajana Saksassa.

Nimi: Sami-Matti Trogen
Syntynyt: 13.5.2002
Asuinpaikka: Lohja, Suomi
Ammatti: Lukiolainen, Mäkelänrinteen urheilulukio

Walkenhorst Motorsport on Saksassa toimiva huippu kilpa-autoilutiimi. Walkenhorst toimii lähellä BMW:n tehdastiimiä, niin kutsuttuna satelliittitallina. Walkenhorstilla on pitkä, 60 vuoden historia autojen maailmassa. Tiimin pääarvona on intohimoinen, laadukas, menestyksekäs ja arvokas moottoriurheilutoiminta, joka palvelee niin yhteistyökumppaneita, kuljettajia kuin itse tiimiäkin.

Williams Esports on menestyksekkään Williams F1 -tiimin virallinen, vuonna 2018 perustettu digitaalisen autourheilun tiimi, joka kilpailee kuljettajarosterinsa kanssa useissa kansainvälisissä iRacing-sarjoissa hyvällä menestyksellä. Williams on ensimmäinen F1-tiimi, joka on lanseerannut oman esports-tiiminsä, ja haluaa pistää panosta esports-tiiminsä eteenpäin viemiseen, nopeasti kehittyvässä simracing-maailmassa.

Teksti: Sami-Matti Trogenin tiedotus