Tulevan juhannuksen sää suosii ulkoilua ja vesillä liikkumista. BirdLife muistuttaa juhannuksen viettäjiä lintujen pesimärauhan kunnioittamisesta. Lintujen pesimäsaarille ja -luodoille ei pidä rantautua, ja juhannuskokon paikka on valittava niin, ettei se häiritse lintuja ja muu luontoa. Sattumalta löydetyt linnunpesät ja myös orvoilta vaikuttavat linnunpoikaset on syytä jättää rauhaan.

Arvokkaimpia lintujen pesimäpaikkoja ovat yleensä pienet, vähäpuustoiset tai puuttomat luodot. Niille ei pidä nousta, eikä veneillä niin lähelle, että linnut häiriintyvät. Vaikka yhtään pesää tai poikasta ei näkyisikään, varoitellen luodon yllä lentävät linnut ovat varma merkki pesinnästä. Tällöin paikalta on syytä poistua nopeasti. Lintujen pesinnän häiritseminen ja pesien vahingoittaminen on luonnonsuojelulailla kielletty.

Lintuluodoilla pesivillä lokeilla, tiiroilla, sorsilla ja kahlaajilla on juhannuksena runsaasti sekä munapesiä että pieniä poikasia. Lyhytkin oleskelu pesimäpaikalla voi aiheuttaa merkittävää tuhoa, koska poikaset jäävät vaille emon suojaa. Luodolle kasatun juhannuskokon polttaminen tuhoaa yleensä pesimälinnuston täysin.

Maihinnousua lintujen pesimäpaikoille on suositeltavaa välttää vähintään heinäkuun lopulle asti. Pienet asiat huomioon ottamalla voi turvata lintujen pesintöjen onnistumisen ja saada samalla itselleen kesän viettoon hyvän mielen.