Teatteri Aploodin Teatterifestivaalit järjestetään 10.11.–12.11. ja 27.11.–29.11. kaikkia turvaohjeita noudattaen. Teatteri Aploodi antaa teatteritaiteen perusopetusta varhaiskasvatusikäisistä aikuisiin Lohjan seudulla.

Syksyn Teatterifestivaaleilla 2020 viedään päätökseen keväällä 2020 poikkeustilan vuoksi kesken jääneet esitysprosessit. Viikon mittaiset Teatterifestivaalit pidetään kahdessa osassa. Festivaaleilla nähdään kuusi eri näytelmää ja yhteensä 14 valloittavaa esitystä. Teatterifestivaalit järjestetään nyt 8. kerran. Aploodi noudattaa AVI:n, THL:n , OKM:n,, Opetushallituksen ja Lohjan kaupungin pandemiajohtoryhmän ajankohtaisia suosituksia taiteen perusoppilaitoksille ja tapahtumanjärjestäjille.

Nuorten näytelmät

Kohtausharjoittelun perusteet 12–17v. ryhmän näytelmä Kohtaamisia on rakennettu Devising-tekniikalla. Näytelmässä käsitellään teemoja, jotka ovat nousseet esille nuorten ajatuksistayhteiskunnasta. Näytelmä koostuu kohtauksista, joita nuoret ovat itse luoneet. Herkän ja koskettavan näytelmän kesto n. 45 min.

Teinien ja nuorten 12–17v. Esiintymistaito ryhmän näytelmä Silkkiperhoset tarina sijoittuu miljööltään tarunhohtoisille itäisille maille, Sahramistanin maahan, silkkitien loiston aikoihin. Sahramistanin keisarinna Amo Zu Ping on kyllästynyt kärpäsiin ja antaa käskyn, että kaikki kärpäset valtakunnasta on hävitettävä, vaikka myrkyttämällä. Sekä keisarinnan hovin, kuin muutenkin seutukunnan talouksien tärkein tulonlähde on silkkiperhosten tuottama silkki. Tarinan eräs päähenkilö Kogo San on hyvin kiinnostunut tieteestä ja haluaa tulla isona tutkijaksi.

Kärpästen eliminoimiseksi käytetty myrkky vaikuttaa siten, että silkkiperhosten toukat eivät enää pystykään tuottamaan silkkiä. Tiedetään, että Himalajalla, eräässä laaksossa, elää silkkiperhosten kantamuoto (Bombyx mandarina). Jotta silkkiperhosten toukat saataisiin taas tuottamaan silkkiä, Himalajalta tulisi hakea tästä kantamuodosta saatua ainetta, joka käynnistäisi mekanismin uudelleen. Laaksoa tosin hallitsee arvoituksellinen oraakkeli ja vain häneltä saisi tuota ainetta. Laaksoon pääsyn esteenä ovat myös Himalajan Leijona ja Lohikäärme, jotka on pystyttävä ohittamaan laaksoon päästäkseen. Kogo lähtee matkaan parin matkatoverin kanssa.

Tarinan tyylilaji on seikkailua sisältävä draama, sopivaa keveyttä ja huumoria unohtamatta. Siinä on ripaus vallanpitäjän kasvutarinaa ja seikkailun tuottamaa kasvutarinaa. Tarinassa peilataan myös todellisen maailman (tiede) ja tarujen maailman rajapintoja. Kesto 30 min.

Hertta-Maija Hirvonen (vas), Mikaela Toivanen, Viivi Lindgren (papyruskäärön takana), Lotta-Liina Malkamäki, Tuuli Halinen ja Sirius Savela. (Kuva: Heli Kurimo)

Lasten näytelmät

Lasten Yhdessä tekeminen ja kuvitteellinen maailma 7–11 v. ryhmän Kotipihan arvoitus -näytelmässä kotipihan terassilta katoaa äidin leipoma kakku. Veivätkö kakun kissat, koirat vai kenties naapuri? Mitä tapahtuu, kun syyttävä sormi osoittaa väärin? Miten tilanne saadaan ratkaistua, kun kukaan ei myönnä vieneensä kakkua? Tämä lasten ”sana kerrallaan” -tarinoista koottu näytelmä kertoo mysteeristä, joka on samalla opettavainen tarina anteeksi pyytämisen taidosta. Kesto n. 15 min.

Lasten 7–11 v. Esiintymistaito ryhmän näytelmä on nimeltään Kiusattu. Mitä on kiusaaminen? Miten sen saa loppumaan? Kuka auttaa kiusattua, entä kuka ymmärtää kiusaajaa? Näihin kysymyksiin vastataan lasten kertomusten mukaan tehdyssä näytelmässä, jossa löydetään ratkaisu kiusaamisen lopettamiseksi. Arka ja ajankohtainen tarina saa onnellisen lopun, kun lopuksi kaikki ovat kavereita. Kesto 20-25 min.

Lasten Ilmaisun ilo ryhmän 7–11v. esitys Tulevaisuuden toivot sijoittuu jonkin matkan päähän tulevaisuuteen, kun ilmastonmuutos jyllää ja erilaisia katastrofeja on ilmoilla jatkuvasti. Maapalloa hallitsee Porkkanapäinen diktaattori, jonka ainoa tavoite on testata, kuinka pitkälle hän voi hullut ideansa viedä. Lopulta Joulumuorilla menee hermot ja hän päättää nousta vastarintaan satuolentojen ja kilttien lapsien avulla. Esitys on yllättävän poliittisesti kantaaottava, humoristinen ja saa eeppisiä mittoja koomisilla taistelukohtauksillaan. Oppilaat heittivät hienoja ideoita, joista käsikirjoittaja on koostanut tämän kokonaisuuden. Kesto 20-25 min.

Emilia Lahtinen (vas) ja Tuuli Halinen. (Kuva: Heli Kurimo)

Improvisaatiota

Improvisaatioteatteri Oodi syntyi alkujaan Teatteri Aploodin edistyneistä improvisoijista ja Oodi esiintyy myös Teatterifestivaaleilla. Oodi toteuttaa improvisoituja musiikkiteatterinäytelmiä ja on tehnyt esityksiä mm. Stella Polariksen näyttelijöiden kanssa. Improvisaatio on vuorovaikutteista yleisön kanssa, sillä yleisön vinkeistä rakentuu joka kerta ainutlaatuinen tarina. Katsojat saavat nauttia siitä, mitä kaikkea syntyy spontaanisti suoraan yleisön edessä tarinaa, roolihahmoja, musiikkia ja lauluja myöten.

Improvisaatioteatteri Oodin kokoonpanossa vaikuttavat näyttelijöinä oopperalaulaja Vikke Häkkinen, näyttelijä Mikis Jaakkola, laulaja Joni Paananen, ohjaaja/näyttelijä Sari Rautakoski, tv-toimittaja Tomi Tuominen ja muusikko Lasse Aumala. Kesto 45-60 min.

Katsojien turvallisuudesta huolehditaan turvavälein, yhteen esitykseen otetaan saliin korkeintaan 50 henkilöä, esityksiin ei pidä tulla oireisena, kaikessa toiminnassa noudatetaan hygieniaohjeita, saatavilla on käsidesiä ja kaikkien katsojien toivotaan käyttävän maskeja. Lipunmyynti tapahtuu sähköisesti NETticketin kautta, jolloin sisäänkäynti ei ruuhkaannu.

Festivaaliohjelma

Tiistai 10.11.

Klo 17.30 Kohtaamisia

Klo 19.00 Silkkiperhoset

Keskiviikko 11.11.

Klo 17.30 Kotipihan arvoitus

Klo 18.30 Kiusattu

Torstai 12.11.

Klo 19.00 Tulevaisuuden toivot

Perjantai 27.11.

Klo 18.00 Kohtaamisia

Klo 19.00 Improvisaatioteatteri Oodi

Lauantai 28.11.

Klo 12.00 Kotipihan arvoitus

Klo 13.00 Kiusattu

Klo 14.00 Kohtaamisia

Klo 15.00 Improvisaatioteatteri Oodi

Sunnuntai 29.11.

Klo 11.00 Tulevaisuuden toivot

Klo 12.00 Silkkiperhoset

Klo 13.00 Improvisaatioteatteri Oodi

Ohjaajat: Jenni Kanta-oksa, Rosa Nyman, Sari Rautakoski. Esitykset pidetään Åsvallassa (Nummentie 39, Lohja) Lippujen myynti ja varaukset NETticket. Lippujen lunastusta etukäteen suositellaan. Lippuja myös ovelta, jos esityksessä tilaa. Korttimaksu.