Lohjalla teatteritaiteen perusopetusta antava Teatteri Aploodin yhdeksäs toimintakausi käynnistyy 14.9.

–Yhdeksäs kautemme näyttää todella hyvältä. Koronasta huolimatta ilmoittautumisissa ollaan lähes viime vuoden tasolla, joka oli ennätyskautemme. Kaikessa toiminnassamme menemme turvallisuus edellä hygieniaohjeita noudattaen ja lähikontakteja välttäen. Opettajamme on perehdytetty Työterveyslaitoksen ohjeisiin koronavirustartunnan ehkäisyssä. Opetustamme ohjeistavat myös Opetushallituksen suositukset taiteen perusoppilaitoksille. Pystymme varmasti tarjoamaan paljon innostavia harjoituksia ja hetkiä teatteriharrastuksen parissa, koronasuosituksia noudattaen. Yhteensä meillä on käynnistymässä viime vuoden tapaan kymmenen eri teatteriryhmää, kertoo Aploodin toiminnasta vastaava ohjaaja/näyttelijä Sari Rautakoski.

Tuttuja ja uusia kasvoja

Tuttuna opettajana jatkaa pitkän linjan teatterilainen Jenni Kanta-oksa Vihdistä. Hän on ollut todella pidetty opettaja ja Aploodissa ollaan iloisia siitä, että hän jatkaa edelleen opettajatiimissä. Uutena opettajana aloittaa Lahden musiikki- ja draamainstituutista valmistunut lohjalainen Rosa Nyman. Hän opiskelee parhaillaan myös draamakasvatusta Jyväskylän yliopistolla. Nyman on monipuolinen teatterin ammattilainen, opetustyön lisäksi myös ohjaa ja esiintyy itse. Teatterissa Nymania kiehtovat sen monipuoliset mahdollisuudet ja yhteisöllisyys. Opettajana hänelle on tärkeää luoda turvallinen ja rohkaiseva ilmapiiri, jossa voi olla osa ryhmää omana itsenään. Teatteri Aploodin rehtorina toimii Joni Paananen.

Teatterifestivaalit

Opetuskaudella 2020–2021 Teatteri Aploodi järjestää kahdet Teatterifestivaalit syksyllä ja keväällä. Festivaalit järjestetään ohjeistuksia kokoontumisista, turvaväleistä ja hygieniasuosituksia noudattaen. Keväältä 2020 koronaepidemian vuoksi peruuntuneet näytelmät valmistetaan mahdollisuuksien mukaan esitettäviksi syksyn Teatterifestivaaleille. Lyhyellä aikataululla näytelmien harjoituttaminen esityskuntoon onnistuu, kun ryhmissä jatkaa puolet näytelmien vanhoista näyttelijöistä. Keväällä aploodilaiset saivat juuri kaikkien näytelmien lavasteet valmiiksi ja olivat siirtymässä läpimenokauteen esityksiä varten. Tarkoitus on nyt viedä keväältä kesken jääneet prosessit loppuun. Syksyn Teatterifestivaalit järjestetään kahdessa jaksossa ma–to 9.11.–12.11. ja pe–su 27.11.–29.11. Åsvallan muiden varauksien vuoksi.

–Iloitsemme teatteriharrastuksen vahvasta jatkumisesta. Lasten ja nuorten kasvuiässä teatteri on tärkeä harrastus, jolla edistetään vuorovaikutustaitoja ja opitaan huomioimaan toisia. Samat asiat korostuvat myös aikuisryhmien kanssa. Kun ponnistellaan yhteisen päämäärän eteen, joka kaikilla ryhmillä on oma valmistettava teatteriesitys, synnyttää tämä vahvan yhteen kuulumisen kokemuksen. Teatteriesityksessä jokaisen panosta tarvitaan, mikä edistää vastuunottamista. Teatteria tehdään aina lasten ja nuorten ehdoilla. Teatterileikit ja -pelit kuuluvat jokaisen ryhmän opetukseen mukaan, Rautakoski kertoo.

Aploodissa valmistaudutaan innolla uuteen kauteen.

Osassa ryhmistä on vielä tilaa

Osa ryhmistä on jo täynnä, mutta osaan lasten, nuorten ja varhaiskasvatusikäisten ryhmistä mahtuu vielä mukaan. 5–6-vuotiaiden Teatteritenavat kokoontuu torstaisin klo 16.15–17.00 Rosa Nymanin johdolla. 7–11-vuotiaiden keskiviikon Yhdessä tekeminen ja kuvitteellinen maailma -ryhmä klo 17.00–18.00 sekä 12–17-vuotiaiden Esiintymistaito-ryhmä klo 19.30–21.00 sopivat molemmat hyvin sekä aloittelijoille että kokemusta omaaville ja niihin mahtuu vielä mukaan. Ohjaajana Jenni Kanta-oksa.

Teinien ja nuorten Improryhmään maanantaisin klo 16.30–18.00 sekä edistyneimpien Kohtausharjoittelun perusteet -ryhmään tiistaisin klo 16.30–18.00 mahtuu myös mukaan. Ohjaajana Sari Rautakoski. Edistyneiden ryhmässä perehdytään kohtausharjoitteluun yksilö- ja ryhmätasolla. Opetellaan kehon käyttöä ja tekstin tulkintaa. Improon ovat tervetulleita niin ensikertalaiset kuin improa aiemmin harrastaneetkin. Kaikkien olo tehdään alusta lähtien turvalliseksi ja jännittää ei tarvitse.

Maanantai-iltaisin treenataan lisäksi edistyneiden improajien kanssa. Kyseessä on esiintyvä ryhmä, joka tekee kokonaisia näytelmiä improvisoiden yhdessä muusikon kanssa. Myös laulut ja musiikki syntyvät improvisoiden. Ryhmä koostuu pääasiassa aikuisista ja esiintyy nimellä Improvisaatioteatteri Oodi. Improvisaatioteatteri Oodilla on tulevana syksynä kaksi esitystä Lohjan Café Laurissa perjantaina 6.11. ja 11.12. klo 19.00. Ensimmäiseen saapuu vierailijaksi Reeta Annala Improvisaatioteatteri Snorkkelista Tampereelta. Improvisaatioteatteri Oodi sai myös tänä vuonna Taiteen edistämiskeskukselta tukea ja vie mahdollisuuksien mukaan Lohjan kouluihin 2020–2021 hanketta Lasten maailma teatteriesitykseksi – improvisoidut musiikkiteatterinäytelmät ja työpajat.

Draamatyöpajoista eväitä vuorovaikutukseen

Aploodi toteuttaa edelleen Lohjan kouluissa ja varhaiskasvatusyksiköissä draamatyöpajoja, joilla on saatu hyviä tuloksia mm. lasten ja nuorten itsetuntemuksen ja ryhmässä toimimisen vahvistamisessa. Lisäksi Aploodi vie draaman työvälineitä eri yksiköihin työyhteisöjen positiivisen vuorovaikutuksen edistämiseksi.

–Draamapedagogian keinoin voimme tuoda tehokkaita työvälineitä koulujen ja päiväkotien kiireisen arjen tueksi, tiivistää Rautakoski.

Keväällä opetuskausi huipentuu Aploodin Teatterifestivaaleihin 19.4.–25.4.2021. Aploodi toimii Åsvallassa.