Haastattelimme lehteemme edustajia kahdesta yrityksestä, jotka tarjoavat erilaista tukea ja apua kotona selviytymiseen. Apu voi olla tervetullutta esimerkiksi toipilasaikana sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Apua on tarjolla myös omaishoitajan tuurauksen muodossa.

Kari Hakalan yritys tarjoaa apua monipuolisesti. Häneltä onnistuvat niin sairaanhoidolliset toimenpiteet kuin kodin pienet remonttityötkin.

 

Kari Hakala perusti kaksi vuotta sitten toiminimen Asumisen tuki ja kotihoito.

-Tarjoan laaja-alaista kotipalvelua ja kaikenlaista kotona asumisen tukea sitä tarvitseville. Missioni on, että yksi ihminen pystyy tarjoamaan apua mahdollisimman laajasti, Hakala kertoo.

Yritys syntyi pitkän harkinnan tuloksena.

-Minulle oli kerrottu, että tällaista palvelua pitäisi olla ja sille olisi tarvetta. Avuntarvitsijoita on, eivätkä kodinhoitajat ehdi kaikkialle. Kypsyttelin ajatusta aikani ja kiinnostuin siitä yhä enemmän.

Hakala on koulutukseltaan sekä mielenterveyshoitaja että sairaanhoitaja. Työn ulkopuolella tutuksi ovat tulleet myös remonttihommat omakotitalon rakentamiseen saakka.

-Tässä on hieno mahdollisuus yhdistää tarve ja oma osaamiseni, Hakala tiivistää yrityksensä taustaa.

 

Monipuolista apua asiakkaan tarpeiden mukaan

Hakalan yritys eroaa muista kotiin vietävistä palveluista juuri monipuolisuutensa osalta.

Asumisen tuki ja kotihoito auttaa mm. sairaanhoidollisessa avuntarpeessa, pihatöissä ja kodin pienissä remonttihommissa, joihin ei vaadita ammattipätevyyttä.

-Voin esimerkiksi vaihtaa lampun, ettei sähkömiestä tarvitse pyytää erikseen sitä tekemään. Olen myös mm. asentanut kynnyksen, puhdistanut ilmanvaihtokoneen ja ollut muuttoapuna, Hakala kertoo.

Lamppu on mukavaa saada vaihdettua, mutta vielä oleellisempaa on se, että samalla kertaa Hakala voi tehdä esimerkiksi asiakkaan tarvitseman hoitotoimenpiteen. Hän avaa toimintansa laaja-alaisuutta myös toisen esimerkiksi avulla.

Esimerkiksi kynnyksen vaihto on osa päihdeongelmaisen elämänhallintaa, jolloin toimimme ja keskustelemme yhdessä. Työskentely tavalla, jossa astutaan sisään jokaisen asiakkaan erityiseen tilanteeseen ja kokemusmaailmaan nopeasti ja empaattisesti, vaatii pitkää ja monipuolista kokemusta sekä suurta sisäistä liikkuvuutta. Yksityisenä yrittäjänä pystyn myös reagoimaan nopeasti eri tarpeisiin ja muutoksiin.

Kodin kunnossapitotoimet sekä pihatyöt ovatkin toistaiseksi työllistäneet häntä eniten. Myös omaishoitajien tuuraukset ovat kasvussa.

-Viime aikoina omaishoitajien loma-aikojen tuurauksia on tullut yhä enemmän. Asun silloin asiakkaan luona. Uskoisin, että tämä on tulevaisuudessa merkittävä palvelukohde, Hakala arvelee.

Avuntarvitsija voi olla esimerkiksi ikäihminen, vammainen, päihde- tai mielenterveyskuntoutuja tai sairaalasta kotiutunut toipilas.

-Etenkin toipilasjaksolla olevat ovat sellainen ryhmä, joka jää usein palvelujen ulkopuolelle, Hakala toteaa.

Tarja Honkalampi (vas) ja Sointu Annala. Honkalampi kertoo, että valmennuksessa lähdetään liikkeelle asiakkaan omista tarpeista ja tavoitteista. Tavoite voi olla esimerkiksi lapsenlapsen rippijuhlaan pääseminen tai unenlaadun parantaminen.

 

Omakohtainen kokemus johti yrityksen perustamiseen

Tarja Honkalampi perusti Omavalmentaja kotona -yrityksen vuonna 2014.

-Aluksi tein konsulttihommia, mutta vuonna 2015 isäni joutui sairaalaan suoraan metsätöistä ja palasi sieltä kahden kuukauden kuluttua kotiin rollaattorin kanssa. Etsin hänelle kokonaisvaltaista palvelua, jossa olisi tuettu kotona pärjäämistä, mutten löytänyt sellaista. Jokainen eri toimija hoitaa vain oman osansa, Honkalampi kertoo.

Yrityksen toiminta kehittyi vähitellen, kun Honkalampi kouluttautui ja etsi yhteistyökumppaneita. Hänelle oli jo ennestään tietämystä mm. sote-järjestöistä, mutta kipinä yritystoimintaan syttyi kunnolla vasta oman kokemuksen jälkeen.

-Yritykset lähtevät usein omakohtaisesta kokemuksesta, hän toteaa.

 

Tukea omien tavoitteiden saavuttamiseen

Omavalmentaja kotona tarjoaa apua niin ikäihmisille kuin heidän läheisilleenkin, kuten omaishoitajille. Avun tarve voi koskea esimerkiksi itsenäisen kotona pärjäämisen vahvistamista, sairaalajaksolta toipumista, äkillisistä elämänmuutoksista selviytymistä tai arjen aktiivisuuden ja peruskunnon ylläpitoa.

-Autamme silloin, kun ihmisellä on heikko hetki elämässään ja hän tarvitsee tsemppausta. Tärkeintä on asiakkaan kuuntelu ja ymmärtäminen. Lähdemme liikkeelle asiakkaan omista tarpeista, siitä mitä tavoitteita hän haluaa saavuttaa. Yhden asiakkaan tavoite oli esimerkiksi, että hän pääsisi veneeseen ja kalastamaan poikiensa kanssa ja se toteutui, Honkalampi kertoo.

Valmennuksen aikana sama valmentaja käy tapaamassa asiakasta kymmenen kertaa. Harjoituksilla voidaan kehittää lihaskuntoa ja tasapainoa. Kotitöitä voidaan harjoitella jo senkin takia, että pieni puuhastelu pitää mielen virkeänä. Asiakkaana voi olla minkä kuntoinen ihminen tahansa.

-Korjauksia lähdetään tekemään pienillä arjen parannuksilla. Kunnioitamme ihmisten omia näkemyksiä, sillä he usein tietävät itse, mitä pitäisi muuttaa. Moni kokee esimerkiksi harrastusten palautumisen tärkeänä. Katse pidetään tulevaisuudessa. Tavoitteena voi olla vaikka lapsenlapsen rippijuhliin pääseminen.

Honkalampi kertoo, että usein tukea ja vinkkejä tarvitaan esimerkiksi nukkumisessa.

-Ihmisillä on nukkumisessa yllättävän paljon ongelmia. Ikäihminen saattaa ajatella, että se kuuluu ikään, jos ei nukuta ja vähätellä ongelmaa. Muukin elämä menee kuitenkin sekaisin, jos ei nuku tarpeeksi. Apua voi saada esimerkiksi makuuhuoneen tuulettamisesta, säännöllisestä unirytmistä, pimennysverhoista ja iltapalasta. Moni ikäihminen jättää iltapalan väliin, eikä syö mitään iltakuuden jälkeen. Silloin herää helposti yöllä kahden aikaan. Iltapala jää väliin usein tottumuksen vuoksi. Iltapalaksi riittäisi kuitenkin esimerkiksi vain viili tai hedelmä. Pienellä asialla, kuten iltapalalla, voi olla suuri vaikutus hyvinvoinnille. Muutenkin monipuolinen ravinto tukee hyvinvointia Honkalampi avaa.

 

Tukea lahjaksi

Koti- tai terveyspalvelua yrityksen toiminta ei korvaa, mutta Honkalampi kertoo, että avun myötä asiakkaan tarve kotipalvelulle voi vähentyä tai hän voi pärjätä pidempään itsenäisesti kotona. Hän vinkkaa, että usein ikäihminen on jo luovuttanut, joten esimerkiksi lapset tai lapsenlapset voisivat ostaa palvelun hänelle vaikka lahjaksi. Honkalampi kertoo, että Tuusulassa tehdyn pilottihankkeen tulosten mukaan yrityksen palveluista on ihmisille apua.

-Asiakkaille soitettiin kaksi kuukautta valmennuksen päättymisen jälkeen, he pärjäsivät ja olivat säilyttäneet harjoitellut asiat. Ideana meillä onkin tehdä itsemme tarpeettomiksi, Honkalampi sanoo.

Myös omaishoitajat ovat yksi yrityksen asiakasryhmä.

-On tärkeää, että omaishoitaja löytää aikaa myös omalle hyvinvoinnilleen. Se on arjenhallintaa, Honkalampi toteaa.

SMS