Nurmikko pitäisi leikata ja aita maalata. Pihakivetyskin olisi hyvä saada viimein aikaiseksi, mutta itse ei pysty tai ehdi. Tässä muutama tilanne, joissa Vahur Sander voi auttaa. Hän perusti V:Sander Oy:n vuonna 2011.

–Olin kyllästynyt palkkatyöhön ja halusin kokeilla yrittämistä. Tämä tuntui oikealta polulta, Sander kertoo.

Hän tekee pihatöitä ja pienimuotoisia remontteja. Asiakaskunnassa on niin omakotitaloasukkaita kuin mökkeilijöitäkin. Toiminta-alueena ovat Lohja ja sen lähialueet noin 50 kilometrin säteellä.

–Minulla on puutarha-alan ammattitutkinto ja remonttipuolelta löytyy työkokemusta. Vaativampiin rakennustöihin sekä kesän kiireisimpään aikaan palkkaan myös muita työntekijöitä.

Sanderin työnkuva on monipuolinen. Asiakkaat tarvitsevat usein apua esimerkiksi lahonneiden aitojen uusimisessa, maalaustöissä, pensasaitojen istutuksessa ja leikkaamisessa, kivetysten tekemisessä ja puiden kaatamisessa. Nurmikonleikkuuta riittää toukokuusta aina lokakuulle saakka.

–Nyt kysellään apua terassien ja katosten rakentamiseen sekä terassin öljyämiseen. Talven jälkeen on myös paljon pihan siistimistä, kuten haravointia ja rännien puhdistusta. Ikkunoita ja ikkunalautojakin pesen, Sander kertoo.

Apua saa myös esimerkiksi kasvimaan perustamiseen ja pihan istutuksiin. Sander voi kuljettaa helposti esimerkiksi pensaiden ja puiden taimet kohteeseen. Isommatkin työt, kuten rannan perustaminen, onnistuvat

–Ensin otetaan mutaa pois, laitetaan pohjalle kangas ja hiekkaa päälle, hän kuvaa hiekkarannan tekemistä.

Joka vuosi edessä on myös ainakin yksi tien kunnostus.

–Tienpinta kuoritaan ja tuodaan uutta soraa, Sander avaa.

Apua niin puutarhatöihin kuin pieneen remontteihin ja pihan kunnostukseenkin. (Kuvat: Vahur Sander)

Piha kuntoon, vaikka itse ei ehtisi tai pystyisi

Enemmistö Sanderin asiakkaista on eläkeläisiä.

–Moni eläkeläinen haluaa pitää paikat kunnossa, vaikkei itse enää jaksaisi tai pystyisi niistä huolehtimaan, Sander toteaa.

Mukaan mahtuu myös paljon esimerkiksi lapsiperheitä, jotka eivät itse ehdi tehdä kaikkia kunnostustöitä, sekä muuten kiireisiä ihmisiä.

–Usein asiakkuus lähtee jostain pienestä työstä, mutta kun asiakassuhde kehittyy, he tilaavat isompiakin hommia. Esimerkiksi tien kunnostamisesta saatetaan puhua vuosia ennen kuin se toteutetaan, Sander sanoo.

Vinkkejä viherpeukaloille

Sanderilla on muutamia vinkkejä annettavana ihmisille. Esimerkiksi nurmikkoa ei kannata perustaa kesän kuumimpaan aikaan, vaan esimerkiksi keväällä tai syyskuussa.

–Kylvetyllä nurmikolla kestää kuukausia kasvaa ennen kuin siinä voi kävellä ja leikkiä. Kastelusta tulee huolehtia. Siirtonurmi on nopeasti käyttövalmis, mutta sekin vaatii juurtuakseen kastelua.

Nurmikkoa tulisi leikata kevätpuolella tiheämpään tahtiin kuin myöhemmin kesällä. Alkuun sopiva tahti voi nurmikosta riippuen olla esimerkiksi kerran viikossa.

Pensaat tulisi leikata alas saakka noin viiden vuoden välein sekä tehdä vuosittain huoltoleikkaus. Lohjalta löytyy paljon omenapuita. Ne Sander kehottaa leikkaamaan joka kevät ennen kasvukauden alkua, joten nyt on jo liian myöhäistä. Omenapuuta ei tule leikata liian paljon kerralla. Havukasveja voi leikata kesälläkin.

–Esimerkiksi vuorimännystä tulee nätti, pieni ja tiheä, kun sen leikkaa joka vuosi.

Pihakalusteista, aidoista ja terassistakin kannattaa pitää huolta.

–Esimerkiksi terassi pitäisi öljytä joka kevät, jotta se pysyy hyvässä kunnossa. Öljyämällä terassilaudat kestävät monta vuotta pidempään. Siinä säästyy rahaa, kun laudat eivät pääse lahoamaan.

Sander vinkkaa myös hyödyntämään kotitalousvähennystä piha- ja puutarhatöiden sekä remonttien yhteydessä.

SMS