Toimittaja

Apuomenalle uusi puheenjohtaja

Apuomena, järjestöt, yhdistystoiminta

Erja Vaarala aloitti Apuomena ry:n uutena puheenjohtajana 1.5.

–Minut on valittu puheenjohtajaksi syyskokoukseen asti (2019 loppuun). Varapuheenjohtajana toimii Marianne Lind. Edessä on hyvin mielenkiintoinen jakso. Minulla on hyvät verkostot Lohjalla niin yhdistystoiminnan kuin aluekehittämiseen liittyvien töidenikin puolesta. Aloitan tutustumalla Apuomenan henkilöstöön, työskentelytapoihin, toimintaan ja hankkeisiin, Vaarala kertoo.

Vaarala on asunut Lohjalla 30 vuotta ja ehtinyt olla monessa mukana vanhempainyhdistystoiminnasta politiikkaan.

–Olen toiminut monissa yhdistyksissä puheenjohtajana tai hallituksessa. Olen utelias ja haluan löytää ongelmiin ratkaisuja esimerkiksi käynnistämällä uutta toimintaa tai hakemalla hankerahoitusta.

Vaarala haluaa olla mukana yhdistystoiminnassa, koska hän arvostaa vapaaehtoistoiminnan merkitystä yhteiskunnallemme. Apuomenaa hän kuvaa järjestöjen yhteisöksi, joka kokoaa yhteen yhdistyskentän voimavaroja.

Edellinen puheenjohtaja luopuu vapaaehtoisesti vähitellen yhdistystoiminnasta

Edellinen puheenjohtaja Reijo Perkiömäki siirtyy vähitellen syrjään Apuomenan toiminnasta.

–Reijo on saattanut yhdistyksen talouden kuntoon ja aloittanut Apuomenassa muutostöitä, kuten strategian tarkastelun, jonka hän saattaa vielä loppuun, Vaarala sanoo.

Perkiömäki on toiminut pitkään yhdistystoiminnan parissa niin Apuomenassa kuin monessa muussakin yhdistyksessä.

–Olen tehnyt yhdistystoimintaa päätyönäni viimeiset kahdeksan vuotta. Apuomena ei ole uuvuttanut minua liikaa, vaan olen tehnyt paljon muitakin kolmannen sektorin töitä ja ollut mukana laittamassa lähidemokratiaa pystyyn Etelä-Lohjalla. Tekemistä on ollut liikaa. Minulla oli sairausjakso, jonka aikana oli tilaisuus miettiä, mikä on järkevää. Nyt minun pitää kuntoutua. 70-vuotiaana kunto putoaa nopeasti, kun sairastuu, Perkiömäki kertoo.

Hän aikoo luopua yhdistystoiminnasta vaiheittain ja keskittyä mm. parisuhteeseensa.

–Olemme molemmat harrastaneet paljon tahoillamme, mutta voisi sitä muutakin tehdä, hän toteaa.

Myös Vaarala on jo eläkkeellä. Hänkin kertoo pohtineensa, kuinka paljon tekemistä tässä vaiheessa itselleen ottaa, mutta toisaalta päivissä on tyhjää tilaa, johon yhdistystoiminta sopii. He toteavat, että usein yhdistystoiminnassa onkin mukana paljon juuri eläkeläisiä, koska heillä on sille aikaa.

–Erjan käsiin voin jättää tämän yhdistyksen turvallisesti, Perkiömäki toteaa.

Apuomenan nykyinen puheenjohtaja Erja Vaarala ja entinen puheenjohtaja Reijo Perkiömäki.

Apuomenalle kuuluu hyvää

Vaarala kertoo, että Apuomenalle kuuluu tällä hetkellä hyvää.

–Talous on vakaalla pohjalla ja Apuomena on noin 30 ihmisen työpaikka. Tämän vuoden alussa Apuomena aloitti keskustan terveysasemalla kahvilatoiminnan. Se on otettu ilolla vastaan. Kahvilaa oli odotettu ja se tuli tarpeeseen. Punakanelin toimintaa on uudistettu ja toiminta jatkuu.

Apuomenan avustetut toiminnot jatkuvat edelleen.

–Saamme STEA:lta (Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus) avustusta Kansalaistoiminnan keskukselle, Laurentius-lähimmäispalvelulle sekä TE-keskukselta(/ELY) ihmisten työllistymiseen tähtäävään Taidoilla töihin 2 -hankkeeseen, avaa Lind.

Uutta on myös OLKA-toiminta, jota HUS ja Apuomena koordinoivat yhdessä Lohjalla. Sen puitteissa on tarkoitus tehdä sairaalassa monenlaista vapaaehtoistoimintaa. Lohjan sairaalasta löytyy jo OLKA-piste, jossa sote-yhdistykset voivat esitellä toimintaansa. Seuraavaksi koulutetaan vapaaehtoisia aula-avustajia ohjaamaan eksyneitä oikeaan paikkaan sairaalan sisällä sekä juttukavereita. Syksyllä toiminta laajenee vertaistukeen.

–Tavoitteena on kouluttaa noin 20 vapaaehtoista tämän vuoden aikana. Apuomena koordinoi toimintaa, jotta kaikki eri sote-yhdistykset eivät tee erikseen yhteistyötä sairaalan kanssa, Perkiömäki sanoo.

SMS