Onko pihaasi saapunut kutsumaton vieras eli toisin sanoen haitallinen vieraslaji? Nyt on oikea hetki ryhtyä torjuntatoimiin! Kevät ja alkukesä ovat parasta aikaa vieraslajien torjumiseen, kun lajit eivät ole päässeet vielä lisääntymään.

Vieraslajityön tueksi kaikkien kansalaisten käytettävissä on kattava tietopaketti vieraslajien tunnistamisesta ja torjunnasta. Kansallisesta vieraslajiportaalista löytyy lajikohtaiset tunnistus- ja torjuntaohjeet sekä paljon muuta tietoa vieraslajeista. Palveluun ilmoitetaan myös vieraslajihavainnot. Palvelu löytyy osoitteesta vieraslajit.fi.

Vieraslajien torjunnassa on tärkeää muistaa kolme asiaa: 1. Tunnista torjuttava laji luotettavasti. 2. Käytä lajille sopivaa torjuntamenetelmää. 3. Hävitä vieraslajijäte oikein.

Vieraslajien torjuntaa talkoohengessä – kurtturuusu hävitettävä 1.6.2022 mennessä

Vieraslajien torjunta on osa Lohjan ympäristönsuojelun ja puistotoimen työtä ja tänäkin vuonna kaupungin mailla torjutaan mm. jättiputkea ja kurtturuusua. Myös aktiivisten kuntalaisten ja asukas-, kylä- ja paikallisyhdistyksien panos haitallisten vieraslajien torjunnassa on kallisarvoista. Lohjan ympäristönsuojelu kannustaakin osallistumaan torjuntatyöhön ja hoitamaan omaa lähiympäristöään talkoovoimin. Kiinnitä lähiympäristössäsi huomiota esimerkiksi koristepensaana kasvavaan kurtturuusuun, tiheitä kasvustoja muodostavaan jättipalsamiin tai puutarhoissa tuhoa aiheuttavaan espanjansiruetanaan.

Monien taloyhtiöidenkin pihoissa koristepensaana kasvavasta kurtturuususta pitäisi päästä eroon 1.6.2022 mennessä, jolloin sen kasvattamisesta tulee kiellettyä. Torjuntatoimiin tuleekin ryhtyä viimeistään tänä kesänä. Kurtturuusu torjutaan yleensä näännyttämällä eli katkomalla uudet vihreät versot kasvukauden aikana pois. Tätä toistetaan, kunnes juurakko kuolee eikä uusia lehtiä enää synny. Menetelmä on aikaa vievä, mutta toimiva. Toinen keino erityisesti isompien kasvustojen hävittämiseen on kaivaa alas leikattu pensaikko juurineen maasta, mutta tämä saattaa vaatia jopa koneellista apua. Alas leikatun kasvuston voi myös tukahduttaa peittämällä sen pressulla.

Jättipalsami

Jättipalsamin torjunta sopii aivan erinomaisesti alueen yhteisöllisyyttä tukevaksi talkootyöksi. Kaupunki kannustaakin osallistumaan lajin torjuntaan myös kaupungin omistamilla mailla. Lohjan ympäristönsuojelun vieraslajisivuille kootaan kesäkuussa eri puolilta Lohjaa karttakuvia, joihin on merkitty joitakin suuria, vapaaehtoisten kitkettäväksi hyvin sopivia jättipalsamikasvustoja kaupungin mailla. Tällaisia kasvustoja merkitään myös maastoon ”Kitkekää jättipalsamia!” –kyltein ja ohjein.

Tällaisia kylttejä löytyy nyt kaupungin mailta sellaisista paikoista, joissa jättipalsamin torjunta-apua kaivataan asukkailta. Kyltit ovat samalla osa kansallista vieraslajientorjuntaan liittyvää ”soolotalkoot”-kampanjaa.

Espanjansiruetana

Myös espanjansiruetanan torjuminen kannattaa tehdä porukalla. Yksittäisen puutarhurin taistelu ei välttämättä riitä, sillä laji lisääntyy hurjaa vauhtia ja levittäytyy nopeasti pihalta toiselle. Esimerkiksi Roution kyläyhdistys Routio-seura aloitti vuonna 2020 aktiivisen espanjansiruetanan torjunnan talkoovoimin koko kyläyhteisön yhteisenä ponnistuksena. Kesän talkoissa lajin torjunnasta opittiin paljon ja kertyneen tietotaidon voimin toiminta jatkuu vuonna 2021 ELY-keskuksen vieraslajirahoituksen turvin yhteistyössä kaupungin ja tielaitoksen kanssa.

Tavoitteena on hävittää laji Routiolta. Etanat torjutaan keräämällä yksilöt vastaan tullessa, jonka jälkeen ne hävitetään sekajätteen mukana, joskin torjujan on huolehdittava, että etanat lopetetaan asianmukaisesti ja kivuttomasti esimerkiksi keittämällä. Routio-seuran etanatalkoisiin voivat osallistua myös muut kuin routiolaiset, talkookutsut löytyvät seuran verkkosivuilta.

Vieraslajien torjuntaan tarvitaan aina maanomistajan lupa. Kaupungin omistamilla kiinteistöillä kaikki kaupunkilaiset saavat ilman erillisen luvan pyytämistä kitkeä käsin jättipalsamia sekä torjua ilman kemiallisia torjunta-aineita esimerkiksi jättiputkea, jättitattaria tai espanjansiruetanaa, kunhan maanomistus on varmistettu. Kaupungin maanomistukset voi tarkistaa Lohjan karttapalvelusta tai kysymällä puistotoimesta.

Hävitä vieraslajijätteet oikein

Vieraslajijätteen hävittämisen nyrkkisääntö on varmistaa, että vieraslajien siemenet tai esimerkiksi etanoiden munat eivät pääse leviämään torjuntatoimien jälkeen. Vieraslajijäte tulisikin käsitellä ensisijaisesti sillä kiinteistöllä, missä se syntyy tai toimittaa jäteasemalle. Älä läjitä puutarha- tai vieraslajijätettä luontoon. Läjityskasoista Suomen luonnolle vieraat puutarhakasvit ja haitalliset vieraslajit karkaavat luontoon, minkä takia puutarhajätteiden läjitys myös kaupungin maille on ehdottomasti kielletty.

Vieraslajiportaalissa on hyvät ohjeet kotipuutarhureille ja talkoolaisille, miten vieraslajit tulee hävittää. Esimerkiksi jättipalsamit voi kitkemisen jälkeen jättää kompostoitumaan torjuntapaikalle, kunhan ensin estetään lajin leviäminen murskaamalla juurakot ja poimimalla kukat pois. Siementämisvaiheessa olevat jättipalsamit tulisi kerätä esimerkiksi jätesäkkeihin ja toimittaa sekajätteeseen.

Haitallista vieraslajijätettä voi Lohjalla toimittaa Rosk’n Rollin toimipisteisiin Munkkaalle ja Pusulaan. Vieraslajit vastaanotetaan tiiviisti jätesäkkeihin pakattuna palavaan sekajätteeseen. Pienkuormat, kuten henkilöautolastilliset, voidaan vastaanottaa veloituksetta. Jäteasemat vastaanottavat haitallisten vieraskasvilajien lisäksi esimerkiksi jätettä, jonka seassa on espanjansiruetanaa. Lisätietoja Rosk’n Rollin ohjeesta.

Lohjan kaupunki