Asunnottomien yötä vietetään vuosittain 17.10., YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä. Asunnottomien yö on yksi suurimmista sosiaali- ja terveysalan vuosittaisista mielenilmauksista ja tuolloin monissa kaupungeissa järjestetään tapahtumia. Asunnottomien yötä koordinoi Asunnottomien yö -kansalaisliike, joka tukee jokaisen perusoikeutta vakinaiseen asuntoon ja omaan kotiin. Lohjalla tapahtuman järjestävät Lohjan kaupunki ja evankelisluterilainen seurakunta yhteistyössä paikkakunnalla toimivien järjestöjen kanssa.

Tapahtuma alkaa 17.10. kello 18.00 kirkkokentällä ja seurakuntakeskuksessa (Sibeliuksenkatu 2) ja päättyy musiikkihartauteen kello 20.00. Tapahtuman symboleina ovat tuli ja kynttiläperinne. Asunnottomien yön tulet muistuttavat ihmisiä köyhyydestä ja huono-osaisuudesta. Tulet sytytetään kello 18.00. Ohjelmassa on mm. musiikkiesityksiä (TJ-Group sekä Miska Nyman ja Katja Schwartz) ja Mielenterveyden keskusliiton toiminnanjohtaja Olavi Sydänmaanlakan puhe, jossa hän käsittelee hyvinvoinnin näkökulmia. Tapahtumassa on pop up hiusten leikkausta ja käsien hoitoa muutaman alan ammattilaisen toteuttamina sekä kierrätys- ja lahjoitusvaatteita. Lapsille ja nuorille ohjelmassa on nuorisobussin nukketeatteriesityksiä ja kepparikisat. Vatsan täytikkeeksi tarjolla on mm. hernekeittoa, makkaraa ja nokipannukahvit maksutta. Lahjoitusleipää saa myös mukaan.

Tapahtumassa saa myös tietoa ja tukea asumisen ja asunnottomuuden kysymyksiin. Huomiota halutaan kiinnittää myös asunnottomuuden ja asumisen huolien henkiseen taakkaan ja henkiseen tukemiseen. Seuraavaksi päiväksi 18.10. voikin varata ajan aikuissosiaalityöhön tai diakoniatyöntekijälle. Myös tapahtumassa voi keskustella itselle tärkeistä asioista.

Lohjan seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius kuvaa Asunnottomien yötä hyväntuuliseksi kaupunkitapahtumaksi, joka toteutetaan isolla verkostolla.

–Tapahtumassa saa tietoa ja apua sekä asumisen vaikeuksiin että asunnottomuuteen. Paikalla on työntekijöitä Kelasta, Lohjan kaupungilta ja seurakunnasta sekä monista järjestöistä osallistujien tueksi ja avuksi ja keskustelukumppaneiksi.

Tapahtuman symboleina ovat tuli ja kynttiläperinne. (Kuva: Leena Anttila)

Huono-osaisuus on osattomuutta, yksinäisyyttä ja kamppailua

Helenius kertoo, että Lohjalla asunnottomuus näkyy diakoniatyön asiakastyössä ja kokoavassa toiminnassa esimerkiksi diakoniaruokailuissa.

–Asunnottomat asuvat yleensä kavereiden nurkissa ja kiertelevät paikasta toiseen.

Tuettua asumista tarvittaisiin enemmän. Ihmisten, joilla on monia ongelmia elämässään, on vaikea saada asuntoa. Asumisen kustannukset ovat korkeat myös Lohjalla. Asumistukeen hyväksyttävä vuokran määrä on niin matala, että monet joutuvat vähentämään ruokaan jäävää rahaa, kun vuokraan kuluu niin paljon. Kela edellyttää, että vuokralaisen pitäisi muuttaa kohtuuhintaisempaan asuntoon, mutta kohtuuhintaista vuokra-asuntoa on vaikea löytää ja monella todella pienituloisella on monenlaisia ongelmia elämässään, eikä voimia muutokseen ole. Korkeiden vuokrien lisäksi asumisen kustannuksia lisäävät korkeat sähkölaskut. Varsinkin talviaika on monelle taloudellisesti haastava, Helenius avaa pienituloisten tilannetta.

–Huono-osaisuus on monesti yksinäisyyttä, osattomuutta osallistumisen mahdollisuuksiin sekä kamppailua siinä, miten rahat riittävät asumisen kustannuksiin, ruokaan, lääkkeisiin ja muihin terveydenhuollon kuluihin ja kulkemiseen. Monen elämä kapeutuu ja ihminen eristäytyy muista. Kaikki apua tarjoavat tahot ovat tärkeitä, hän tiivistää.

Tänä vuonna mukana Asunnottomien yössä ovat Lohjan kaupunki, Aikuissosiaalityö, Maahanmuuttajapalvelut, Mielenterveys- ja päihdepalvelut, Nuorisopaja Tuuma, Länsi-Uudenmaan Romanit, Lohjan seudun mielenterveysseura ry, Lohjan vuokra-asunnot Oy, Apuomena ry, Kansalaistoiminnan keskus, A-kilta, Kulttuuripaja, Luksia, Resurssipankkihanke, Maanpuolustusnaiset, SPR, Lohjan Marttayhdistys ry, Betesda-säätiö, Awake Cafe, Virkkalan VPK ja Lohjan seurakunta.

SMS

Diakonian vapaaehtoinen Ari Piippo (vas), diakoni Jere Laurila ja johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius valmiina Asunnottomien yöhön. (Kuva: Leena Anttila)