Asuntokauppa käy kuumana. Tietynkokoiset ja sopivasti hinnoitellut asunnot liikkuvat tällä hetkellä nopeasti. Lohjalla toteutuneiden kauppojen keskiarvoista katsottuna hintataso on 1860 €/m2 ja asuntojen markkinointiaika on ollut 48 päivää. Hintataso on keskiarvo, joten kiinteistöjen ja asuntojen välillä on paljon eroja riippuen kohteen iästä, varusteista ja kunnosta. Tälläkin hetkellä Lohjalla on yli 200 kohdetta myynnissä.
Jos itse olet joko myymässä tai ostamassa uutta asuntoa, on hyvä taas ottaa esille ne muutamat asiat, jotka on hyvä muistaa asuntoja kiertäessä. Varsinkin näin Lohjan asuntomessuvuotena, kun niin lähelle itseä on tulossa uusia näyttelytaloja.

Vanhan kohteen ostaminen

Ostaessasi vanhaa kohdetta, kannattaa aina muistaa, että asunnossa on ollut jo asukkaita, eli on luultavaa että pinnoilla on asumisen jälkiä ja siellä täällä voi olla ratkaisuja, jotka kenties itse tekisit toisin. Pieni pintaremontti, missä maalataan ja paikataan pintoja ei ole suuri kustannus, mutta saattaa muuttaa asunnon ilmettä täysin – joskus tätä remonttia tehdään ennen myyntiä, joskus se jätetään uusille omistajille. Kumpi sitten on oikea tapa? Sitä ei voi sanoa kukaan. Ainoa mikä on melko varmaa, on että uudet asukkaat melko varmasti tekevät jotain muutoksia vanhassa asunnossa.

Remonttia tekemässä

Jos nyt kuitenkin olet tekemässä tai teettämässä remonttia asunnossasi, muista aina vastuudet ja vakuutukset. Varsinkin jos työhön liittyy sähkötöitä tai kosteita tiloja. Asunnon myyntiin liittyy paljon vastuita, jotka ulottuvat yllättävänkin pitkälle, joten on hyvä ottaa asioista selvää, ja ennen kaikkea teettää työt paikallisilla yrityksillä, joilla on tarvittava osaaminen. Väärässä paikassa säästäminen voi kostautua tulevien vuosien aikana.

Asuntokaupoille

Kuntokartoitus on hyvä teettää omassa asunnossa, koska sitä kuitenkin tarvitaan myyntitilanteessa. Se toimii sekä myyjän, että ostajan turvana. Nykyaikana asunnon myyminen ja ostaminen ovat melko turvallisia toimenpiteitä, varsinkin jos mukana on kiinteistönvälittäjä, joka hoitaa kaikki paperityöt ja pankkiasiat liittyen kauppoihin.
Ostajalle hyvä vinkki on, että käy useammassa kohteessa. Käy myös sellaisien kohteiden luona, mitä et kenties olisi edes ostamassa, näin näet vaihtoehtoja, ja voit saada hyviä ideoita. Valmistaudu, että se uusi asunto ei välttämättä löydykään niin helposti ja nopeasti.

Koko Suomessa mennyt vuosi on ollut kuumaa aikaa asuntomarkkinoilla ja mm. Pellervon taloustutkimus julkaisi kattavan tutkimuksen koko Suomen talouden tilasta. Suomessa investointien kehitys oli vuonna 2020 euroalueeseen nähden suotuisaa. Ennakkotietojen mukaan myös asuinrakennusinvestoinnit laskivat vuoden 2020 kolmella ensimmäisellä neljänneksellä vain vähän edellisvuoteen verrattuna. Voidaankin sanoa, että koronakriisin vaikutus rakentamiseen on ollut odotettua vähäisempi.


KO