Päätoimittaja

Asuntokauppa digitalisoituu – tulossa asunto-osakkeiden sähköinen rekisteri

asunto, nordea, sijoittaminen

Asuntokauppaan on lähivuosina tulossa suuria kuluttajaa ja kaupantekoa helpottavia uudistuksia. Jatkossa esimerkiksi pantattuja osakekirjoja ei tarvitse enää postitella pankista toiseen.

Asunto-osakkeet sähköiseen rekisteriin

Suomen asunto-osakkeet digitalisoituvat lähivuosina. Kyseessä on sähköinen asunto-osakerekisterihanke, jonka avulla osakehuoneistoja koskevat tiedot ja omistajamerkinnät rekisteröidään jatkossa sähköisesti.

Rekisterin avulla tietojen saatavuus, luotettavuus ja kattavuus paranevat. Rekisteri helpottaa tulevaisuudessa sähköistä kaupankäyntiä, vakuuksien hallintaa ja asunto-osakeyhtiön hallintoa.

Käytännössä rekisteri sujuvoittaa ja nopeuttaa kaupantekoa sekä mahdollistaa tulevaisuudessa myös sähköisen asuntokaupan tekemisen.

– Kuluttajan kannalta uusi rekisteri tarkoittaa esimerkiksi sitä, ettei paperista osakekirjaa tarvitse säilöä pankkiholvissa eikä panttikirjoja postitella pankista toiseen asuntokauppojen yhteydessä, kertoo asuntorahoituksen asiantuntija Jussi-Petteri Lehtonen Nordeasta.

Rekisteri käyttöön vuonna 2019

Sähköinen rekisteri on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2019, jolloin uudet asunto-osakeyhtiöt ja kiinteistöyhtiöt eivät luo enää lainkaan paperisia osakekirjoja, vaan tiedot luodaan suoraan sähköiseen rekisteriin. Vanhat asunto-osakeyhtiöt seuraavat perässä, ja tarkoitus on saada suurin osa asunto-osakeyhtiöistä mukaan rekisteriin vuoteen 2025 mennessä.

Sähköistä asuntokauppaa

Sähköinen asunto-osakerekisteri mahdollistaa myös asunto-osakeyhtiöiden kaupan sähköistämisen. Tulevaisuudessa ei välttämättä tarvitse mennä pankkiin tekemään asuntokauppoja.

Kiinteistökaupan tekeminen täysin digitaalisesti on jo nyt mahdollista. Kauppakirjan voi allekirjoittaa sähköisesti maanmittauslaitoksen kiinteistövaihdannan palvelussa. Myös kaupan vahvistamisen, omistusoikeuden siirtämisen ja kiinnityksen voi tehdä jo nyt sähköisesti. Vaikka puitteet mahdollistavat kiinteistökaupan tekemisen sähköisesti, ovat sähköiset kaupat vielä toistaiseksi harvinaisia.

Lehtonen huomauttaa, että asunto- tai kiinteistökauppa on ainutlaatuinen tapahtuma, eikä sitä voi verrata esimerkiksi arvopapereiden ostamiseen. Myyjä ja ostaja voivat edelleen haluta tavata ja vaihtaa kasvokkain esimerkiksi asuntoon liittyviä neuvoja ja vinkkejä. Mikään ei estä myyjän ja ostajan tapaamisia vastakin.

– Toisaalta, jos on ostamassa vaikka jo viidettä sijoitusasuntoaan, saattaa olla mukavaa, ettei kaupantekoa varten tarvitse mennä fyysisesti mihinkään, vaan kaupan voi tehdä täysin verkon välityksellä, Lehtonen toteaa.

Pankki on siellä missä ihmisetkin

Vuonna 2016 Suomessa myytiin yhteensä noin 100 000 osakehuoneistoa ja omakotitaloa uudistuotannon kohteet mukaan lukien. Asuntokauppa ja siihen liittyvät muutokset koskevat siis vuosittain varsin suurta joukkoa.

Nordealle on tärkeää tehdä asuntokaupasta kuluttajalle mahdollisimman sujuvaa. Suuri osa asiakkaista haluaa käydä asuntokauppaan liittyvät keskustelut perinteisten toimistoaikojen ulkopuolella, ja Nordean laajentuneet aukioloajat sekä kattavat online-palvelut onkin otettu Lehtosen mukaan ilolla vastaan.

Lainalupauksen saaminen ei vaadi konttorissa käyntiä, vaan hakemuksen voi tehdä verkkopankin tai Nordean verkkosivujen kautta. Pyyntöihin reagoidaan myös nopeasti.

– Nopeimmillaan olemme soittaneet takaisin verkkopankissa hakemuksen jättäneelle asiakkaalle kahden minuutin kuluttua hakemuksen tekemisestä, Lehtonen summaa.

Kiinnostaako asuntosijoittaminen? Ota huomioon nämä asiat

Ihan kuin kasvokkain – 5 syytä valita verkkotapaaminen

Elätkö kännykkä kourassa? Tiesitkö, että voit hoitaa pankkiasiat helposti älypuhelimella