Lohjan asuntomessualueella aluevalvojana työskentelevä Kari Kyytsönen kertoo, että messualueen rakentaminen sujuu aikataulussa, vaikka koronavirustilanne onkin haitannut palaverien pitämistä. Rakennustyöntekijätkin ovat päässeet kulkemaan Viron ja Suomen välillä ainakin toistaiseksi.

–Rakentaminen on hyvässä mallissa. Omakotitaloalueella on 17 tonttia, joista kolme on vielä vapaana. Niistäkin kahteen on luultavasti tulossa rakentaja. Kaikista on saatu esityksiä, mutta asiat varmistuvat vasta, kun nimet ovat paperissa, Kyytsönen sanoo.

Osa omakotitaloista on jo rakentumassa kovaa vauhtia.

–12 työmaata on jo käynnistetty ja kuudessa ollaan vesikatossa asti.

Kyytsönen toteaa, ettei muillekaan liian kiire tule, vaikka tontit ovat vielä tyhjillään.

–Ei talotehtaiden elementtitalojen rakentaminen kestä kovin kauaa, hän toteaa.

Messualueelle tulee kolmesta paritalosta koostuvat osuuskunta.

–Sen osalta on tehty perustukset ja tällä viikolla aloitetaan runkotyöt.

Kumppanuuskortteliin kohoaa kolme kerrostaloa. Yhden kerrokset ovat jo valmiit ja julkisivumuuraus alkamassa. Kyseiseen taloon tulee 34 asumisoikeusasuntoa, joista vapaana on enää muutama. Lohjan vuokra-asuntojen kerrostalossa runkotyöt ovat jo pitkällä, sillä kuudesta kerroksesta viides on menossa. Kolmas kerrostalo tulee sisältämään hoivatiloja. Sen osalta ollaan toisen kerroksen laatan valuvaiheessa.

Kokkokalliota eli vanhan sahanjohtajan asuntoa ja konttoria kunnostetaan. Sen alakertaan on tulossa kahvila ja yläkertaan asunto. Sekä sillä että viereisellä omakotitalotontilla on oma ranta.

Nykyään puhutaan paljon sisäilmaongelmista ja rakentamisen haasteista. Kaikki rakennusmateriaalit eivät sovi yhteen, esimerkiksi betonin päälle ei tule laittaa muovimattoa. Rakentamisen nopeus voi tuoda ongelmia esimerkiksi, jos betonin ei anneta kuivua rauhassa. Myös rakennuspaikat voivat olla haasteellisia. Kyytsönen vakuuttaa, että kosteudenhallinta on otettu esille jo aloituskokouksissa ja siihen on kiinnitetty huomiota pitkin matkaa.

–Kosteudelle arkoja rakennusvaiheita aletaan tehdä vasta, kun vesikatto on tehty. Olemme myös muistuttaneet omakotitalorakentajiakin siitä, ettei rakennusmateriaaleja pidä jättää sateeseen, Kyytsönen kertoo.

Aluevalvoja Kari Kyytsönen kertoo, että messualueen rakentaminen on tällä hetkellä aikataulussa.

Townhouse kaatui

Townhousen osalta on kuultu surullisempia uutisia, sillä sen rakentaminen messualueelle ei toteutunut. Lohjan asuntomessujen projektipäällikkö Mirka Härkönen toteaa vain, että Jämerän malli ei onnistunut, mutta ei avaa syitä tarkemmin.

–On todella harmi, että kiinnostava kohde jäi pois, mutta messualueella tulee olemaan ilman sitäkin riittävästi kiinnostavaa sisältöä, hän kommentoi.

Mitä townhousen tilalle saadaan?

–Sille alueelle tavoitellaan puutarha- ja sisustustoimijoita messujen ajaksi. Niiden toteutumisen selvittäminen on parhaillaan työn alla, kertoo Kyytsönen.

Myöhemmin alueelle kohoaa taloja.

–Alue tulee myyntiin varmaan jo messujen aikana. Sinne voi rakentaa maksimissaan kolmikerroksista, kuten townhousen, rivitalon tai pienkerrostalon. Tonttina se on ihanne paikka, kun järvi ja puisto ovat vieressä, Kyytsönen avaa.

Rakentamisen toivotaan jatkuvan muutenkin messujen jälkeen. Tilaa on townhouse-/rivitalorakentamisen lisäksi uusille kerrostaloille ja kaupalle, kunhan maa-alueet vapautuvat tapahtumakäytöstä.

Asuntomessualueelle on tulossa erikoisempiakin rakennusratkaisuja.

Hieno messualue

Talot rakentuvat siis suunnitellun mukaisesti townhousea lukuun ottamatta. Hyvät messut kaipaavat kuitenkin muutakin.

–Käynnissä on kaiken sen suunnittelu, mitä Lohjalla tapahtuu messukesänä messualueen ulkopuolella. Kuten tapahtumat, näyttelyt ja oheiskohteet, Härkönen kertoo.

Kun asuntomessualueella kävelee, voi havaita, että alueesta on tulossa hieno, vaikka moni asia onkin vielä aivan kesken. Rantaraitti jää kaikille avoimeksi ulkoiluväyläksi, rantaan tulee laituri ja puistoon esiintymisalue ja leikkivälineitä lapsille. Kyytsönen näkee Lohjan asuntomessualueella monta hyvää asiaa.

–Alue on sopivan kokoinen, ei liian pieni. Keskusta ja kauppa ovat lähellä, tässä on hyvät ulkoilumahdollisuudet, järvi on vieressä ja veneilemään pääsee. Tässä asuinalueessa yhdistyvät kaikki ne asiat, joita monet ihmiset toivovat.

Pikaisen vierailun aikana ehtii huomata myös sen, että alueella käy melkoinen vilske ja kuorma-autot peruuttavat vähän väliä eri puolella aluetta. Kyytsönen toivookin, että vaikka alue houkuttelee uteliaita, ihmiset katselisivat rakennustöiden edistymistä työmaa-alueen ulkopuolelta. Kyse on turvallisuudesta. Hän toteaa, että esimerkiksi valopylväiden jalustoihin on jo ehditty peruuttaa useamman kerran, joten vaarassa voisi olla myös ulkoilija, joka eksyisi alueelle ja jäisi ajatuksiinsa vaipuneena seuraamaan rakennustöitä.

SMS