Kumppanuuskortteli näkyy rantaraitilta terassimaisesti kohoavina rakennusmassoina. Kumppanuuskortteli on ensimmäinen Hiidensalmeen toteutettavista kerrostalokortteleista, joissa asutaan kaupunkimaisesti Etelä-Suomen suurimman järven äärellä, kivenheiton päässä Lohjan keskustasta. Visualisointi kumppanuuskorttelin viitesuunnitelmasta, UKI Arkkitehdit Oy.

 

Lohjalla asuntomessujen asemakaavaa tehdään ensimmäisen kerran yhdessä eri toimijoiden kanssa sen sijaan, että kaupunki olisi laatinut kaavan valmiiksi etukäteen. Kaupungin pääkumppaniksi valikoitui viime kevään kumppanuushaussa palvelukiinteistöjen hallintaan erikoistunut kiinteistöyhtiö Suomen Hoivatilat Oyj. Mukana kumppanuuskorttelia ideoimassa on myös kymmenkunta rakennusliikettä.

-Tämä on uudenlainen tapa toimia, että kaavaa tehdään kumppanuuskaavoituksena ja kuunnellaan eri toimijoiden näkemyksiä ja toiveita matkan varrella. Tarkoituksena on saada tehtyä monipuolisempi ja parempi kaava, jossa on huomioitu eri toimijoiden tarpeet, Lohjan asuntomessujen projektipäällikkö Mirka Härkönen perustelee toimintamallia.

Projektikaavoittaja Aino Kuusimäki lisää, että yhdessä suunniteltuna kaavaratkaisusta tulee toteuttamiskelpoisempi. Myös asuntomessujen tiukka aikataulu on yksi syy siihen, miksi kaavoitusta tehdään yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.

-Tähtäämme siihen, että iso osa korttelista olisi valmis messuilla. Se jouhevoittaa aikataulua, että rakennusliikkeet ovat mukana jo suunnitteluvaiheessa. Pystymme miettimään asioita, jotka ovat toimivia messuilla ja mahdollistamaan kokonaisen korttelin toteuttamisen kerralla, Kuusimäki kertoo.

Kumppanuuskorttelit muodostavat viihtyisiä, suojaisia sisäpihoja, jotka ovat suoraan yhteydessä monipuoliseen, järven äärellä olevaan rantapuistoon. Havainnekuva kumppanuuskorttelin viitesuunnitelmasta, UKI Arkkitehdit Oy.

 

Tavallisten ihmisten naapurusto

Härkönen kertoo, että Suomen Hoivatilat valikoitui pääkumppaniksi valintakriteerien pohjalta.

-Haimme rakennusliikkeitä ja rakennuttajia kumppaneiksi suunnittelemaan ja toteuttamaan messualuetta. Saimme useita yhteydenottoja ja pohdimme tarkkaan kriteerejä, jotta messualueesta tulee sellainen kuin haluamme. Suomen Hoivatilat vastasi hyvin kriteereihimme, Härkönen avaa.

Messualueesta halutaan viihtyisä ja laadukas, rakennettu ympäristö, joka on sosiaalisesti monimuotoinen, tavallisten ihmisten naapurusto. Lisäksi halutaan hyvinvointia ja yhteisöllistä elämäntapaa tukevia palveluja. Suomen Hoivatilojen kanssa suunnitellaan nyt messualueelle kriteerien mukaista, kerrostalopainotteista korttelia.

-Haluamme monimuotoisen korttelin, johon tulisi eri elämäntilanteissa olevia ja monenikäisiä ihmisiä. Myös kohtaaminen ja yhteiset alueet ovat tärkeä teema, Härkönen sanoo.

-Vahva, arkkitehtuuriin liittyvä lähtökohta on, että tehdään ihmisen kokoista ympäristöä vaihtelevan kokoisine taloineen ja palveluineen. Kortteliin on tulossa kyläpiha, jonka ympärillä on yhteisiä tiloja, kuten esimerkiksi yhteinen pesutupa, sauna tai pyörien huoltotila. Ne

olisivat kaikkien korttelin asukkaiden käytössä, ja mahdollisesti muidenkin alueen asukkaiden. Kortteliin on suunnitteilla esimerkiksi päiväkoti, hoivakoti ja kortteliravintola, Kuusimäki kertoo.

-Ideoita on hirveästi, mutta ainakin kortteliravintola on tulossa, tiivistää Härkönen.

He kertovat, että tähän mennessä haastavinta on ollut pysäköintitilan miettiminen.

-Sisäpihasta on yritetty tehdä autoton niin, että autot olisivat korttelin ulkopuolella. Tarkoitus on myös tehdä viherkatteet, jotta autot uppoavat maisemaan, Härkönen sanoo.

Näkymä kortteliravintolan kulmasta kyläpihalle, jonka ympärille korttelin yhteiskäyttöiset sisätilat keskittyvät. Visualisointi kumppanuuskorttelin viitesuunnitelmasta, UKI Arkkitehdit Oy.

 

Kolme lohjalaisten toivetta toteutetaan

Hankekehityspäällikkö Olli Haapio Suomen Hoivatiloista kertoo, että kumppanuusajattelu on osa hoivakiinteistöihin, kouluihin ja palvelukortteleihin erikoistuneet Suomen Hoivatilojen strategiaa.

-Palvelukortteli on monen tekijän summa. Tutkimme eri vaihtoehtoja muiden toimijoiden kanssa. Alueelle on tulossa niin asuntorakentamista kuin palveluitakin, jotka tukevat lähiasukkaiden sekä kunnan muiden asukkaiden palvelutarpeita, Haapio sanoo.

Suomen Hoivatiloille kumppanuuskortteliajattelu on tuttua, mutta harvoin mukana on niin montaa eri toimijaa kuin Lohjalla.

-On hienoa, että kaupunki on lähtenyt rohkeasti kuulemaan eri toimijoita, Haapio kiittelee.

Myös lohjalaiset pääsevät esittämään toiveitaan messualueesta.

Olemme lanseeranneet Toiveiden kortteli –nimisen äänestystyökalun ja tulemme käyttämään sitä myös Lohjalla. Asukkaita kuunnellaan ja heidän toiveistaan toteutetaan kolme: jokin järkiperusteinen, tarpeelliseksi nähty palvelu, jokin onnellisuutta tuottava palvelu ja jokin ”vau-elämys” tai sykähdyttävä asia, joka luo alueelle omaa identiteettiä, Haapio kertoo.

-Kohtaamisia on alueen kantavana teemana, joten suunnittelemme palveluita, joiden äärellä on luonnollista kohdata. Niiden on tarkoitus toimia kohtaamispaikkoina kaikille kuntalaisille, hän jatkaa.

Haapio kertoo, että yhteistyö eri toimijoiden kanssa on lähtenyt hyvin liikkeelle ja ideoita on jaettu jo muutamassa tapaamisessa.

-Yhteistyö on sujunut hyvin ja se yhteinen päämäärä, että tehdään aluetta niille, jotka siellä tulevat asumaan, on pysynyt.

Suomen Hoivatilat on toteuttanut tämänvuotisille Porin asuntomessuille päiväkodin ja vuoden 2020 Tuusulan messuille on tulossa palvelukortteli.

-Messuyhteistyö on kasvanut asteittain. Lohjalla messualue on erityinen, koska se sijaitsee Etelä-Suomen suurimman sisäveden äärellä, mutta silti ei rakenneta aivan rantaan, vaan sinne jää puistoa kaikkien käyttöön. Samalla alue on lähellä keskustaa ja hyviä liikenneyhteyksiä lähellä. Messualueesta tulee yksi portti Lohjan keskusta-alueelle. Portti viimeistellään sitten sillä, mitä Karstuntien toiselle puolelle tulee, Haapio pohtii.

 

Kaava lokakuussa päätöksentekoon

Härkönen kertoo, että tällä hetkellä asuntomessualueen kaavaa viimeistellään ja lokakuussa se menee päätöksentekoon. Messualueella on nyt käynnissä pilaantuneiden maiden kunnostus sahateollisuuden jäljiltä. Loppuvuodesta alkaa katusuunnitelman laatiminen. Alue on jo houkutellut kiinnostuneita asukkaitakin lapsiperheistä senioreihin.

Myös Lohjalla toteutettava osuuskuntamuotoinen asuminen on uutta asuntomessuilla. Sen kautta mukaan on myös helppo tulla, koska kaupunki laatii valmiiksi mm. osuuskunnan perustamisasiakirjat.

SMS