Lohjan asuntomessujen projektipäällikkö Mirka Härkönen kertoo, että asuntomessuhanke on tällä hetkellä aikataulussa ja messualueen infra on saatu pääosin valmiiksi.

–Esimerkiksi kadut ja vesihuolto ovat hyvällä mallilla ja puistosuunnitelma on käynnissä, hän sanoo.

Myös kerrostalokorttelin suunnittelu on pitkällä ja osin jo urakkakilpailutuksessa. Rakentaminen alkaa ensi keväänä. Asunto-osuuskunnan osalta on tarjouskilpailu parhaillaan käynnissä ja asukashaku alkaa näillä näkymin helmikuussa. Pientalojen osalta tilanne on se, että vapaana on tällä hetkellä enää yksi tontti. Pientä vaihtuvuutta voi kuitenkin vielä tulla.

–Jatkuva haku on avoinna niin kauan, kunnes tontit ovat täynnä eikä ole enää mahdollisuutta tulla mukaan, sanoo tiedottaja Riikka Juva.

Härkönen kertoo, että enemmistö tulevista pientalorakentajista on lohjalaisia, mutta löytyy joukosta muutama pääkaupunkiseudultakin.

–Ensimmäisten kanssa allekirjoitetaan kauppakirjat tai vuokrasopimukset tällä viikolla, Härkönen kertoo.

Lohjan asuntomessujen projektipäällikkö Mirka Härkönen, taiteilija Kim Jotuni ja taidekoordinaattoriPasi Rauhala (oik) kertoivat asuntomessujen kuulumisista ja taideprojektista.

Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivula iloitsee siitä, millainen alueesta näyttää rakentuvan hakemusten perusteella.

–Alueelle on tulossa todella mielenkiintoisia kohteita. Se näyttää messujen kannalta hyvältä, että on erityylisiä taloja. Erikoiset ratkaisut herättävät mielenkiintoa, hän kommentoi.

Härkönen kertoo, että maaliskuussa työnsä aloittaa aluevalvoja, jonka tehtäviin kuuluvat mm. rakentajien ohjaaminen ja koordinointi työmaalla. Myös opiskelijat pääsevät mukaan messuprojektiin, sillä vuoden alussa käynnistetään opintoprojekteja Laurean kanssa. Messualueen tuntumassa sijaitsevanKokkokallion kohtalo on vielä avoinna, sillä sitä koskevaa ratkaisua ei saada hallinto-oikeudelta enää tämän vuoden puolella.

Messujärjestelyjen osalta on nyt keskitytty mm. majoituskuvioiden miettimiseen Lohjan matkailun johdolla. Luoviakin ratkaisuja pohditaan, koska Lohjan eri toimijoilta löytyy majoituskapasiteettia hyvin rajoitetusti. Härkönen kertoo, että suunnitelmissa on koti- ja mökkimajoitusta, mutta sen ideointi on vasta alussa, eikä siten myöskään halukkaita vuokraajia ole vielä etsitty.

Kim Jotunin teos Uitto ammentaa teemansa asuntomessualueen historiasta. (Luonnos)

Taidetta uuden asuinalueen piristykseksi

Härkönen kertoo, että asuntomessualueella on päätetty panostaa taiteeseen. Taideteoksia on tulossa yhteensä neljä. Ne sijoittuvat kerrostalokortteliin ja sahan jäljiltä rannassa olevaan betonijalustaan. Rahat taideteoksiin saadaan asuntomessubudjetista, pientalorakentajilta ja rakennusliikkeiltä. Lisäksi haetaan avustusta Taiteenedistämiskeskukselta. Juva kertoo, että pientalorakentajat osallistuvat huomattavasti pienemmällä summalla kuin rakennusliikkeet, mutta on tärkeää, että kaikki ovat mukana yhteisessä taideprojektissa. Kukaan asianosaisista ei ole muutenkaan vastustanut taiteeseen panostamista.

–Rakennuttajat ovat jo tottuneet siihen, että taiteella lisätään alueen haluttavuutta ja nostetaan kiinteistöjen arvoa, toteaa lohjalainen taidekoordinaattori Pasi Rauhala, jolle messuhanke on osa julkisen taiteen asiantuntijan erikoistumiskoulutuksen opintoja.

Messualue on osoittautunut taiteilijoiden silmissä kiinnostavaksi kohteeksi, sillä hakemuksia on tullut yhteensä 49. Härkönen kertoo, että joukossa on ollut nimekkäitäkin taiteilijoita.

–Kun lähdimme arkkitehdin kanssa miettimään taideteoksia, mietimme, mitä materiaaleja rakennuksissa on käytetty, taustoittaa puolestaan Rauhala.

Tähän mennessä on julkistettu yksi taideteos: Kim Jotunin tukinuittoa kuvaava teos Uitto, joka tulee Lovan kerrostalon portaikkoon.

–Kun sain tietää teoksen kohteen, aloin tutustua alueen historiaan. Messualueella on ollut sahateollisuutta. Halusin ammentaa siitä. Lohjanjärvessä on uitettu tukkeja, joten teokseni on abstrakti pelkistys tukinuitosta, Jotuni kertoo.

Teos koostuu mm. alumiinista, teräksestä ja värillisistä laseista. Se tuo väriä ja ilmettä kerrostalon portaikkoon sekä valoisaan että pimeään aikaan.

–Tukkien värimaailma tulee luonnosta. Teokseen tulee valot, joten se on hyvännäköinen myös pimeällä. Lisäksi auringonvalo värjää teoksen, Jotuni avaa.

Järvenpääläinen Jotuni on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2018. Hän on tehnyt aiemmin yhden julkisen teoksen järvenpääläiseen Kinnarin kouluun ja toinen teos on työn alla. Lohjan asuntomessualueelle tulevasta teoksesta tulee siis hänen kolmas julkinen taideteoksensa.

Juva muistuttaa, että taideteosta ei ole tarkoitettu vain messualueen asukkaille, vaan kaikille alueella liikkujille ja ohikulkijoille. Sen takia teos sijoitetaan niin, että se näkyy Karstuntielle. Teos on myös kaupunginjohtajan mieleen.

–Olen innostunut tällaisesta elementistä. Kun ajatellaan Lohen valoseinääkin, niin tällaisilla asioilla on yllättävän iso, piristävä vaikutus, Sivula iloitsee.

Härkönen kertoo, että kaksi muutakin taideteosta on jo työn alla, mutta niiden luonnokset ovat vielä vaiheessa. Rauhala puolestaan toteaa, että messualueen taideprojekteista on tarkoitus olla laajemminkin hyötyä Lohjalle.

–Tässä luodaan hyviä malleja, joita voidaan jatkossa käyttää muissakin kohteissa.

SMS

Teos tulee olemaan näyttävä myös pimeään aikaan. (Luonnos)