Oman kodin, tai oman talon remontointi on välillä välttämätön pakko.
Onneksi kuitenkin useimmiten omia remontteja ehtii suunnitella ajoissa, mutta siitä huolimatta erilaiset remontit ovat niitä syitä, miksi jokaisessa kotitalousoppaassa puhutaan omalle pankkitilille rakennettavasta turvarahastosta.

Oma taloussuunnittelu

Millainen oma taloutesi on vastaanottamaan äkillisiä menoja? Jos vaikka katto alkaisi myrskyn seurauksena päästää vedet läpi, tai kun pesukone sanoo itsensä irti kesken pesun jättäen jälkeensä palokatkun ja pilalle menneet vaatteet. Äkillisissä remonttitarpeissa on aina yhteistä se, ettei niitä ole osannut odottaa, ja siksi pitäisi omassa arkitaloudessa siirtää pieni osa omasta tulosta sivuun näitä äkillisiä tarpeita varten.

Nykyaikaisessa yhteiskunnassa on pienellä vaivalla mahdollista säästää omista tuloista, jos on valmis madaltamaan omia odotuksia tai arjen kulutusta. Yleisesti ottaen me kulutamme liikaa, jotan todennäköisesti meillä on mahdollista säästää – toisilla helpommin, toisilla vaikeammin, mutta säästäminen on hyväksi jokaiselle taloudelle. Joko sitä äkillistä tarvetta ajatellen, tai vaikkapa sitten tulevaa unelmamatkaa varten.

Entä ne asuntounelmat? Nekin vaihtelevat kotitalouksista toisiin, toisilla unelmana voi olla design huonekalut, toisilla oma asunto ja kaikkea muuta siitä välistä ja sen yli. Asuntounelmienkin saavuttamiseksi on yleensä tehtävä suunnitelmia, joten jos et ole vielä koskaan suunnitellut mitään – olisiko nyt aika?

Remontti ja omat suunnitelmat

Tämän sivuston parissakin eri artikkelissa kirjoitetaan remonttisuunnittelusta ja budjetoinnista. Nämä kannattaa tehdä ajan kanssa ja miettien oikeasti omia mahdollisuuksia ja omia toiveita. Valitettavasti unelmat ovat usein unelmia, eikä niitä välttämättä ole mahdollista aina tavoittaa, mutta hyvällä suunnittelulla on mahdollista saavuttaa jotain omaan talouteen ja arkeen sopivaa.

Esimerkiksi remontissa suunnittelu on ensimmäinen askel kohti onnistunutta projektia. Tärkeintä on selvittää remontin tavoite ja tarpeet. Kysy itseltäsi, haluatko päivittää asunnon ilmettä, parantaa sen toimivuutta vai lisätä asunnon arvoa? Tee lista toiveistasi ja priorisoi ne. Tämä auttaa sinua keskittymään tärkeimpiin asioihin.

Taloudellinen suunnittelu on yhtä tärkeää kuin itse remontin suunnittelu. Ensimmäinen askel on arvioida nykyinen taloudellinen tilanteesi. Tarkastele kuukausittaisia tulojasi ja menoja sekä säästöjäsi. Tämä antaa sinulle realistisen kuvan siitä, kuinka paljon voit investoida remonttiin ilman taloudellista riskiä.
Harkitse eri rahoitusvaihtoehtoja. Voit käyttää säästöjäsi, ottaa remonttilainan tai hyödyntää kotitalousvähennystä. Vertaile eri lainavaihtoehtoja ja niiden ehtoja, kuten korkoja ja takaisinmaksuaikoja. Muista, että lainan ottaminen lisää kuukausittaisia menoja ja voi vaikuttaa taloudelliseen tilanteeseesi pitkällä aikavälillä.

Remontin jälkeen on myös hyvä hetki tarkastella, miten remontti on vaikuttanut asuntosi arvoon. Tämä voi auttaa sinua tekemään tulevia päätöksiä asunnon myynnistä tai uusista remonteista.

KO