Lohjan Helmi on asuntovene, joka tarjoaa uuden ja ainutlaatuisen tavan nauttia kesäisestä vapaa-ajasta Uudellamaalla Lohjanjärven kauniissa maisemissa. Korkeatasoinen ja mukavuuksilla varustettu vene toimii liikkuvana lomakotina, jossa pääsee lomatunnelmaan upeiden järvimaisemien lipuessa ohitse.

Veneessä lomailu tarjoaa runsaasti kesäisiä aktiviteetteja. Lohjan Helmessä voit nauttia monipuolisesta lomasta – uida, saunoa, ottaa aurinkoa tai vaikkapa kalastaa ja grillata päivän saaliin, aivan veden äärellä.

Asuntoveneessä majoittuminen ei ole ainoastaan elämys itsessään, vaan se tarjoaa myös mahdollisuuden liikkumisen vapauteen. Lohjan Helmen kotisatama sijaitsee Lohjan sydämessä, Hiidensalmessa noin 2 kilometrin päässä Lohjan keskustasta.

Lohjan Helmeä pyörittävät pariskunta Jarmo Liukkonen ja Rea Rahola-Liukkonen. Vene on varattavissa kesäkaudelle, ja varauksia tälle kesälle onkin jo tullut paljolti.

-Enää ei taida olla kuin arkipäiville vapaata, Jarmo kertoo.

Paikallismatkailun ja elämysmatkailun suosion kasvaessa myös Lohjan Helmen kaltaiset palvelut ovat suosiossa. Ihmiset haluavat viettää lomalla unohtumattomia hetkiä, ja elämyksiä haetaan erikoisemmista AirBnb -majoituksista, luonnon läheltä ja erilaisia aktiviteetteja ja uniikkeja elämyksiä yhdistelevistä ratkaisuista.

Ainutlaatuinen elämys sopii koko perheelle

Yö kelluvassa kesämökissä sopii mainioksi kesäkohteeksi, vaikka koko perheelle, ja myös lemmikit ovat tervetulleita mukaan. Vene on rekisteröity kuudelle hengelle, mutta suurin osa asiakkaista on ollut pariskuntia. Mikäli lapsia tulee mukaan, täytyy lasten pelastusliivit huolehtia itse mukaan, sillä asuntolautalla ei ole valikoimaa erikokoisia liivejä perheen pienimmille. Nukkumapaikkoja asuntoveneestä löytyy neljälle hengelle.

-Joku porukka oli joskus järjestänyt niin että ne ajoivat johonkin saareen ja osa porukasta nukkui sitten siellä teltassa. Käyhän se halutessaan niinkin, Rea myhäilee.

Liukkosten pariskunta ei itse ole kotoisin Lohjalta, mutta Lohjanjärven upeat uniikit maisemat kutsuivat perustamaan saunalauttaelämyksen Lohjalle.

-Me haluttiin tehdä sellainen elämys, että kyseessä ei ole ihan perus saunalautta, vaan enemmänkin kelluva kesämökki. Vene vuokrataan ilman kipparia, ja asiakas saa itse koko veneen käyttöönsä vuorokaudeksi. Toki me autamme alkuun, ja käydään yleensä sellainen pieni lenkki yhdessä, Jarmo kertoo.

Suosittuja ankkurointipaikkoja ovat olleet muun muassa pienemmät saaret, lauttaravintola Kaljaasi ja Kisakallio. Pariskunta antaa myös mielellään neuvoja reittien ja rantautumisen suhteen.

-Vauhti ei ole kova, mutta on tässä kaksi moottoria ja hyvin kulkee paikasta toiseen, Jarmo täydentää.

Jarmo Liukkonen itse on ammatiltaan veneen veistäjä, joten asuntoveneprojekti ei ollut hankala toteuttaa. Vaikka Lohjalla on useampiakin saunalauttoja, Lohjan Helmi -asuntoveneen konsepti on erilainen kuin useimmilla saunalautoilla.

-Lähdettiin hakemaan perhekeskeisyyttä, rauhaa ja elämyksiä enemmänkin kuin sellaista bilemeininkiä, Rea kertoo. 

Asiakkaiden keski-ikä on arviolta yli 30-vuotiaita. Asiakkaat löytävät asuntoveneen pääosin sosiaalisesta mediasta. Useimmilla on kuitenkin kokemusta veneilystä tai veneen ohjaamisesta, mutta on sellaisiakin, jotka ovat kertoneet pärjänneensä hyvin ilman aikaisempaa kokemusta veneen ajamisesta. Vieraita on ollut jopa kanadalaisia ja saksalaisiakin. Vaikka paikallisia on myös, tulee asiakkaita paljon kauempaakin Suomesta, kuten Vaasasta ja Hämeenlinnasta.

Osa paikallista yrittäjäkulttuuria

Idea asuntoveneestä lähti liikkeelle jo vuosia sitten. Rea Rahola-Liukkonen on kokenut yrittäjä, ja on aloittanut jäätelökioski yrittäjänä. Täällä hetkellä kioskeja löytyykin kolme kappaletta. Idea asuntoveneestä kypsyi monessa eri vaiheessa, muun muassa Novago -yrityshautomossa. Jarmon tuttava veneenrakennuksen parista teki veneeseen lujuuslaskelmat, ja vene rakennettiin paperitehdas Mondin vanhoissa tiloissa yhden talven aikana.

-Olisi meillä mahdollisuus tehdä näitä tilauksesta myytäväksikin, ja joka kesä tuleekin muutamia kyselyitä, Jarmo kertoo.

Juhlavuoden kunniaksi on myös saatavilla esimerkiksi juhlavuoden kangaskasseja, pyyhkeitä ja villasukkia.

-Asiakkaat sanoo aina, että tullessa mahtuu tavarat reppuun, mutta lähtiessä ei jostain syystä mahdu, ja toivoivat meiltä jotain kangaskassia, Rea kertoo.

Lohjan Helmi tekee myös paljon yhteistyötä muiden paikallisten yrittäjien kanssa. He pyrkivät suosimaan paikallista yrittäjyyttä ja kehittämään paikallista yrittäjäkulttuuria.

Yö Lohjan Helmessä sopii myös elämyslahjaksi

Asuntovene on myös otollinen paikka viettää intiimejä juhlapäiviä, tai vaikka hääyötä tai vuosipäivää. Sieltä löytyy hyvin varustettu keittiö, puusauna sekä suihku- ja wc-tilat. Lasitettu oleskelutila avautuu ulkotilaksi, ja veneen ulko- ja sisätilat sulautuvatkin saumattomasti yhteen, tehden paikasta uniikin ja elämyksellisen kelluvan kesämökin keskellä kauniita Lohjanjärven maisemia. Veneen voi halutessaan vuokrata käyttöön useammaksikin vuorokaudeksi.

Vuorokausi asuntoveneellä on myös esimerkiksi upea lahja nuorelle parille tai pyöreitä täyttävälle syntymäpäiväsankarille. Lahjakortin Lohjan Helmi -asuntoveneeseen voi ostaa suoraan yrittäjältä houseboatlohja.com tai elämyslahjat.fi -verkkokaupan kautta.

Asuntoveneellä yöpyminen tarjoaa ainutlaatuisen kesäelämyksen, joka yhdistää lähellä olevan luonnon ja kauniin vesistön maisemat mukavuuksista tinkimättä. Se mahdollistaa ankkuroitumisen keskelle upeaa kesäistä järvimaisemaa, tarjoten mahdollisuuden tutustua paikallisiin nähtävyyksiin ja katsella kesäyön auringonlaskuja luonnon rauhassa. Saunasta voi pulahtaa vilvoittelemaan suoraan veteen ja nauttia järvituulen raikkaasta tuoksusta. Asuntovene yhdistää mökkeilyn, veneilyn ja asuntoautomatkailun uniikilla tavalla, mukavuuksista tinkimättä. Se on kuin kelluva kesämökki, joka tarjoaa yhdistelmän vapautta, seikkailua ja luonnon ääressä rentoutumista – täydellinen kesäelämys.