Yli joka kymmenes autoilija köyhtyi viime vuonna parkkisakoista. 81 prosenttia autoilijoista jättää ajoittain menojaan väliin, koska arvioi parkkipaikan löytämisen olevan vaikeaa. Mieluummin jäädään kotiin kuin etsiskellään vapaata parkkipaikkaa. Tämä voi vaikuttaa esimerkiksi tapahtumajärjestäjien ja kauppiaiden tuloihin. Kyse on sekä konkreettisesta pysäköintitilan vähyydestä että mielikuvista. Tiedot selviävät pysäköinnin maksupalveluita tarjoavan EasyParkin tammikuussa teettämästä kyselystä, johon vastasi 1042 autoilijaa.

Suomalainen autoilija ei halua ottaa riskiä, että joutuisi etsiskelemään vapaata parkkiruutua. Ennemmin jätetään kokonaan menemättä, jos on epäilys, että saattaisi mennä korttelin kiertämiseksi.

EasyParkin kyselyyn vastanneista autoilijoista peräti 81 prosenttia jättää menoja väliin, koska arvioivat, että parkkipaikan löytäminen saattaa olla vaikeaa. Tällaisia paikkoja ovat esimerkiksi viihdetapahtumat ja ostoskeskukset. Eli ainoastaan 19 prosentille ei ole merkitystä, millaiset pysäköintimahdollisuudet kohteessa on ja kuinka vaivatonta siellä ylipäätään on toimia moottoriajoneuvon kanssa.

– Mieluummin jäädään kotiin kuin etsiskellään pysäköintitilaa. Tämä tieto on erittäin merkityksellinen esimerkiksi tapahtumajärjestäjille ja kauppiaille. Miksei myös kuntien kaavoittajille ja pysäköinninsuunnittelijoille. Onhan se vaikkapa jääkiekkoseuran, sirkuksen, keikkajärjestäjän tai kaupunginteatterin kannalta karmea tilanne, jos iso osa potentiaalisista kävijöistä jää saapumatta jo pelkästään pysäköinnin hankaluuden takia. Se vaikuttaa suoraan liiketoiminnan tuottoihin, EasyPark Suomen maajohtaja Aleksi Kolehmainen sanoo.

– On tärkeää huomata, että kyse on käytännön lisäksi mielikuvista. Neljä viidestä jättää toisinaan itseään kiinnostavan paikan väliin nimenomaan arvionsa vuoksi. Pelin voi menettää jo silkalla maineella. Luonnollisesti pysäköintitilan konkreettinen lisääminen tai vähintäänkin optimoiminen on ensimmäinen askel tuon mielikuvan taklaamiseksi, mutta Suomessakin on paljon paikkoja, jossa konkreettinen tilan määrä on kunnossa. Siksi tullaankin mielikuviin. Pysäköimisen vaivattomuutta kannattaa edistää kaikin tavoin. Esimerkiksi parkkipaikkanavigaattorilla, pysäköintimaksun maksamisen kätevyydellä, kaiken ylimääräisen muistamisen minimoimisella ja parkkihalleissa vaikkapa kamerapysäköinnillä, Kolehmainen jatkaa.

Toki parkkitilan löytämisen vaikeus ei koske vain liiketoiminnan harjoittajia, vaan myös esimerkiksi julkisia liikuntapaikkoja ja nähtävyyksiä.

Tiedot selviävät pysäköintipalveluja tarjoavan EasyParkin tammikuussa Suomessa teettämästä kyselytutkimuksesta, johon vastasi 1042 Suomessa asuvaa autoilijaa. Vastaajista 56 prosenttia oli miehiä ja 44 prosenttia naisia.

Yli joka kymmenes autoilija köyhtyi viime vuonna parkkisakoista

Valitettavan moni autoilija kertoo saaneensa edellisvuoden aikana pysäköintivirhemaksun. Viime vuonna yli joka kymmenes joutui äkkipotin yllättämäksi. Vain noin joka neljäs vastaaja on ajohistoriansa aikana jäänyt ilman pysäköinninvalvonnan miinusmerkkistä rahakirjettä.

Kyselyyn vastanneet autoilijat kertovat, että yleisin syy saada parkkisakko on asioiden hoitamiseen kuluvan ajan ennakoitua pidempi kesto.

– Tuo on suoraa seurausta siitä, että maksetaan pysäköinnistä vanhanaikaisesti etukäteen ja joustamattomasti. Yrittäen ennustaa omaa aikatauluaan. Ja myös siitä, että kiireessä etsitään pysäköintitilaa ja päädytään lopulta jättämään menopeli mihin sattuu, Kolehmainen toteaa.

Neljäsosa suomalaisista yrittää sinnitellä kolikoilla ja korteilla

Yleisimmäksi syyksi saamilleen parkkisakoille autoilevat näkevät sen, että asioiden hoitamiseen kuluu odotettua kauemmin. 65 prosenttia sanoo niin. Toiseksi yleisimmäksi sanotaan tarkoituksellista pysäköimistä luvattomalle paikalle.

– Kyselyssä ääniä saaneista parkkisakon syistä useimmasta pääsee eroon mobiilipysäköinnillä. Aikataulun venähtäminen, onneen luottaminen, kolikoiden tai maksukortin puuttuminen ja pysäköintiautomaatin toimimattomuus ovat suoraan sellaisia syitä. Toki mobiilipysäköinti vähentää pysäköintistressiä ylipäätäänkin, Kolehmainen luettelee.

Suomessa yhä varsin moni maksaa pysäköintinsä kolikoilla tai korteilla. Mobiilisovellusta käyttää joka neljäs.

– Vain neljäsosa suomalaisista ei usko vaihtavansa mobiilipysäköintiin. 38 prosenttia nykyisistä kolikkomaksajista joko harkitsee jo tai uskoo tulevaisuudessa harkitsevansa mobiilia. Se on erinomainen uutinen heidän kukkaroilleen, Kolehmainen päättää.