Kevät on yleensä ihmisille ilon aikaa, kun lämpötila alkaa kohota ja luonto herää eloon. Kuitenkin kevään saapuessa allergiaoireet saattavat vaivata monia. Pöly, siitepöly ja muut ilman epäpuhtaudet voivat aiheuttaa ikäviä oireita, kuten aivastelua, nenän kutinaa ja silmien punoitusta. Jos oireisiin kaipaa lievitystä, kannattaa kiinnittää huomiota erääseen erittäin tärkeään auton osaan – nimittäin raitisilmasuodattimeen.

Auton raitisilmasuodatin pitää auton sisäilman laadun hyvänä. Se suodattaa ilmasta pois epäpuhtauksia, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti sekä auton matkustajiin että kuljettajaan. Raitisilmasuodattimen merkitys terveyden ja hyvinvoinnin kannalta on valtava erityisesti kevään allergiakauden aikana.

Miten auton raitisilmasuodatin toimii?

Auton raitisilmasuodatin on suunniteltu estämään ilman epäpuhtauksien pääsy auton sisätiloihin. Se koostuu yleensä taitellusta paperista, kuiduista tai kankaasta, joka toimii esteenä haitallisille hiukkasille. Ilmansuodatin on sijoitettu auton ilmanottoaukon eteen, jotta se voi tehokkaasti suodattaa ilman ennen sen pääsyä auton sisätiloihin. Kun auto on käynnissä ja ilmastointi tai lämmitys on päällä, ulkoilmaa imetään sisään auton ilmanottoaukon kautta. Tässä vaiheessa ilman epäpuhtaudet, kuten pöly, siitepöly ja pakokaasupäästöt, jäävät suodattimeen, kun puhdistettu ilma jatkaa kulkuaan auton sisätiloihin. Tämä takaa sen, että auton matkustajat hengittävät mahdollisimman puhdasta ja terveellistä ilmaa.

Raitisilmasuodattimia on yleensä kahdenlaisia: paperisia suodattimia ja aktiivihiilisuodattimia. Paperinen suodatin suodattaa ilmasta pölyn ja useimmat epäpuhtaudet, mutta ei pysty suodattamaan kaikista pienimpiä partikkeleita. Siihen pystyy sen sijaan aktiivihiilisuodatin, joka suodattaa ilmasta myös hajut, orgaaniset yhdisteet, kaasumaiset epäpuhtaudet ja käryt. Hintaero perinteisen paperisen suodattimen ja aktiivihiilisuodattimen välillä ei ole kovin suuri, joten yleensä etenkin allergikoille suositellaan aktiivihiilisuodattimen hankintaa. Suodattimia on saatavilla myös erityisellä antibakteerisella päällysteellä varustettuina, joka eliminoi myös mikro-organismit ja bakteerikasvuston suodattimen pinnalta.  

Raitisilmasuodatin lievittää kevään allergioita

Kevään saapuessa allergiaoireet voivat tehdä elämästä tukalaa monille ihmisille. Siitepöly, pöly ja muut ilman epäpuhtaudet saattavat ärsyttää nenää, kurkkua ja silmiä, aiheuttaen aivastelua, kutinaa ja muita epämiellyttäviä oireita. Auton raitisilmasuodattimen vaihto voi kuitenkin tarjota helpotusta näihin oireisiin.

Hyvin toimiva raitisilmasuodatin pystyy poistamaan suuren osan ilman epäpuhtauksista, mukaan lukien siitepölyn, pölyn ja pakokaasupäästöt. Tämä tarkoittaa sitä, että auton sisäilma pysyy puhtaampana ja terveellisempänä, mikä vähentää altistumista allergeeneille ja muille ilman epäpuhtauksille. Tämä puolestaan ​​lievittää allergiaoireita ja auttaa nauttimaan kevätajeluista ilman turhaa kärsimystä. Sen vuoksi raitisilmasuodatin kannattaa vaihtaa säännöllisin väliajoin uuteen. 

Raitisilmasuodattimen kunnosta huolehtimisen lisäksi allergikon on suositeltavaa pitää auton sisätilat puhtaina pölystä ja roskista. Tupakoinnin välttäminen autossa auttaa myös vähentämään allergiaoireita ja parantamaan ilmanlaatua. Ikkunoiden ja ovien pitäminen kiinni auttaa myös pahimpaan siitepölyaikaan, sillä siten siitepölyä ei pääse niin helposti auton sisätiloihin saakka. Lisäksi allergialääkkeiden käyttö lääkärin ohjeen mukaan voi tarjota helpotusta allergiaoireisiin pitkilläkin ajomatkoilla.

Muita raitisilmasuodattimen etuja

Raitisilmasuodattimen merkitys auton sisäilman laadun parantamisessa ulottuu paljon pelkkää ilman epäpuhtauksien suodattamista pidemmälle. Sen lisäksi, että se poistaa pölyä, siitepölyä ja muita haitallisia hiukkasia ilmasta, raitisilmasuodattimella on useita muita etuja. Ensinnäkin, se edistää ilman vaihtumista auton sisätiloissa estämällä puhaltimen tukkeutumisen. Tämä puolestaan ​​auttaa ylläpitämään optimaalista ilmanlaatua ja parantaa matkustajien mukavuutta. Lisäksi suodatin suojaa ilmastointijärjestelmää lialta ja epäpuhtauksilta, mikä pidentää sen käyttöikää ja vähentää huoltotarvetta. Suodatin, erityisesti aktiivihiilisuodatin, auttaa myös vähentämään epämiellyttäviä hajuja auton sisätiloissa, sillä se poistaa ilmasta hajuja aiheuttavia hiukkasia. Parempi näkyvyys on myös merkittävä etu, sillä suodatin estää huurteen muodostumisen tuulilasille, mikä parantaa ajoturvallisuutta erityisesti sateella ja muissa haastavissa sääolosuhteissa.

Muista vaihtaa ilmansuodatin tarpeeksi usein

Vaikka auton moottorin ilmansuodatin ja raitisilmasuodatin on pieni ja huomaamaton osa, sen merkitys ei ole vähäinen. Siksi on tärkeää huolehtia suodattimen kunnosta ja vaihtaa se säännöllisesti. Raitisilmasuodattimen vaihtoväli vaihtelee auton valmistajan ja mallin mukaan, mutta yleisten suositusten mukaan suodatin tulee vaihtaa vuosittain tai noin 15 000–30 000 ajokilometrin välein. Tiheämpi vaihtoväli voi olla tarpeen erityisesti alueilla, joilla ilman epäpuhtaudet ovat runsaampia tai jos auto altistuu paljon pölylle esimerkiksi hiekkateillä ajettaessa.

Raitisilmasuodattimen kunto kannattaa aina tarkistaa esimerkiksi, jos autossa haisee epämiellyttävälle, kojelaudalle alkaa kertymään pölyä tai jos auton ilmastointi tai lämmityslaite eivät toimi kuten niiden pitäisi. Lisäksi, jos huomaat allergiaoireiden pahenevan tai auton sisäilman laadun heikkenevän, voi olla hyvä idea tarkistaa raitisilmasuodattimen kunto ja tarvittaessa vaihtaa se uuteen.

On tärkeää seurata auton valmistajan antamia suosituksia ja vaihtaa suodatin säännöllisesti, jotta ilmanlaatu auton sisällä pysyy hyvänä. Säännöllinen suodattimen vaihto varmistaa, että suodatin pystyy jatkamaan ilman epäpuhtauksien tehokasta suodattamista.

Yhteenveto

Auton raitisilmasuodattimesta huolehtiminen on siis tärkeä osa auton ylläpitoa. Se muun muassa auttaa parantamaan auton sisäilmaa lievittäen matkustajien allergiaoireita. Siksi on tärkeää kiinnittää huomiota ilmansuodattimen kuntoon ja vaihtaa se tarvittaessa, jotta voisit nauttia puhtaammasta ja terveellisemmästä auton sisäilmasta tänä keväänä. 
Yksityiskohtaisempia tietoja ilmansuodattimista voi lukea verkkosivustolta autodoc.fi.