Lohjan seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius kertoo, että korona-aika on lisännyt ihmisten auttamistahtoa.

–Auttamishalua on ollut huomattavan paljon niin yksityisillä ihmisillä kuin eri tahoillakin. Apua on tullut pitkin vuotta, mutta erityisesti joulun alla lahjoitettiin diakoniatyön kautta annettavaksi ruokakasseja, käsitöitä, leivonnaisia ja lahjakortteja. Haluan kiittää ihmisiä tästä aktiivisuudesta ja avusta, Helenius sanoo.

Apua antoivat mm. Ravintola Oiva, FinFamin Naapurikassikeräys, Saukkolan Martat, Pelastakaa Lapset ry, MLL, Nuorkauppakamarin Joulupuukeräys ja lukuisat yksityiset ihmiset.

Myös avuntarve on kasvanut. Sekä euro- että ihmismäärässä mitattuna diakoniatyön kautta autettiin viime vuonna huomattavasti enemmän kuin vuosi tai kaksi aiemmin.

–Meillä on ollut selkeästi aiempaa enemmän asiakastyötä. Taloudelliselle auttamiselle on tarvetta. Asiakasmäärä kasvoi jo aiempina vuosina 10% ja viime vuonna siitä vielä 20%.

–Tämä aika on ahdistavaa, ja rohkaisen ihmisiä ottamaan yhteyttä, jos he tarvitsevat tilanteeseensa jonkinlaista apua tai tukea, Helenius sanoo.

Tukea ikäihmisten hyvinvointiin

Yksi auttamiskanava on 7.2. alkanut Yhteisvastuukeräys. Kyseessä on vuosittainen evankelisluterilaisen kirkon suurkeräys, joka pureutuu ajankohtaisiin aiheisiin herättäen keskustelua ja keräten varoja kohentamaan heikossa tilanteessa olevien ihmisten elämää. Viime vuoden keräyksen kohteena oli vanhemmuuden tukeminen, nyt vuorossa ovat ikäihmiset. Keräysvaroja aiotaan käyttää mm. ikäihmisten digitaitojen kehittämiseen ja syrjäytymisen vastaiseen työhön.

–Viime vuonna, kun teemana oli vanhemmuuden tukeminen, annoimme vanhemmille hemmottelulahjakortteja. Samalla tuimme myös paikallisia pienyrittäjiä. Myös OP Koti antoi tähän 1 000 euron lahjoituksen, Helenius kertoo.

Tänä vuonna apua jaetaan ikäihmisille ympäri Lohjaa.

–Lohja on laaja kunta, jonka kauimmaisissa kolkissa palvelut ovat heikentyneet. Yksi keino on tukea ikäihmisten kulkemista ja kykyä hoitaa asioitaan ja osallistua esimerkiksi seurakunnantoimintaan ja kulttuuritarjontaan.

Kulttuuri, harrastukset ja ihmisten näkeminen lisäävät hyvinvointia, mutta pienituloisilla tällainen oman hyvinvoinnin tukeminen voi jäädä helposti, jos liikkuminen on vaikeaa.

–Ihmisten ei tule käytyä esimerkiksi hierojalla tai kampaajalla. Nämä asiat ovat tärkeitä henkiselle hyvinvoinnille, Helenius sanoo.

Eläkkeelle jäänti on yksi kohta, jossa moni kohtaa taloudellisia vaikeuksia.

–Tämä vaihe näkyy esimerkiksi velkaneuvonnan asiakkuuksissa. Eläkkeelle jäänti tuo tuloihin ison muutoksen, Helenius toteaa.

Yksin eläjille tilanne on usein vaikein.

–Jos taloudessa on kahden ihmisen tulot, ollaan aina vahvemmilla kuin yksin.

Helenius kertoo, että kaksi kolmasosaa diakoniatyön asiakkaista on 40–65-vuotiaita yksin eläviä ja työelämän ulkopuolella olevia ihmisiä.

–Ikäihmisillä on korkeampi kynnys ottaa yhteyttä taloudellisten vaikeuksien vuoksi. Kuitenkin esimerkiksi etenkin monella yksin elävällä, iäkkäällä naisella voi olla pieni eläke ja korkeat lääke- ja sairaanhoitokulut. Pyrimme yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa löytämään lisää heikossa taloudellisessa tilanteessa olevia.


Yhteisvastuukeräyksellä autetaan tänä vuonna heikossa taloudellisessa tilanteessa olevia ikäihmisiä. (Kuva: Katja Tähjä)

Yhteisvastuu Lohjalla

Lohjalla yhteisvastuukeräyksen tuotto on ollut noin 10 000 euroa vuodessa. Siitä 20% jää oman seurakunnan käyttöön, 20% menee valtakunnallisiin kotimaan kohteisiin ja 60% kehittyvissä maissa tehtävään pitkäjänteiseen auttamistyöhön. Mielenkiintoinen yksityiskohta on se, että vaikka keräyksen tuotto on laskenut valtakunnallisella tasolla huomattavasti, Lohjalla auttamistahtoa on löytynyt tavalliseen tapaan.

–Viime vuoden tuotto oli noin 2 miljoonaa euroa. Se on yli miljoona euroa vähemmän kuin vuonna 2019. Lohjalla muutos ei kuitenkaan näkynyt. Ihmisiä motivoi lähellä auttaminen, Helenius kertoo.

Tänäkin vuonna koronaepidemia hankaloittaa Yhteisvastuutilaisuuksien järjestämistä, mutta lipaskeräykset toteutetaan perjantaina 12.2 ja 19.3 Lohessa, Prismassa ja Lempolan K-Marketilla. Lisäksi maaliskuussa on mahdollista tilata ja noutaa leivonnaisia tai muuta maukasta Herkkuperjantai-tempauksen myötä. Tilauksen voi tehdä Lohjan seurakunnan Facebook-sivuilla tai sähköpostitse. Perjantaina 5.3 tilattavissa on Inkoon puuroa ja ternimaitoa, 12.3 leipää ja sämpylöitä, 19.3 kasvis- ja lihapataa ja 26.3 suolaista tai makeaa piirakkaa. Kaikki tuotto menee lyhentämättömänä Yhteisvastuukeräykseen. Toiveissa on, että keväällä voitaisiin järjestää myös ulkoilu- ja musiikkitilaisuuksia. Keräykseen voi osallistua myös verkossa.

Apua monelta eri taholta

Kaikkeen taloudelliseen hätään seurakunta ei pysty vastaamaan, mutta sen kautta apu voi kuitenkin löytyä, kun mahdollisuuksia etsitään ja selvitetään yhdessä.

–Voimme hakea ihmisille apua eri rahastoista. Esimerkiksi Tukikummit-rahastosta voimme hakea apua lasten ja nuorten harrastus- ja opiskelukuluihin. Viime vuonna seurakuntiin saatiin myös valtion koronatukea vajaa 30 000 euroa, Helenius kertoo.

Avuntarpeen kasvaminen näkyy myös muilta tahoilta haetuissa avustussummissa.

–Aiemmin olemme hakeneet eri rahastoista avustuksia noin 30 000 euroa, mutta viime vuonna haimme 60 000 euroa.

Monet tahot täydentävät seurakunnan tekemää työtä.

–Hoivakoteihin on lahjoitettu torkkupeittoja ja lohtuhuiveja sureville. Ravintila Oiva lahjoitti jouluruokaa ja Pelastakaa lapset ry lahjakortteja. Lohjan Citymarketissa FinFamin naapurikassikeräys. Siinä ihmiset voivat omien ostostensa lisäksi ostaa hygienia- ja elintarvikkeita myös lahjoitettaviksi.

Lisäksi Lohjan seurakunta oli viime vuonna ensimmäistä kokonaista vuotta mukana kirkkopalvelujen kotimaan avussa, jossa eri avustuskohteille perustetaan omia keräyksiä ja ihmiset voivat osallistua haluamaansa avoimeen keräykseen.

SMS