Tänään: 19.07.2024

Toimittaja

Bensa-asema ja kioski avautuvat pian Aurlahdessa

Lohjanjärvi, yrittäminen

Aurlahden palvelut paranevat kohisten, sillä veneilijät ovat viimein saamassa kauan toivomansa polttoaineaseman. Lisäksi rantaan avautuu ympäri vuorokauden auki oleva itsepalvelukioski. Juuri ihmisten toiveet vaikuttivat vahvasti siihen, että yrittäjä Petri Eriksson päätti perustaa bensa-aseman ja kioskin.

–Näitä on toivottu, kyselty ja haaveiltu kauan. Nyt osui sellainen sauma ja ehdin alkaa työstää asiaa, Eriksson kertoo.

Hän kertoo olevansa paljasjalkainen lohjalainen ja toimineensa yrittäjänä kuuden vuoden ajan.

–Pidän Ojamolla Juhlapesua ja hoidan St1:n kylmäasemaa sekä pakettiautojen vuokrausta.

Bensa-aseman saamista Aurlahteen vauhditti ihmisten toiveiden lisäksi myös omakohtainen kokemus.

–Aiemmin veneilin muutaman kerran kesässä, mutta viime kesänä ostin mökin saaresta Lohjanjärveltä. Kun olen liikkunut enemmän järvellä, olen huomannut, miten paljon veneitä siellä on. Myös venekoko on kasvanut, joten tarvetta polttoaineasemalle on, Eriksson sanoo.

Veneiden polttoaineasema säiliöineen saatiin paikoilleen tämän viikon maanantaina. (Kuva: Petri Eriksson)

Entäs kioski sitten, miten se päätyi mukaan kuvioon?

–Pelkässä bensa-asemassa ei ole järkeä, koska se ei ole taloudellisesti kannattava. Siksi sitä ei varmaan ole kukaan aiemmin perustanutkaan. Tarvittiin siis jokin lisäjuttu, Eriksson avaa.

Hänen lukioaikainen kaverinsa kehittää automaattikioskitoimintaa, joten idea syntyi sitä kautta. Kioskista saa pientä naposteltavaa, kuten perunalastuja, jäätelöä ja virvokkeita. Lisäksi tuotevalikoimassa on ajateltu mökkeilijöitä ja veneilijöitä pienellä valikoimalla perustarvikkeita. Mitään ikärajallisia tuotteita kioskista ei löydy.

Eriksson toteaa, että Suomessa toimii muutama muukin itsepalvelukioski ja tänä kesänä otetaan käyttöön useampikin. Lohja kulkee silti etunenässä oman kioskinsa kanssa. Kioski toimii siten, että asiakas rekisteröityy kännykkäsovelluksen kautta kioskin käyttäjäksi ja saa QR-koodin, jolla kioskin oven saa auki. Kun on kerännyt ostoksensa kioskista ja maksanut ne, kioskin ovi avautuu nappia painamalla. Tyhjin käsinkin pääsee silti ulos, joten jumiin kioskiin ei jää, vaikka ostettavaa ei sillä kertaa löytyisikään tai maksukortti ei toimisi. Lisäksi kioskissa on kameravalvonta ja yhteys vartiointikeskukseen. Polttoaineasema puolestaan toimii tuttuun tapaan korttiautomaatilla. Polttoaineletkua siitä löytyy kuitenkin 20 metriä, jotta letkun saa vedettyä veneen luo.

Kioskin ja polttoaineaseman on tarkoitus aueta tämän kuun aikana. Aikataulu riippuu siitä, miten viranomaistarkastukset etenevät ja missä vaiheessa Eriksson saa pari puuttuvaa komponenttia, jotka tarvitaan maksupuolen toimintaan.

Polttoaineella lotraaminen järvenrannassa voi kuulostaa hurjalta, mutta Eriksson sanoo, että järven läheisyys on huomioitu.

–Polttoainesäiliö on kaksivaippainen ja -osastoinen. Se on suunniteltu juuri tähän käyttöön. Lisäksi säiliöauton tyhjennyspaikalla on nestetiivis pinta.

–Sillä tavalla tämä on ympäristöteko, että kun veneitä tankataan kanistereista ja vene heiluu, pieni määrä polttoainetta menee helposti veteenkin, Eriksson toteaa.

Hän toivoo, että nyt kun rannasta löytyy palveluja, asiakkaat ottaisivat ne omikseen.

SMS

Tänä kesänä ei tarvitse enää raahata bensaa kanistereissa huoltoasemalta. (Kuva: Petri Eriksson)