Kulutusjuhlan juhlimista pahimmillaan ja parhaimmillaan. Black Friday. Tämäkin kulutusjuhla sai alkunsa USA:sta ja tarkoittaa Kiitospäivän jälkeistä perjantaita, joka sitten vaihtelee vuosittain. Nimensä päivä on saanut siitä, että vasta tästä päivästä eteenpäin kauppaliikkeet tekevät voittoa jouluun saakka. Musta siis viittaa vanhaan värierotteluun, missä punainen tarkoitti tappiota ja musta voitollista tulosta.

Black Fridayn syistä

Nykyään Black Friday on siirtynyt paljolti nettikauppaan, mutta myös kauppaliikkeet laittavat jopa älyttömiltä kuulostavia alennusprosentteja tuotteille, sillä joulumyynti on aivan ovella. Nykykuluttajat osaavat jo odottaa tätä kulutuksen päivää ja monet ajoittavatkin siihen uuden kodinkoneen ostamisen, sillä todennäköisesti tuona perjantaina sen saa vuoden edullisimpaan hintaan.

Jos vietimme juuri Singles Day- nimistä kaupallista juhlaa ja nyt Black Friday-ostoksille, niin koska nämä loppuvat? Miksi olemme niin alttiita muuttamaan omia ostostottumuksiamme, ja markkinavoimat voivat tuottaa yhtä uusia syitä ostaa lisää tavaraa, vaikka samalla pyrimme vähentämään kulutusta. Kaikki ei oikein osu kohdalleen?

Black Fridayn historiasta

Itseasiassa termin Black Friday synnystä on useampia versioita, joista edellä mainittu on se siistein, ja mainosmaisin. On myös selityksiä, että se olisi ollut jo 60-luvulla Philadelphian poliisien antama nimi tällä ostospäivälle, koska koko kaupunki meni aivan sekaisin sinä päivänä. Selityksiä on monia, mutta tosiasia on, että se on nykyään yksi Suomenkin tärkeimmistä myyntipäivistä ja lähes jokaisella liikkeellä on joitakin tuotteita myynnissä todella edullisesti.

Oli tarinan alkuperä mikä tahansa, nykyinen Black Friday näyttää meille kansainvälisen todellisuuden, aivan kuten Singles Day teki hetki sitten, ihmiset ostavat ja ostavat lisää. Tarvitaan vain pieni tyrkkäys ja kassakoneet käyvät jälleen.

Entä Lohjalla?

Black Friday saapuu Lohjallekin ja ensi viikon perjantaina vietetään täälläkin melkoista ostosjuhlaa. Varmasti osa ostoksista suuntautuu jo joululahjoihin ja osa ostajista lähtee laajempien ostosten pariin Kehän ostoskeskuksiin ja netin ostosparatiiseihin.

Lohjallakin esimerkiksi kauppakeskus Lohjantähden liikkeissä kuten Kultajousi, Dressman, Vero Moda, Silmäset ja Moda vietetään tarjousten kanssa Black Friday perjantaita samoin kuin paikallisissa kodinkoneliikkeissä ja monissa muissa erilaisia tuotteita myyvissä liikkeisssä. Oletko sinä ostamassa ensi viikolla kenties itsellesi jotain, tai joulupukin matkaan lahjoja?

Ensin kuitenkin joulukadun avajaiset

Black Friday on ensi viikolla, mutta tällä viikolla perjantaina avataan jälleen lohjalaisten oma joulukatu kuvastamaan joulunajan alkua Lohjalla. Lumesta ei ole tietoakaan, mutta toivottavasti sitä tänäkin talvena tulee ennen joulua.

KO