Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, miksi meille on tullut ensin Black Friday, ja sitten Cyber Monday, ja niiden päälle Black Week ja Singles Day yms ostospäivät? Ja oletko miettinyt, miten liikkeet voivat niinä päivinä myydä tuotteita todella isoilla alennuksilla?

Kenellekään ei ole varmaan suuri yllätys, että Black Friday sai alkunsa USA:sta 1950- ja 1960-luvuilla ja se merkitsi joulusesongin lopullista alkua. Itse Black Friday on marraskuun neljännen torstain jälkeinen perjantai. Sen ohelle on viime vuosina tullut verkkokaupoille oma alennusmyynti päivänsä, eli Black Fridayn jälkeinen Cyber Monday. Alun perin tuo Black Friday oli tarkoittanut sitä, että alkuvuoden kauppojen toiminta oli ollut tappiollista, ja kiitopäivän perjantain ostoshysterian jälkeen loppuvuosi päästiin plussatulokselle.

Black Friday – 80%

Black Fridaysta kasvoi vuosikymmenten aikana koko maailman kattava alepäivä, jonka aikana myydään vuosi vuodelta enemmän. Näin on tapahtunut Suomessakin ja viimeisten parin vuoden aikana varsinkin verkkokaupat ja mobiiliostaminen ovat kasvaneet entisestään.

Black Fridayna ostetaan vaatteita ja kenkiä eniten, seuraavina sitten elektroniikkaa ja vapaa-ajantuotteita ja kauneudenhoidon sekä ruoka- että juomatuotteita. Alennuksia on saatavilla lähes joka liikkeestä ja kaupasta.

Black Friday ja Cyber Monday toimivat monelle myös joululahjojen hankintapäivinä, mutta kyllä näinä päivinä tai viikkoina tullaan ostamaan myös todella paljon kaikkea turhaa. Toisaalla myös heitetään paljon käyttökelpoista tavaraa pois uuden tieltä, joka on ostettu vain, koska se on tullut tarjolle.

Älä osta mitään

Ostohysterioiden vierelle on syntynyt myös erilaisia älä osta-päiviä, mutta tosiasia on, että me ostamme joka vuosi kuitenkin entistä enemmän kaikkea – koska me voimme tehdä sen. Vaikka samalla tiedämme, että meidän tulisi hillitä ostoksiamme maapallon tulevaisuuden vuoksi, näin ei kuitenkaan tapahdu. Ei meistä kukaan halua oikeasti pysähtyä miettimään sitä, mitä tapahtuisi, jos jokainen maailman ihminen pystyisi tilaamaan verkkokaupasta saman määrän tavaraa, kuin mitä esimerkiksi me suomalaiset vuosittain tilaamme.

Me voimme kyllä samalla kauhistella sitä, kuinka tuhannet ihmiset haluavat Eurooppaan Välimeren kautta pikku veneillä, tai värjöttelevät kylmissään kesävaatteissa vieraan maan rajalla piikkilanka-aitojen varjossa – mutta emme halua oikeasti miettiä niitä syitä, miksi näin on. Me haluamme vain, että huominen on yhtä helppoa kuin tänään.

Suosi paikallista yrittäjää

Lohjalla on keskusta-alueilla paljon tyhjiä liiketiloja. Ihmiset tilaavat verkosta. Yrittäjällä on aina oma riski, kun hän tai he avaavat uuden liikkeen. Voisimmeko me tukea paikallisia yrittäjiä tulevaisuudessa, ostamalla paikallisesti? Se voi maksaa euron tai pari enemmän, ja se voi vaatia meiltä itse liikkeessä käymisen – mutta voisimmeko edes harkita tätä, ja kenties me saisimme uusia liikkeitä täyttämään tyhjät liiketilat?

KO