Cafe Laurissa juhlistetaan ensi lauantaina 19.10. kello 11.00–14.00 kahvilan syntymäpäivää. Tuolloin kahvilan avaamisesta tulee kuluneeksi tasan kymmenen vuotta. Ohjelmassa on musiikkia Länsi-Uudenmaan musiikkiopiston jazzkvartetilta sekä Omenatyttö Elvi Läntisen vierailu. Tarjottavistakin saattaa juhlan kunniaksi löytyä jotain erityistä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Yrittäjä Jukka Turunen muistaa edelleen Cafe Laurin avajaispäivän.

–Kun ensimmäinen asiakas tuli ovesta sisälle, ajattelin, että tästä se nyt alkaa. Ensimmäiset viikot ja kuukaudet olivat rauhallisia, mutta nopeasti väki löysi tänne. Hämärään vuodenaikaan, kun ulkona satoi räntää, kultaiset tapettimme ja kattokruunumme herättivät ihmisten huomion. Naiset kuiskivat toisilleen, että niillä on vessassakin kattokruunu, Turunen naurahtaa.

Hän kertoo, että lohjalaiset ottivat uuden kahvilan hyvin vastaan. Kymmenen vuotta on mennyt nopeasti. Sinä aikana Timo Ranta, toinen kahvilayrittäjistä, on saanut leipoa melkoisen määrän kakkuja, pullia ja muita herkkuja. Nykyään Cafe Lauri on merkittävä osa Lohjan katukuvaa, mutta sellaiseksi tuleminen vie oman aikansa. Kun Cafe Lauri avasi ovensa, moni ihmetteli, miksi Turunen ja Ranta avasivat kahvilansa juuri Lohjalle.

–Ihmettelimme paljon sitä kysymysten määrää, koska olimme asuneet Lohjalla pari vuotta ja meille oli selvää, että kahvila tulee tänne. Ajattelimme, että juuri Lohja ansaitsee tällaisen paikan, Turunen kertoo.

Lohjan he näkevät hyvänä paikkana edelleen ja muistuttavat, että jokaisella lohjalaisella on oma roolinsa siinä, millainen kuva Lohjasta muodostuu.

–Itse jaksamme muistuttaa Lohjan hyvistä puolista ja toivon, että moni muukin näkisi Lohjan hyvänä paikkana yrittää. Kun tänne tulee vieraita muilta paikkakunnilta, eivät he tuo esille niitä asioita, joista moni lohjalainen valittaa, vaan kehuvat, kuinka kiva kaupunki ja kaunis luonto täällä on, hän jatkaa.

–He näkevät kokonaisuuden ja vehreyden. Kerromme muualla aina ylpeinä, että olemme Lohjalta, lisää Ranta.

Jukka Turusen (vas) ja Timo Rannan Cafe Lauri on tunnettu mm. kulttuuri-illoistaan, jotka vetävät kävijöitä Lohjan ulkopuoleltakin.

Asiakas on vieraamme, josta pidämme huolta”

Ranta oli toiminut ravintola-alalla jo ennen Cafe Lauria ja työskennellyt mm. Helsinki-Pietari välin junassa.

–Jos hänellä on nyt pieni keittiö, niin oli kyllä silloin, Turunen naurahtaa.

Hänellä ravintola-alalta ei ollut aiempaa kokemusta, vaan työtehtävät olivat olleet radio- ja pankkialoilla. Turunen kertoo, että aluksi kahvilasta tehtiinkin työpaikka Rannalle, mutta asiakasmäärän lisääntyessä kävi pian selväksi, että kummankin panosta tarvitaan.

Nykyään Cafe Lauri tunnetaan niin herkuistaan kuin erityisesti tunnelmastaankin, joka vetää väkeä kaduilta astumaan sisälle kahvilan lämpöön.

–Kynttilät palavat ja musiikki soi. Olemme luoneet tämän paikan meille viihtyisäksi ja toivomme, että se on sitä myös asiakkaille, Turunen sanoo.

Tunnelma muodostuu kuitenkin paljon muustakin kuin ulkoisista seikoista. Siinä hyvällä asiakaspalvelulla on iso rooli.

–Hyvä asiakaspalvelu on sitä, että huomioi toisen ja on hänen kanssaan sen hetken, kun hän on täällä. Asiakas on vieraamme, josta pidämme huolta. Se on ihmisistä välittämistä, joka näkyy pienissä asioissa, Turunen avaa.

Osasta on tullut enemmänkin kuin asiakkaita.

–On ollut fantastista nähdä, kuinka esimerkiksi samat lapset tulevat ensin pieninä vanhempiensa kanssa tänne ja myöhemmin kavereidensa, iloitsee Turunen.

Ihmiselämän toisessa päässä on vanhempi väestö. Turunen herkistyy muistellessaan niitä iäkkäämpiä asiakkaita, jotka eivät enää tule kahville.

Kulttuuri-illat vetävät väkeä kauempaakin

Cafe Laurin kulttuuri-illat, joissa yleisölle tarjoillaan musiikkia, teatteria ja joskus runojakin, ovat saavuttaneet suuren suosion, sillä moni ilta on loppuunmyyty. Illoista ovat innostuneet niin lohjalaiset kuin kauempaakin saapuvat tulijat. Turunen ja Ranta muistelevat, että kaukaisimpiin vieraisiin kuuluu mm. Jyväskylästä asti saapunut asiakas. Cafe Laurissa esiintyjätkin viihtyvät, sillä pienessä ja intiimissä tilassa yleisön koko keskittyminen on esiintyjissä. Turunen kertoo, että vastaavanlaisia pienten kahviloiden tai ravintoloiden esiintyjäiltoja on hyvin vähän tarjolla, vaikka niille olisi tilausta.

–Edes Helsingissä ei ole juuri tällaisia paikkoja. Esiintyjät ovat aina ihmeissään yleisön keskittyneisyydestä ja pitävät tunnelmastamme niin paljon, että tulevat mielellään uudelleen. Yleisö myös toivoo heidän tulevan toistekin. Lohjalla on hyvä kulttuuritarjonta, mistä kuuluu kiitos myös lohjalaisille itselleen, kun he käyttävät näitä palveluja, Turunen sanoo.

Teatterin osalta Cafe Laurissa esitetään Lohjan Huoneteatterin ja Improvisaatioteatteri Oodin esityksiä, jotka on suunniteltu nimenomaan Cafe Lauriin. Turunen ja Ranta kertovat, että he nauttivat itsekin kulttuuri-illoista ja saavat niistä voimaa, vaikka ovatkin samalla töissä.

Haaveista totta

Cafe Lauri sai alkunsa yrittäjien haaveesta. Turunen kannustaa myös muita kokeilemaa rohkeasti kiinnostavia asioita.

–Elämässä täytyy uskaltaa kokeilla, jos jokin asia vaikuttaa kivalta. Pelko uusia asioita kohtaan kannattaa suhteuttaa siihen, mikä on pahinta, mitä voi tapahtua. Kuinka iso esimerkiksi taloudellinen riski on verrattuna siihen, että voit tehdä jotain, mistä olet aina haaveillut. Kun kokeilee, ei tarvitse myöhemmin ajatella, että eipä tullut kokeiltua.

Myös Ranta kannustaa tarttumaan tilaisuuksiin ja kokeilemaan uutta.

–Tässä meillä on oma tupa ja oma lupa tehdä paikasta omannäköisemme. Tämä on tuntunut oikealta ratkaisulta aina, kun olen ajatellut sitä vaihtoehtoa, että olisin ollut jollain toisella töissä.

Parin vuoden kuluttua myös Turusen ja Rannan elämässä puhaltavat kuitenkin uudet tuulet.

–Eläkeikä häämöttää vuonna 2021. Toivomme, että jatkaja löytyisi. Haluaisimme, että tämä tunnelma ja kokonaisuus säilyisivät jossain muodossa, Turunen sanoo.

–Ensi vuosi vedetään kuitenkin vielä täydellä vauhdilla, painottaa Ranta.

SMS