Cafe Laurissa on viikoittain live-esiintyjä. -Musiikki ja kulttuuri ovat niin tärkeitä asioita. Ilman niitä olisimme aika hengettömiä. Tämä on elämysbisnestä. Haluamme tuottaa ihmisille mielihyvää, Jukka Turunen pohtii.

 

Cafe Lauri tarjoaa monenmoisten herkkujen lisäksi myös aimo annoksen kulttuuria. Nykyään kulttuuriannoksen saa tankattua vaikka viikoittain, sillä live-musiikkia on ohjelmassa melkein joka perjantai-ilta syyskuusta toukokuuhun. Nykyään erilaisia musiikki- ja kulttuuritapahtumia kertyy noin 40-50 vuodessa. Aivan kahvilan alkuajoista vuodesta 2009 lähtien kulttuuritarjonta ei kuitenkaan ole ollut nykyisenlaista.

-Alussa ajattelin, että elävää musiikkia pitää olla ja trubaduuri voisi esiintyä silloin tällöin. Aluksi esiintymässä kävi yksittäisiä tuttujamme, mutta sitten kadulta alkoi tulla ihmisiä, jotka sanoivat, että olisi kiva päästä esiintymään. Totta kai kulttuurimyönteisenä ihmisenä otin heidät vastaan. Vähitellen kahvilassa kävijätkin alkoivat kysellä esiintyjiä, kertoo Jukka Turunen.

Cafe Laurin kulttuuritarjonnan kehitys pääsi kunnolla vauhtiin, kun muusikko Veera Railio innostui esiintymään kahvilassa.

-Sen jälkeen musiikista tuli osa kahvilan toimintaa ja aloin itsekin ottaa yhteyttä esiintyjiin. Valitsen esiintyjiä laidasta laitaan. Vuorotellen on mm. kantria, rockia, iskelmää ja klassista musiikkia, Turunen kertoo.

Musiikki ja laulu eivät ole ainoat kulttuurielämykset, jotka Cafe Laurista voi saada.

-Meillä on ollut myös pieniä teatteriesityksiä. Tämä sopii hyvin teatterikahvilaksi, ja teatteriväki osaa kyllä tehdä pieneenkin tilaan sopivia esityksiä. Täällä on pidetty myös runoiltoja, taiteilijatapaamisia ja kirjan julkaisutilaisuuksia, Turunen kertoo.

 

Sekä asiakkaat että esiintyjät viihtyvät

Turunen kertoo, että taiteilijat esiintyvät mielellään Cafe Laurissa.

-Moni taiteilija haluaa esiintyä pienessä paikassa, jossa yleisö on todella lähellä. He haluavat tuoda taidettaan esille, eivätkä ajattele ensisijaisesti rahaa.

-Artistit pitävät siitä, että yleisö on täällä ihan hiljaa ja täysillä mukana. Tänne tullaan esityksen vuoksi, vaikka samalla syödään ja juodaan. Kaikki keskittyvät esitykseen, eivätkä juttele omiaan, kuten esimerkiksi pubeissa ja laivalla. Täällä myös lauletaan mukana.

Esimerkiksi Ile Kallio ja Kaija Kärkinen ovat esiintyneet Cafe Laurissa jo monta kertaa.

-Hän muistuttaa joka kerta, että tällaisia paikkoja pitäisi olla enemmän ja sanoo, että tämä on kuin soittaisi olohuoneessa. Kun ihmiset ovat niin lähellä, esiintyjä näkee heidät, eivätkä valot paista silmiin niin kuin isoissa konserttisaleissa, Turunen kertoo.

Suomen musiikkipiirit ovat sen verran pienet, että muusikot tuntevat toisensa ja sana kulkee. Monilla onkin jo jonkinlainen ennakkokäsitys Cafe Laurista, kun Turunen ottaa heihin yhteyttä ja pyytää esiintymään. Myös osa asiakkaista tulee Lohjan ulkopuolelta. Cafe Lauriin saavutaan mm. Turusta, Hämeenlinnasta ja pääkaupunkiseudulta.

Niin esiintyjät kuin yleisökin kehuvat kahvilan tunnelmaa.

-Kaikki sanovat, että täällä on ihmeellinen tunnelma. Sama tunnelma vallitsee musiikkigenrestä riippumatta. Tapahtumien jälkeen ihmiset sanovat, että ihanaa, kun järjestitte tämän, Turunen kertoo.

Kahvilaan mahtuu 60 henkeä. Lähes kaikki tapahtumat ovat loppuun myytyjä, joten välillä tulee toivomuksia, että kahvilassa olisi isommat tilat. Turunen ajattelee kuitenkin, että tilojen laajentaminen voisi rikkoa nykyisen hienon tunnelman.

 

Kulttuurikahviloille olisi tilausta

Turunen sanoo, että vastaaville kulttuurikahviloille olisi tilausta muuallakin. Tiettävästi Cafe Lauri on kuitenkin Suomen ainoa kahvila, josta kulttuuritarjontaa löytyy näin laajassa mittakaavassa.

-Muutamat kahvilat ovat hakeneet meiltä oppia, mutta heillä toiminta on kuitenkin vähän erityyppistä, Turunen sanoo.

Kulttuuria on Cafe Laurissa niin paljon tarjolla, koska kahvilan yrittäjät Turunen ja Timo Ranta haluavat tarjota sitä asiakkailleen.

-Musiikki ja kulttuuri ovat niin tärkeitä asioita. Ilman niitä olisimme aika hengettömiä. Tämä on elämysbisnestä. Haluamme tuottaa ihmisille mielihyvää, Turunen pohtii.

Pitkiä päiviä tekevät yrittäjät nauttivat itsekin kulttuuritarjonnastaan.

-Teemme 12-14-tuntisia työpäiviä, emmekä ehdi usein esimerkiksi konsertteihin. Onkin ihana kutsua esiintyjiä tänne. Siitä saa itsekin voimaa ja sitä samaa iloa, jota asiakkaatkin saavat esityksistä, Turunen sanoo.

Jo kauan ennen kahvilan perustamista Turunen ja Ranta tiesivät, miltä heidän kahvilansa tulee maistumaan, tuoksumaan ja kuulostamaan, ja musiikki on ollut aina mukana tärkeänä tunnelman luojana. Cafe Lauri kehittyy silti koko ajan.

-Kevät on täynnä, joten nyt suunnitellaan syksyä. Kuuntelemme myös asiakkaiden toiveita esiintyjistä. Mietimme koko ajan myös uusia tuotteita ja muita pieniä muutoksia. Lähiruoka, kotimaisuus ja luomu ovat meille tärkeitä asioita, Turunen luettelee.

Haaveitakin on.

-Jos meillä olisi isompi tila, yhdessä nurkassa voisi olla piano tai flyygeli, jolla joku soittaisi taustamusiikkia, hän miettii.