Caramillan karamellitehdas sijaitsee idyllisessä Inkoossa. Vanhaan navettaan rakennetuissa tuotantotiloissa korkealaatuiset raaka-aineet muuttuvat huolellisesti käsityönä valmistetuiksi herkullisiksi makeisiksi. Caramilla saattaakin olla monelle tuttu esimerkiksi TikTok -sovelluksen kautta, missä heidän videoidensa kautta voi tutustua vielä tarkemmin karamellien valmistukseen.

Caramillan yrittäjänä toimii inkoolainen Camilla Forsman. Karamelleja on pian valmistettu maalaismaisemissa jo viiden vuoden ajan.

Forsman päätyi makeisalalle sattuman kautta, kun hän osti myynnissä olleen karamellilinjan. Tämän myötä syntyi ajatus omasta yrityksestä, jossa voisi valmistaa laadukkaita makeisia käsityönä.

-Aloitin vuonna 2018, ja syksyllä tulee viisi vuotta täyteen, Forsman kertoo.

Yllättäen yrittäjäksi

Yrittäjyyden tie ei kuitenkaan alun perin ollut täysin suunniteltu. Forsman on ammatiltaan leipurikondiittori ja oli miettinyt jo pitkään omaa yritystä. Sitten kohtalo puuttui peliin, kun Forsman lähti maanviljelijänä toimivan miehensä mukaan inspiraatiopäivään Tammisaareen.

-Tuo inspiraatiopäivä keskittyi raparperiin ja koska minulla oli vapaapäivä, päätin tulla mukaan. Siellä oli luennoimassa Mia Aitokari, joka kertoi heidän omenapuutarhastaan. Hän mainitsi myös, että heillä on karkkilinja, joka olisi myytävänä. Kun kuulimme tämän, mieheni ja minä katsoimme toisiamme ja päätimme ostaa sen. Se tapahtui täysin spontaanisti. Ensimmäinen ajatuksemme oli, että tämä on mahtavaa, Forsman muistelee.

-Tauon aikana keskustelimme Mian kanssa lisää. Hän selitti, että heillä on karkkien tuotantolinja ja kaikki tarvittavat koneet. Mian mies, Vesa, valmisti karkit, mutta koska hänellä oli myös omenapuutarha ja työ merellä, heillä ei ollut enää aikaa karkkien valmistamiseen. Menimme tutustumaan paikkaan ja Mia näytti minulle, miten karkkeja valmistetaan. Silloin päätin, että me ostamme sen.

Forsman osti karamellilinjan, mutta heillä ei ollut vielä tarkkaa suunnitelmaa, mihin sijoittaa kaikki koneet.

-Tämä tapahtui vuonna 2014 syksyllä, ja vuonna 2015 ostin karkkiliiketoiminnan. Siinä vaiheessa meillä oli jo tila valmiina, mutta emme olleet aivan varmoja, mihin asettaisimme kaikki koneet. Meillä oli monia suunnitelmia, joista yksi lopulta toteutui. Saimme myös pari lasta tuona aikana, Forsman kertoo alkuajoista.

Ennen nuoremman lapsen syntymää, hän päätti, että nyt on aika saada makeisten tuotanto käyntiin.

-Vuonna 2018, ennen toisen lapsemme syntymää syksyllä, päätin, että nyt minun on saatava liiketoiminta alkuun. Muuten olisi kulunut jälleen kolme vuotta ennen kuin olisin aloittanut. Kuukausi ennen lapsen syntymää olin valmis ja ensimmäisillä markkinoilla myymässä karkkeja. Se oli pitkä prosessi, mutta lopulta kaikki meni hyvin, Forsman muistelee

-En olisi koskaan ajatellut, että haluaisin tehdä karkkeja, vaikka makeat leivonnaiset, kuten kakut, ovatkin kiinnostaneet minua. Tein myös tilauskakkuja. Olin miettinyt, että olisi kiva perustaa oma yritys, mutta en ollut varma, mitä se olisi. Sitten karkkiliiketoiminta tuli eteeni kuin kohtalon johdattelemana.

Alkuperäiset reseptit ja uusia tuotteita

Ostetun karamellilinjan mukana Forsman sai myös perinteisten kovien karamellien ja salmiakkien reseptit, mutta myöhemmin hän on myös itse kehittänyt monia uusia tuotteita

-Ostin karkkiliiketoiminnan, johon kuuluivat kaikki koneet sekä päätuotteiden reseptit. Pääosassa olivat salmiakki ja muut kovat karkit, joiden reseptit sain kaupan mukana. Minun täytyi kuitenkin luoda oma brändi, uusi ulkonäkö, uudet pussit ja niin edelleen. Uudistin kaiken paitsi reseptit. Olen myös itse kehittänyt toffeita ja muita tuotteita matkan varrella, Forsman kertoo.

Caramillan suosituimpia tuotteita ovat tällä hetkellä salmiakki ja kermatoffee. Caramillan tuotteet ovat Forsmanin mukaan syntyneet omasta mieltymyksestään herkullisiin makeisiin. Hän haluaa luoda tuotteita, joita hän myös itse pitää.

-Suosituimmat tuotteet ovat salmiakki ja kermatoffee. Toffee on nyt noussut suosioon. Myös uusi tuotteeni, toffeecrisp, joka on kermatoffeeta, suklaata ja hieman ricecrispiä, on yksi suosikkini. Minulle on tärkeää tehdä tuotteita, joista pidän. En voisi tehdä mitään, mitä en haluaisi maistaa, Forsman toteaa.

Asiakkailta toiveita uusista karkkivaihtoehdoista tai tuoteideoista

Forsman saa aika ajoin asiakkailta ehdotuksia uusista tuotteista tai mauista. Hän haluaa kehittää tuotteita, jotka vastaavat asiakkaiden toiveisiin ja mieltymyksiin.

-Instagramissa pyydän säännöllisesti asiakkailta toivomuksia ja ideoita, sillä vaikka teen kaiken yksin, on mukavaa saada uusia ajatuksia, hän kertoo.

Tuotteiden laatu ja maku ovat yrittäjälle erityisen tärkeitä, jonka vuoksi valmistuksessa ei käytetä keinotekoisia lisä- tai väriaineita. Caramillan tuotevalikoimaan kuuluu niin perinteisiä kovia karamelleja kuin pehmeitä toffeitakin eri mauissa.

Caramillan kovien karamellien aito maku tulee luonnollisista öljyistä, kuten sitruuna- ja appelsiiniöljystä. Tämän takia niiden valmistaminen on hieman haastavaa, sillä tiettyihin makuihin öljyjä saattaa olla vaikea löytää, tai maku ei aina olekaan karkkiin sopiva.

-Kovissa karkeissa, kuten sitruuna- ja appelsiinikarkissa, käytän aitoja eteerisiä öljyjä, ei mitään keinotekoisia aromeja. Tämä antaa niille autenttisen maun, joka todella erottuu. Eteeriset öljyt voivat kuitenkin olla vaikeita löytää ja joissakin tapauksissa kalliita, kuten mansikkaöljy.

Forsman pyrkii kehittämään vuosittain uusia tuotteita tai makuja. Hän kertookin tuotekehityksen olevan aikaa vievä prosessi. Aina ei myöskään ole takuuta siitä, että kaikki ideat toimivat käytännössä.

-Uusien makujen suhteen yritän lanseerata ainakin yhden uuden maun vuodessa, esimerkiksi joulua varten. Tämä voi olla uusi toffeen maku tai jokin muu tuote. Tuotekehitys on aikaa vievää, ja vaikka minulla olisi tuhansia ideoita, ne eivät kaikki toimi. Jotkut reseptit toimivat pienessä mittakaavassa kotikeittiössäni, mutta eivät toimi suuremmissa erissä. Forsman kertoo.

Caramillan tuotteita voi ostaa useilta jälleenmyyjiltä ja erityisesti syksyllä markkinoilta. Alun perin Forsman oli ajatellut tehdä tuotteita enemmän yrityksille, mutta nykyään tuotteita myydään myös pienemmissä paikoissa, kuten maatiloilla ja kahviloissa.

Karamelleja löytyykin monesta paikasta, kuten Café Candisista Inkoossa, K-Market Lantisista, Lill-Bredsistä (kesäisin), Sequel ReStylesta Karjaassa, Bondböle Gårdista Tenholassa ja Maatilapuoti Gårdsbodenista Kirkkonummella.

Karamellien kauniit pakkaukset tekevät niistä ihanteellisia lahjoja, ja yritykset voivat räätälöidä pakkauksia omalla logollaan.

Kaikki vaiheet, aina keitosta pakkaamiseen, tehdään käsityönä.

-Tuotepakkausten suunnittelussa olen pyrkinyt siihen, että ne näyttävät kauniilta ja niitä voi antaa lahjaksi. Karkki on tärkeä osa kokonaisuutta, mutta myös pakkaus on tärkeä, Forsman kertoo tuotteistaan.

Vapaus on yksi työn parhaita puolia

Hänellä on erikseen valmistus- ja pakkauspäiviä, mutta toffeet hän voi valmistaa ja pakata samaan aikaan. Valmistusprosessi riippuu suurelta osin siitä, mitä hän haluaa tehdä kyseisenä päivänä.

-Valmistusprosessi riippuu päivästä. Joskus teen yhden maun päivässä, joskus useamman. Minulla on erityisiä päiviä karkkien valmistamiseen ja pakkaamiseen, mutta toffeen kanssa voin tehdä molemmat samana päivänä. Kaikki riippuu siitä, mitä haluan tehdä sinä päivänä.

-Parasta työssäni on vapaus ja se, että voin itse päättää ja suunnitella. Vaikka yrittäjänä toimiminen on ajoittain haastavaa, erityisesti ennen joulua, voin kuitenkin itse säätää kuinka paljon otan töitä vastaan, Forsman kertoo

Caramillan tarina onkin hieno esimerkki siitä, miten intohimo, luovuus ja yrittäjyys voivat luoda upeita ja ainutlaatuisia tuotteita, jotka ilahduttavat makean ystäviä ympäri Suomea.