Johnny Logan ja Kisu Possujuhlilla 2021

Jos olet käynyt kääntymässä Inkoon Degerbyssä, siellä olevassa Degerby Delissä, olet saattanut tavata myös yhden suomalaisen popmusiikin ikonin, Kisu Jernströmin. Kisu nimittäin vetää tuota kyläkauppaa, ja on tehnyt sitä nyt vuodesta 2004 lähtien. Kisu on pitkän linjan muusikko, ja yrittäjä, joka tänäkin kesäkin piti Possujuhlat kylällä, ja kutsui pääesiintyjäksi monien suomalaistenkin rakastaman irlantilaisen Johnny Loganin.

Kisu Jernström on tullut musiikillaan suomalaisille tutuksi menneiden vuosikymmenten aikana, sekä laulajana että lauluntekijänä. Hänen tunnetuimmat kappaleensa lienevät mm. Kirkalle tehty Surun pyyhit silmistäni, sekä kappaleet Hasta Manana, Tunteet, Uneen aika vaipuu sekä Arlan juustomainoksestakin tuttu Juustosta löytyy. Possujuhlia hän on järjestänyt Degerbyssä vuodesta 2006 ja esimerkiksi vuonna 2017 juhlissa esiintyi Saara Aalto. Samana kesänä vuonna 2006 Kisu myös tapasi nykyisen vaimonsa Tiinan, ja he aloittivat yhdessä possujuhlaperinteen. Possujuhlat-nimi tuli vanhoista sikajuhlista, vaikka itse tapahtuma on siisti ja hieno juhla, joka on suunnattu vähän vanhemmille.

Kesällä kävimme myös kysymässä häneltä etukäteistunnelmia Loganin tulolle.

16.kerta peräkkäin pienessä kylässä tällainen tapahtuma on herättänyt kiinnostusta kauempaakin. Jokainen vuosi tapahtuma tehdään musiikin, hyvän fiilingin ja hyvän ruoan ympärille, jotta kaikilla olisi kivaa Possujuhlilla, kertoi Kisu.

Pitkään oli pienoinen epävarmuus, toteutuuko Possujuhlat tänä kesänä, mutta kyllähän ne lopulta pidettiin, ja Johnny Logan pääsi esiintymään häntä odottaneelle yleisölle.

– Se on minulle tärkeä juttu, että järjestämme vähän niin kuin omassa kodissani tällaiset partyt. Minulla on loppumaton halu saada jotain aikaiseksi, enkä pysty elämään, jos minulla ei ole päämääriä, Kisu kertoi Iltalehdelle Possujuhlista.

Kisu täytti kesällä 70-vuotta ja taisteli voiton nielusyövästä, ja nyt mies osallistuu Syksyn Sävelen karsintoihin.

Osallistuin syksyn sävelen karsintoihin, mutta jatkosta ei ole tietoa. Toivotaan, että päästään eteenpäin, mietti Kisu itse syksyn kilpailua.

Yrittäjyyttä pienessä mittakaavassa

Kisu on esimerkki suomalaisesta pienyrittäjästä. Hän sanookin, että yrittämien on Suomessa raskasta, ja pienet yrittäjät jäävät monesti erilaisten tukimuotojen ulkopuolelle. Paikallispolitiikassakin aiemmin aktiivisesti mukana olut Kisu on myös surullinen suomalaisen kulttuurin tilasta.

– Kulttuurin tila on meillä varmaan huonommassa tilassa kuin missään länsimaissa, ja korona vei loputkin musiikki- ja taidetapahtumat. Nämä tapahtumat ovat kärsineet todella kohtuuttomasti aivan turhaan! Järjen käyttö on jäänyt taka-alalle, kun lukuisat poliitikot, päättäjät ja ministeriöt ovat olleet toisiaan pätevämpiä! Siksi olemme niin jäljessä esimerkiksi Tanskaa kulttuurin sektorilla, miettii Kisu.