Delitaste -herkkuauton on yrittäjä Jan Weckmanin erilaisiin premium- ja artesaanijuustoihin keskittyvä herkkupuoti, joka kiertää Uudellamaalla. Jan Weckmanilla on pitkä tausta yrittäjänä – jo vuodesta 1991 alkaen. Elintarvikealalle hän suuntautui vuonna 2006 marjamyynnin kautta ja nykyisin marjoja voi edelleen kesäisin ostaa Lempolan S-marketin edestä. Delitaste -herkkuautolla Weckman kiertää lähes koko vuoden.

Suomen ensimmäinen Racletteen erikoistunut Street Food -vaunu

Delitaste -yritystoiminta sai alkunsa koronapandemian alkuaikoina. Vahva elintarvikealan tuntemus sekä mieltymys artesaaniherkkuihin ajoi Weckmanin perustamaan myös oman Delitaste -herkkuautonsa, jonka voi bongata suomessa toreilta ja markkinoilta. Samanlaista, kiertävää erityisesti juustoihin keskittynyttä herkkuautokonseptia ei vielä Suomessa ole, joten Weckmanin herkkuauto on uniikki ilmestys toreilla ja markkinoilla.

Weckman toi myös uuden idean Suomeen katuruokakulttuurin elävöittämisestä. Yhdessä kaverinsa Pete Herralan kanssa he perustivat Raclette Bistro -vaunun.  He tekevät pohjoismaiden ensimmäisinä katuruokayrittäjinä Sveitsiläisiä Raclettejuustoannoksia. Tämä katuruokaryhmä kiertää ja luo tapahtumia itsenäisesti.  Vaunun liikkeitä voikin seurata Raclette Bistron sivuilta.

Raclette Bistro on saanut taustalleen vahvat toimijat Sveitsistä ja sen löytää mm. syksyllä Helsingin messuhallilta Appenzeller osastolta.

Raclette on sveitsiläinen seurusteluruoka, jossa juusto sulatetaan pannulle, ja tarjoillaan perunoiden tai leivän kanssa. Racletteen käytetään sveitsiläistä juustoa, joka Raclette Bistrossa sulatetaan juureen leivotun leivän tai paahdettujen perunoiden päälle.

Voisi kuvitella, että lähimyyntiin perustuva elintarvikekaupppa ei kävisi erityisen hyvin aikana, jolloin yritetään pitää etäisyyttä muihin ihmisiin. Weckmanin mukaan yllättävää oli kuitenkin se, että korona-aikaan erityisesti torimyyjien kauppa kävi paremmin kuin ennen. Kun erityisesti vanhemmat ihmiset eivät halunneet mennä tartuntojen pelossa isompiin kauppoihin, suuntasivat he toreille raittiiseen ilmaan tekemään ostoksiaan. Monet torimyyjät kokivat pandemia-ajan vaikutukset päinvastaisina, kuin mitä oli odotettu.

Laatua ja monipuolisuutta vaativillekin juustonystäville

Vaikka markettien juustohyllyt notkuvat nykyään erilaisten juustojen valikoimasta, löytyy Delitaste -herkkuautosta myös vaativamman herkkusuun vaihtoehdot.

-Perus marketeissakin on nykyään aika kattavat valikoimat. Kyllähän sieltä löytyy esimerkiksi Manchego -juustoa, mutta se on aika usein sellaista nuorta, 3–6 kuukautta kypsytettyä. Minulta löytyy kuitenkin esimerkiksi 18 kuukautta kypsytettyä, tai 3 vuottakin kypsytettyä Manchegoa, Weckaman kertoo.

Mitään selkeää, suosituinta kärkituotetta ei Weckmanin mukaan ole, sillä ihmisten maku ja tottumukset vaihtelevat. Siksi valikoiman pitääkin olla kattava.

Vaikka Suomi ei varsinaisesti ole tunnettu herkkujuustojen synnyinmaana, Suomalaista juustoakin Delitaste -herkkuautosta löytyy. Herkkujuustolan Mouhitaler -juusto on kotimaisesti tuotettua, ja tulee Sastamalasta. Muuten suurin osa juustoista on euroopppalaisia.

Weckmanin oma suosikki on erityisesti sveitsiläiset juustot, sekä parmesaani, jota hän myös maahantuo itse. Kyseessä on erikoisempi, italialainen Vacche Rosse – rotukarjan maidosta tehty parmesaanijuusto.

-Vacche Rossen -karja tuottaa 40 % vähemmän maitoa kuin tavallinen lehmä, mutta se on taas rasvaisempaa maitoa, ja tämä antaa juustolle omalaatuisen, hienostuneen maun.

Autenttista tunnelmaa herkkujen äärellä

Juustojen kanssa totutusti yhdistellään niihin sopivia viinejä. Weckman kehottaakin asiakkaita valitsemaan ensin mieleisensä juuston, ja sen perusteella juustoon sopivan viinin.

-Yleensä se menee niin että jos on vaikka ranskalainen Burgundin alueella tuotettu juusto, niin siihen sopiva viini on useimmiten myös samalta alueelta, Weckman selostaa.

Hyvänä nyrkkisääntönä viinin ja juuston valintaan onkin yksinkertaisesti se, että valitsee samanmaan sisällä tuotettua, eli italialaiset juustot italialaisen viinin kanssa, ja ranskalaiset ranskalaisten.

Weckman panostaa Delitaste -herkkuautossa visuaaliseen ilmeeseen ja houkuttelevaan esillepanoon. Hyvä valaistus on tärkeä, sillä se luo tunnelmaa ja saa tuotteet juustot näyttämään herkullisilta, toisin kuin kelmeä loisteputkivalo. Delitaste -herkkuauto itsessään on pirteän keltainen, ja huokuu autenttista eurooppalaista herkkupuodin tunnelmaa.

Valikoimassa on laaja kattaus erityyppisiä juustoja, joille on tarjolla sopivia hilloja, hyytelöitä, salameita sekä muita deli-tuotteita. Asiakkaille tarjotaan suosituksia ja neuvoja juustovalinnoissa ja annetaan parhaat vinkit juustojen eri käyttötavoista, herkullista suupalaa unohtamatta.

Delitaste -herkkuauton voi bongata Uudenmaan alueelta, ja sesonkiaikaan kesällä erityisesti Länsi-Uudeltamaalta esimerkiksi Siuntion kalasavustamon pihalta. Vakioasiakkaitakin on jo ehtinyt kertymään, vaikka mitään varsinaista aikataulua ei Delitaste -herkkuauton sijainnille olekaan.

Weckman pyrkii ilmoittamaan netissä kotisivuillaan www.delitaste.fi hyvissä ajoin tapahtumista, joihin osallistuu.

Weckman itse nauttii työstään, kun kesällä suomen torit heräävät eloon ja ihmisillä ei ole kiire minnekään. Työssä parasta on, kun torimyyjänä saa olla muiden samanhenkisten ihmisten ympäröimänä.

-Vaikka pitkää päivää tehdään niin yleensä sama porukka kiertää yhdessä. Ollaan vähän kuin yhtä perhettä kaikki.