Suomi on tullut vauhdilla viime vuosikymmeninä osaksi Länsi-Eurooppaa. Tosiasiasi nimittäin on, että vielä 1900-luvun vaihteessa ja vielä jopa osittain 80-luvulla, me olimme enemmän itäeurooppalainen maa kuin länsi. Mitä se tarkoitti? Se tarkoitti yksinkertaisesti sitä, ettei kaupoissa ja liikkeissä ollut valittavana sitä tavaramäärää mikä esimerkiksi länsinaapuri Ruotsissa oli – siksihän varmaan osa syynä + työnperäinen muuttoliike Suomeen, syntyivät nuo laivalinjatkin isommassa mittakaavassa.

Matka länsimaaksi

Mutta kylpyhuoneisiin liittyvää osaamista meillä Suomessa on ollut jo pitkään – jo paljon ennen ”länsimaalaistumista”, joka yleensä tarkoitetaan kaiken ylimääräinen tavarapaljouden tulona. Nimittäin kylppärissä käyminen, vessat ja peseytyminen kuuluvat aika pitkälti normaaliin elämiseen ja tiesitkö esimerkiksi sitä, että Arabian keramiikkatehdas perustettiin ruotsalaisin opein jo 1873! Tuosta vuodesta alkanut tuotanto on vuosien varrella mm. muuttanut Tammisaareen, tehdas on vaihtanut omistajaa ja kaiken päälle vielä 90-luvulla tuotenimi muuttui Arabiasta IDO:ksi.

Eikä Arabian tehtaat olleet ainoat vaan mm Raumalle perustettiin 40-luvulla Oras, joka porskuttaa edelleen ja Sanka, joka perustettiin kylmän sodan aikoihin 50-luvulla. Sekä Oraksen että Sankan aloitusvuosien aikaan elettiin Suomessa takuuvarmasti vaikeita aikoja. Toinen maailmasota vaati Suomelta niin miehiä, naisia, kuin koko kansakunnan voimavaroja ja sodan jälkeiset sotakorvaukset laittoivat Suomen koville, mutta samalla myös pakottivat kehittämään suomalaista teollisuutta ja sen avulla ja kovalla työllä Suomi aloitti nousunsa kohti nykyaikaa, palveluyhteiskuntaa. Tiesitkö muuten, että paljon puhutut sotakorvaukset ja niiden maksaminen päättyi jo 1952 – pienenä lisätietona mm. vetureita tehtiin yli 700 kpl!

Nykyaikainen kylppäri

Nyt 2010-luvulla kylpyhuoneemme ovat parhaimmillaan kuin hienojen viiden tähden hotellin SPA-osastoja, eikä sellaisen rakentaminen vaadi enää lottovoittoa. Tottakai laatu maksaa, mutta hinnat ovat pitkälti järkevällä tasolla ja osaavaa työvoimaa vielä löytyy Suomesta. Jos silloin 40-luvulla ja ennen sitä oli tärkeintä, että vessa ja vesihanat toimivat, haetaan nykyään koteihin designia ja käyttömukavuutta ja siihen ”omaan silmään” soveltuvuutta.

Nykyään kylpyhuoneiden valmistajat tarjoavat nykytekniikan mahdollistaen erilaisia suunnittelupalveluita jo kotisivuillaan sekä kymmeniä ja satoja inspiraatiokuvia. Näillä kuvilla ja niiden katselemisella on suurempi vaikutus kuin ehkä itse ajattelemme. Jokaisesta katsomastamme kuvasta jää muistojälki aivoihimme ja hiljaiset aivosolumme siellä omassa aktiivisuudessaan yhdistelee muistojamme ja muistijälkiä ja kaiken sen perusteella teemme sitten itseltämme automaattisesti asioita, joita emme osaa selittää – sen hoitaa se hiljaisempi aivolohko, joka tekee kaikki päätökset.

Eikä ainoastaan design vaan käytännöllisyys. Jos et ole käynyt tutustumassa nykyaikaisiin kylppärikalusteratkaisuihin, olet aikaasi jäljessä. On hipaisua ja liukumista yms – tekniikka on tullut vauhdilla myös kylpyhuoneisiin ja jos sinulla on esimerkiksi 90-luvulta oleva kylpyhuone, kannattaa käydä katsomassa mitä on tarjolla – eihän sitä ole pakko hankkia.

Esimerkiksi yksi edistysaskel: IDO it! Rimfree on aivan uudenlainen wc-istuin, jossa ei ole likaa keräävää huuhtelukaulusta. Perinteisessä wc-istuimessa huuhteluvesi ohjataan kulhon eri puolille istuinta kiertävän kauluksen avulla. Tekniikka on sinällään toimivaa, mutta valitettavasti huuhtelukauluksen alle kertyy helposti likaa ja bakteereita.

IDO ratkaisi ongelman ajattelemalla wc-istuimen täysin uusiksi. Kehitettiin aivan uudenlaisen huuhtelutekniikan, jonka ansiosta saatoimme jättää huuhtelukauluksen kokonaan pois. Lopputulos on tyylikäs, toimiva, hygieeninen ja helppohoitoinen.