Diakoniatyöllä on Suomessa ja Lohjallakin pitkät perinteet. Lohjan seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Anna Helenius kertoo, että diakoniatyö aloitettiin ensimmäisenä Viipurissa, joka kuului vielä silloin Suomeen.

–Siitä se pikkuhiljaa käynnistyi. Alkuun kyse oli sairaanhoitajan työstä diakonissalaitoksissa, hän sanoo.

Lohjalla diakoniatyö alkoi vuonna 1911, kun Aino Tallgren aloitti kiertävänä sairaanhoitajana. Etelä-Lohjalle diakonissa saatiin vuonna 1917 ja Pohjois-Lohjalla 1955.

–Seurakunnan työntekijät tekivät jalkautuvaa sairaanhoitajan työtä ihmisten kodeissa. Lohjalla oli edistyksellistä se, että seurakunta palkkasi diakoniatyöntekijän jo vuonna 1911, Helenius kertoo.

Sairaanhoitoa tehtiin diakoniatyön puitteissa vuoteen 1972 saakka, jolloin tuli uusi kansanterveyslaki. Helenius sanoo, että diakoniatyö on muuttunut vuosikymmenten varrella ja muovautunut aina senhetkisen yhteiskunnallisen tilanteen ja tarpeiden mukaiseksi.

–Lohjalla esimerkiksi kalkkitehtaan lopettamisen myötä tuettiin työttömiä ja 90-luvun lamasta lähtien on annettu taloudellista tukea.

Nykyään diakoniatyö Lohjalla tarkoittaa mm. perheiden tukemista, diakoniaruokailuja, talousneuvontaa, vammaistyötä ja yhteistyötä lukuisten eri tahojen, kuten päihde- ja mielenterveystoimijoiden kanssa.

–Diakoniatyö on haavoittuvassa tilanteessa olevien ihmisten kohtaamista ja auttamista. Kutsumme ihmisiä toimimaan yhdessä, Helenius tiivistää.

Diakoniatyö kehittyy edelleen tarpeiden mukaan.

–Toiminnassamme on liikkumavaraa, jotta voimme reagoida ajan muutoksiin. Työntekijöitämme on kaikkialla Lohjalla, joten diakoniatyöntekijä löytyy myös ihmisten lähiyhteisöstä.

Helenius kokee, että diakoniatyöllä ja kaupungin ja yhdistysten kanssa tehtävällä yhteistyöllä on merkittävä rooli.

–Meillä on palveluita täydentävä rooli ja aikaa ihmisten kokonaisvaltaiseen kohtaamiseen. Diakoniatyöntekijöille voi soittaa tai laittaa sähköpostia kaikenlaisissa elämänhaasteissa. Vaikka kyse on seurakunnan toiminnasta, apua tarjotaan kaikille jäsenyyksiä kyselemättä.

Diakoniatyön 150 vuoden taipaleelle on mahtunut paljon ja toiminta on muovautunut yhteiskunnallisten tilanteiden mukaan. Kuva on diakonian retkipäivästä Heponiemessä vuodelta 2020. (Kuva: Jonna Seppälä)

Diakoniaruokailut alkavat

Diakoniaruokailut alkavat 1.9. Ruokailuja järjestetään eri puolilla Lohjaa; keskustassa, Mäntynummessa ja Virkkalassa viikoittain, Nummella kaksi kertaa kuussa ja Sammatissa, Karjalohjalla ja Pusulassa kerran kuussa.

–Diakoniaruokailuissa saadaan syödä rauhassa, mutta tullaan myös toisten ihmisten yhteyteen. Vapaaehtoistyöntekijät taas saavat olla mahdollistamassa näitä tärkeitä hetkiä toisille yhdessä keittiötoimen työntekijöiden kanssa, Helenius sanoo.

Diakoniaruokailut alkavat keskustassa Lohjan seurakuntakeskuksessa 6.9. klo 11.00, Mäntynummen seurakuntatalolla 5.9. klo 12.00, Virkkalan kirkolla 14.9. klo 12.00, Karjalohjan lasikirkossa 20.9. klo 12.00, Sammatin seurakuntatalolla 22.9. klo 12.00, Nummen seurakuntakodissa 1.9. klo 12.00 ja Pusulan seurakuntatalolla 1.9. klo 12.00. Syksyn ensimmäinen ruokailu on maksuton juhlalounas diakoniatyön 150-vuotisjuhlan kunniaksi. Tavallisesti ruokailu maksaa neljä euroa.

–Haluamme rohkaista uusiakin ihmisiä osallistumaan ruokailuihin. Ensin hiljennytään ja sitten syödään ja keskustellaan vapaasti. Lohjan keskustassa on välillä ruokailun jälkeen myös musiikkia ja seurapelejä, Helenius sanoo.

SMS