Digihaitaria soittava Netta Skog tekee tänä vuonna ensimmäisen joulukiertueensa.

–Olen ihan hullu jouluihminen, rakastan joulua. Viime vuosina olen ollut JP Leppäluodon joulukiertueella, enkä ole ehtinyt tehdä omaa, mutta haaveissa joulukiertue on ollut pitkään. Nyt tuli mahdollisuus toteuttaa se, Skog kertoo.

–Tavoitteenani on ollut luoda ohjelmisto, jossa on sekä tuttuja joululauluja että maailmalta tunnettuja, mutta unohdettuja joululauluja, hän kertoo kiertueen konserteista.

Vaikka soittimena on digihaitarin, sitä ei tarvitse pelätä, että perinteiset joululaulut olisivat muuttuneet Skogin käsissä esimerkiksi rockversioiksi.

–Digihaitarilla soitettuina kappaleet kuulostavat isoilta, mutta olen halunnut kunnioittaa perinteitä. Lisäksi konsertit pidetään kirkoissa, Skog sanoo.

Skog esiintyy joulukiertueellaan Myrskylän kirkossa 25.11. kello 18.00, Joutjärven kirkossa (Lahti) 30.11. kello 19.00, Pusulan kirkossa 2.12. kello 18.00, Nummelan kirkossa 8.12. kello 18.00 ja Kiikalan kirkossa 9.12. kello 18.00.

–Tulkaa kaikki katsomaan, jos haluatte kokea vähän erilaisen joulukonsertin, Skog toivottaa.

Konsertit kestävät reilun tunnin. Niihin on vapaa pääsy, ohjelma maksaa 10 euroa.

–Haluan, että kaikilla on mahdollisuus tulla konserttiin ja hakemaan joulutunnelmaa. Myös kirkkoon pitäisi jokaisella olla mahdollisuus tulla, vaikka ei olisi rahaa. Maksaa saa, jos haluaa (ohjelma), mutta en halua, että kellään jää tuleminen rahasta kiinni, Skog perustelee konserttien maksuttomuutta.

Netta Skog tarjoaa kuulijoille perinteitä kunnioittavan, mutta silti hieman erilaisen joulukonsertin. (Kuva: Sami Helenius / FotoTiNooa studio)

 

Koko orkesteri yhdessä soittimessa

Soittimena digihaitari on erittäin monipuolinen.

–Esiinnyn yksin, mutta soitto kuulostaa siltä kuin paikalla olisi koko bändi. Laulan myös, Skog tiivistää.

Skogilla on ainutlaatuinen tapa soittaa digihaitaria, joten hän on joutunut opettelemaan kaiken itse.
Ensimmäisen digihaitarinsa Skog sai vuonna 2012, kun sitä ehdotettiin hänelle keikkakäyttöön. Skog soitti tuolloin Turisas-yhtyeessä. Aivan mutkaton matka digihaitarin kanssa ei ole ollut, vaan sitkeyttä on vaadittu.

–Juuri, kun olin oppinut soittamaan haitarillani, tuli uusi malli. Se oli kuitenkin paljon parempi, koska siinä on uskomaton määrä erilaisia soundeja ja mahdollisuuksia.

Juuri digihaitarin monipuolisuus kiehtoo Skogia.

–Se kiehtoo, että pystyn tekemään keikkaa yhden naisen orkesterina, koska digihaitarissa on kaikki. Siinä on niin paljon mahdollisuuksia, että opin edelleen joka päivä jotain uutta, hän iloitsee.

 

Digihaitari villitsee baarikeikoilla

Skog haluaa omalla esimerkillään näyttää mm. nuorille, että harmonikka voi olla siisti soitin.

–Haitarin yhdistetään Säkkijärven polkkaan ja Metsäkukkiin. Rakastan myös niitä, mutta haitarin soitto ei rajoitu siihen. Tuon haitarin nykypäivään, Skog toteaa.

Ihmisten mielikuva haitarista murtuu äkkiä, kun Skog aloittaa soiton esimerkiksi yökerhokeikoillaan.

–Parhaat reaktiot näkee juuri baarikeikoilla. Kun ihmiset näkevät, että tuon sinne haitarin, he ajattelevat, ettei tänne mitään humppamusiikkia haluta, mutta kyllä ilme muuttuu ja porukka on aivan innoissaan, kun soitan ensimmäiset Iron Maidenin soundit, Skog naurahtaa.

(Kuva: Sami Helenius / FotoTiNooa studio)

 

Ammattimuusikko ja maailmanmestari

Skog on kotoisin Nummi-Pusulasta, mutta asuu tällä hetkellä Myrskylässä. Hän on aloittanut haitarin soiton 5-vuotiaana musiikkileikkikoulussa.

–Luulen, että äitini on pistänyt minut musiikkileikkikouluun. Se oli ehkä hänen elämänsä paras päätös. Opettajani soitti siellä haitaria, joten halusin itsekin.

Skog on kerännyt menestystä muusikkona. Vuonna 2006 hän voitti Kultainen Harmonikka -kilpailun tavallisella haitarilla. Pian tutustuttuaan digihaitariin hän osallistui jo MM-kilpailuun ja sijoittui neljänneksi. Vuoden 2015 MM-kilpailu pidettiin Suomessa. Sieltä irtosi voitto.

–Katsoin, että seuraava MM-kilpailu pidetään Suomessa 40 vuoden päästä, joten totesin, että osallistun nyt. En olisi kyllä ihan uskonut voittavani, hän muistelee.

Skogille soittaminen on elämäntapa ja työ, joka tuo leivän pöytään.

–Kuten missä tahansa työssä, minullakin on huonoja päiviä, jolloin hanuri meinaa lentää seinään, mutta voi että sitä elämäniloa, kun epäonnistumisten jälkeen tulee iso onnistuminen, Skog kertoo.

SMS