Toimittaja

Ecobusiness.eu – yrittäjyyttä, kansainvälisyyttä ja kestävää kehitystä viidessä EU-maassa

kestävä kehitys, nuoret, siuntio, yrittäjyys

Siuntion Aleksis Kiven koulu on ollut lukuvuosina 2017-18 ja 2018-19 mukana viiden eurooppalaisen koulun Erasmus+-hankkeessa Ecobusiness.eu. Hanke on innovatiivinen, sillä se yhdistää ansainvälisyyttä, yrittäjyyttä ja kestävää kehitystä. Hankkeen rahoittaa Euroopan unionin Erasmus+ -hankeohjelma.

Oppilailla on hankkeessa oma mainostoimisto, joka valmistelee erilaisia mainoksia hankkeen yhteistyöyrityksille eri maassa. Siuntiolaiset oppilaat valmistelivat videomainoksen kreikkalaiselle luonnonkosmetiikkayritykselle Apivita, nettisivun puolalaiselle lasia valmistavalle Euroglasille ja tutkivat luonnonmukaisen viljelyn positiivisia vaikutuksia verrattuna perinteiseen katalonialaiselle jogurtti- ja jälkiruokavalmistajalle La Fageda. Irlantiin on puolestaan tällä hetkellä valmisteilla sanomalehtimainos, Instagram-mainos sekä radiomainos Bioshell -nimiselle yritykselle.

Projektiin on kuulunut luonnollisena osana liikkuvuusjaksot eri maissa: Kreikka, Puola, Espanja ja vielä edessä oleva Irlanti. Liikkuvuusjaksoille on päässyt osallistumaan sekä opettajia että koulumme kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisia. Oppilaat on valittu mukaan matkoille arpomalla: ensin oppilaat ovat laatineet englanninkieliset hakemukset ja hakemuksen palauttaneiden joukosta arvottiin jo viime lukuvuonna matkalle mukaan lähtevät oppilaat.

Matkoilla olemme päässeet tutustumaan erilaisiin kaupunkeihin ja kyliin sekä erilaisiin kouluihin. Kreikan yhteistyökoulu sijaitsi pääkaupungissa Ateenassa, Puolan yhteistyökoulu Keski-Puolassa pienessä kylässä ja Espanjan koulu noin 100 000 asukkaan kaupungissa. Irlannin tuleva vierailu sijoittuu maaseudulle länsirannikolle. Erityisen antoisaa oppilaille on ollut asua liikkuvuuksien ajan isäntäperheissä, minkä vuoksi heillä on ollut mahdollisuus nähdä tavallista arkielämää muissa maissa. Myös yrityksissä vierailu on ollut mielenkiintoista, sillä harvoin pääsee näkemään mm. miten lasia tai jogurttia valmistetaan.

Kesäkuussa hanke huipentuu siihen, että koordinaattoriopettajat tulevat viimeiselle vierailulle Suomeen, jolloin myös tehdään loppuraportti. Koemme olevamme etuoikeutettuja, koska olemme saaneet olla mukana näin hienossa hankkeessa.

Teemu Helkamäki, kielten lehtori, Aleksis Kiven koulu