Tänään: 12.07.2024

Eläinten viikolla nostetaan keskusteluun vuosittain vaihtuva ajankohtainen tai muutoin merkittävä eläinsuojeluteema.
Vuonna 2018 teemana on lemmikkieläimen vastuullinen hankinta. Suomen Eläinsuojelu (SEY) tuottaa ajankohtaisesta teemasta materiaalia lapsille, suurelle yleisölle sekä päättäjille. SEY on Suomen suurin ja vaikuttavin eläinsuojelujärjestö ja eläinsuojelun asiantuntija. SEYn toimialaan kuuluvat kaikki eläimet ja liiton toiminta kattaa koko maan.

Pentujen tehtailu on kannattavaa liiketoimintaa, jota kysyntä pitää yllä. Eläinten kasvatuskustannukset huonoissa oloissa ovat matalat, joten voitot voivat vuositasolla olla satoja tuhansia euroja yhtä trokaria kohden.

Mitä sinä voit tehdä?

Älä osta halpaa pentua, jonka taustoja et tiedä. Tue SEY:n työtä pentutehtailun paljastamiseksi.
SEY on tuottanut kouluille Eläinten viikon maksutonta opetusmateriaalia jo vuodesta 1990 saakka. Koulumateriaali on vakiinnuttanut paikkansa kouluissa ja kerhoissa. Sitä on tilattu ja toimitettu noin 140 000 lapselle ja nuorelle vuodessa.

Oletko ostamassa koiraa?

SEY saa jatkuvasti tietoa pentutehtaasta ostetuista, pian kotiutumisen jälkeen sairastuneista ja kuolleista koiranpennuista. Tyypillistä on, että myynti-ilmoitus on ollut netissä ja pennun hinta on ollut rodun keskihintaan nähden edullinen. Pentutehtailija saattaa lääkitä sairaan pennun juuri ennen myyntitilannetta, jotta se olisi myyntihetkellä reipas ja virkeä. Kaupat tehdään usein parkkipaikalla tai huoltoaseman pihalla. Myyjä ja kasvattaja ovat harvoin sama henkilö.
Älä osta koiraa säkissä. Halpa koira voi tulla kalliiksi, kun pentutehtailijan piittaamattomuudesta johtuvia sairauksia joudutaan hoitamaan eläinlääkärissä. Pahimmillaan ilo uudesta perheenjäsenestä muuttuu suruksi, kun pentu kuolee pian uuteen kotiin saapumisen jälkeen.

Ihminen ja eläin

Meille ihmisille eläimet ovat monitahoisia kumppaneita. Toisaalta meillä on kodeissamme lemmikkejä, pihoillamme tuotantoeläimiä ja metsissä metsästyskohteita. Sanotaan, että toiset meistä ovat eläinihmisiä ja toiset eivät – osa meistä syö lihaa, toiset eivät. Eläintenviikon aikana on hyvä miettiä eläintenkohtelua ja ehkä sen omankin lemmikin tilannetta – onko kaikesta huolehdittu niin kuin pitäisi ja onko lemmikilläsi hyvä olla, huomioitko sitä tarpeeksi?

Onko sinulla ilmoitettavaa?

Eläinsuojeluneuvojana alueella Lohja, Vihti ja Siuntio toimii Mari Waltzer. Häneen voi olla yhteydessä kaikissa eläinten pitoon/hoitoon liittyvissä asioissa (myös luonnonvaraiset eläimet). Ilmoituksen voi tehdä nimettömänä, eläinsuojeluneuvojalla on vaitiolovelvollisuus. Ota yhteyttä, jos vähänkään epäilet eläinten kaltoinkohtelua. puh: 044-9726 637 email: elainsuojeluneuvoja.mari@gmail.com

KO