Ilmastotietoisina emme saisi enää lentää, emmekä ajaa polttomoottoriautoilla ja öljylämmitys on huono vaihtoehto. Tämän siis saamme kuulla lähes päivittäin eri mediasta. Mitkä sitten ovat vaihtoehdot ja kuinka toimivia ne ovat?

Jos oikeasti halutaan saada jotain todellista ja ilmastoa parantavaa aikaiseksi, meidän pitäisi unohtaa osittain taloudellinen ajattelumme. Jos aina haluamme tehdä sitä, mikä on halvinta, emme tule kovin nopeasti etenemään missään.

Auringosta energiaa

Otetaan esimerkiksi aurinkopaneelit, on melko selvää, että käyttämällä aurinkopaneeleja, saadaan omaa sähkönkulutusta katettua ainakin osittain auringon avulla ja sitä kautta kuormittaisimme vähemmän sähköverkkoa. Miksi sitten kaikilla ei ole taloissa aurinkopaneeleja? Koska ne maksavat ja niiden takaisinmaksuaika on niin pitkä, ettei rahallisesti kannata, vaikka ilmastollisesti siitä olisikin hyötyä.

Entä sähkö-, kaasu- tai edes hybridiautot, miksi ne ovat yhä vähemmistönä autokannasta, vaikka kaikkien tutkimusten mukaan niiden käyttö on ilmastoystävällisempää ja jopa taloudellisempaa kuin polttomoottoriautojen. Koska uuden tekniikan autot maksavat, eikä kaikilla ole varaa ostaa uudempaa autoa. On myös laskettu, että uusimpien autojen sisältämät tekniset edistysaskeleet otettaisiin harvinaisemmilla maasta löytyvillä raaka-aineilla, ja ettei esimerkiksi nykyinen markkinoilla oleva akkuteknologia tule olemaan kovin pitkäikäistä.

No entä lentäminen sitten? Monet meistä olemme lentäneet useampia kertoja joko työn ja loman puitteissa ulkomaille ajattelematta lainkaan, kuinka paljon lentäminen kuluttaa polttoainetta. Ja vaikka tällä hetkellä kehitetään sähköllä lentäviä lentokoneita, ovat ne vielä kaukana todellisesta matkustajaliikenteestä. Eikä lentämisestä johtuvat päästöt ole mitään verrattuna niihin tuhansiin maailman merillä seilaaviin rahtialuksiin ja tankkereihin, joiden kuljettamilla tuotteilla meidänkin omaa yhteiskuntaamme pyöritetään ja täytetään tavaroilla.

Ihmisillä, meillä jokaisella, on jo nyt mahdollisuuksia tehdä paljonkin sekä energiatehokkuuden että ilmaston hyväksi, mutta useimmat ratkaisuista joko vaativat suurempaa taloudellista panostusta tai sitten luopumista jostakin jo totutusta tuotteesta tai palvelusta – ja siinä me ihmiset emme ole hyviä, jos olemme jo jotain saavuttaneet, emme kovin helposti siitä irti päästä.

Me emme haluakaan tietää

Me suljemme useasti korvamme ja silmämme asioilta, joista emme halua tietää liikaa tai edes tarpeeksi. On helpompi elää tietämättömänä, kun tietää liikaa, ja vaikka tietoa on yhä entistä helpommin saatavilla, liittyy tietoon myös ongelmia. Mikä tieto on luotettavaa ja mikä on muunneltua totuutta, tai mikä tieto ei kerro kaikkea? Elämme uudenlaisen tietoyhteis-kunnan aikaa, missä kaikki pyörii tekniikan ympärillä, olemme kohta älypuhelimiemme vankeja eikä henkilökohtaista palvelua saa enää mistään, kaikki pyritään automatisoimaan.

Me elämme yhteiskunnassa, missä pyrimme tekemään kaiken mahdollisimman helposti, mutta samalla mahdollisimman taloudellisesti. Samalla olemme opetelleen ajattelemaan ”minä itse”-periaatteella ja yhteisöllinen ajattelu on kokonaisuudessaan vähentynyt.
Voitko sinä sanoa eläväsi energiatehokkaasti, tai ajatteletko omassa toiminnassasi ilmastoa ja luontoa? Voisitko jatkossa toimia jotenkin toisin?

KO