Kaikki muuttui vuosi sitten koronan tullessa vaivaksemme. Optimistisemmat meistä kuvittelivat, että virus voitettaisiin nopeasti ja arkemme palaisi ennalleen, mutta näin ei ole käynyt. Olemme aloittaneet uuden vuoden uudella tavalla, eikä paluuta entiseen ole vieläkään näkyvissä.

Arkemme muuttuu

Arkemme lienee muuttunut pitkäksi aikaa erilaisten matkustusrajoitusten ja harrastusrajoitusten ja muiden rajoituksien kautta, ainakin siihen saakka kunnes suurin osa kansasta on saanut rokotukset, vai onko näin? Muuttuuko koulunkäynti, harrastukset ja kaupassakäynti lopullisesti?
Tällä viikolla astuu voimaan lisää rajoituksia, jotka iskevät suomalaiseen, paikalliseen yritystoimintaan. Ravintoloiden toimintaa rajoitetaan jälleen. Kolmeksi viikoksi on tulossa rajoitus, ettei ravintolasaleissa, kahviloissa, eikä vastaavissa saa olla asiakkaita sisällä, siirrymme takeaway-aikaan.
Tarkoittaako se sitten, että ravintolat esimerkiksi kehittäisivät uusia takeaway-annoksia? Tuskin, sillä kolme viikkoa on varsin lyhyt aika uusien annosten kehittämiselle ja markkinoimiselle.

Entä sitten muuten tämä tuleva kevät? Kuntavaalit siirrettiin kesälle, ja monet kesän tulevista isoista konserteista, joita yhä myydään, ovat isojen kysymysmerkkien alla. Taittuuko korona Suomessa näillä toimin, vai onko huhtikuussa tulossa entistä kovempia rajoituksia? Jos korona ei taitu, siirtyykö vaalit pidemmälle?

Elämme erikoisia aikoja, joita kukaan ei ole kokenut aiemmin. Elämä kuitenkin jatkuu, kunhan opimme elämään tässä tilanteessa, ja muokkaamme oman arkemme soveltumaan näihin annettuihin raameihin.
Se, ovatko valtion määräämät toimet oikeat, tarvitaanko vieläkin tiukempia rajoituksia, vai mitä pitäisi tehdä? Mielipiteitä on varmasti puoleen, jos toiseen, mutta näin toimii demokratia.

Digitalisaatio sai buustia

Jos joku, niin digitaaliset palvelut ovat saaneet viimeisen vuoden aikana buustia kehitykselle. Yritykset ovat huomanneet, että nyt viimeistään pitää yrityksen olla digissä siten, että myyntiä voidaan tehdä sitä kautta. Valitettavasti vain monet menivät digitaaliseen maailman takki auki. Asenteena oli ”kaikki minulle nyt heti”, ja monilta unohtui sekä suunnittelu että jatkon analysointi.

Uusi tilanne toi luonnollisesti markkinoille myös paljon uusia toimijoita myös palvelujen toimittajina. Uusia palveluita syntyi kuin sieniä sateella, ja asiakkaiden oli jossakin tilanteessa jopa entistä vaikeampaa löytää vastaus tarpeeseen.

Kohti kesää

Maanantaina vietimme kansainvälisestä naistenpäivää ja saimme viettää edes jollakin tavalla arjesta poikkeavan päivän. Kohti kesää mennään ja samalla me toivomme lehdessä, että tänä kesänä jo olisi myös kesätapahtumia mahdollista järjestää. Kesäkuussa ilmestyä Lännen Helmi kaipaa vuoden tauon jälkeen kesäiset tapahtumat sivuilleen, ja vaikka Asuntomessut ovat tulossa Lohjalle, kaivataan kesään muutakin tapahtumia.

Pysykää terveinä, noudattakaa ohjeita, ja ehkä meillä on kesä, jonka aikana saadaan taas juhlia.

KO